Valioliigan alisuorittajat – lievästi sanottuna – kohtasivat pääkaupungin derbyssä Olympiastadionilla maanantai-iltana. Arsenal lähti otteluun sarjataulukon sijalta 11., West Ham puolestaan kuudenneltatoista tilalta. Kumpikin joukkue esitti ottelussa niitä otteita, joiden vuoksi tämä kausi on ollut katastrofaalinen.

Arsenal onnistui kaivamaan ensimmäisen vierasvoittonsa sitten avauskierroksen.

Freddie Ljungberg oli sekoittanut Gunners-avausta melkoisesti jo valmiiksi, mutta joutui tekemään ennen avausvihellystä vielä yhden muutoksen. Loukkaantumiset eivät jätä laitapuolustaja Héctor Belleríniä rauhaan; tämä jouduttiin pudottamaan avauksesta, kun vastikään parantunut takareisivamma uusiutui lämmittelyssä.

Avausjakson ensimmäisellä puolikkaalla ei suurta vaaraa kummassakaan päädyssä nähty. Arsenal sai pitkähkön painostusjakson isäntien alueelle 20. minuutin vaiheilla, muttei onnistunut luomaan maalitilannetta.

Jos Bellerínin vamma uusiutui lämmittelyssä, kävi mitä ilmeisimmin samoin toiselle laitapuolustajalle, Kieran Tierneylle. Skotlantilainen väänsi olkapäätään kulmapotkutilanteessa, ja kentälle tuotiin jo paareja. Lopulta Tierney kuitenkin käveli omin voimin kentältä. Tilalle saatiin vasta juuri ennen ottelun alkua kokoonpanoon nostettu Sead Kolasinac.

Vieraat eivät saaneet tilannetta vaihdon jälkeen lainkaan hallintaansa. 38. minuutilla West Ham meni 1-0 -johtoon Angelo Ogbonnan maalilla. Arsenal ei onnistunut purkamaan kulmapotkun jälkeistä mylläkkää boksissaan, ja maksoi siitä kalliisti. Ironisesti, pallo päätyi lopulta verkkoon Bellerínin tilalle avaukseen nousseen Ainsley Maitland-Nilesin olkapäästä.

West Ham United

@WestHam

@WestHam
GET IN!!!!!!!!!!!
Yes Angelo!

Fornals chips a superb ball into the box for Ogbonna. He meets it and the header deflects off Maitland-Niles and into the net.

VAR checks it, but it's a goal 💪

#WHUARS 1-0 (38)

Maaliin johtanutta kulmapotkutilannetta edeltänyt hyökkäys lähti Ironsin puolustusalueelta, jossa Aaron Cresswell huitaisi Nicolas Pépén melkoisilla saksilla kentän pintaan. Erotuomari Mike Dean ei nähnyt tilanteessa virhettä.

Loukkaantumisen (ja maalia seuranneen pakollisen VAR-odottelun) seurauksena ensimmäiselle jaksolle osoitettiin viisi lisäaikaminuuttia, ei lisämaaleja.

Kauhun tasapainoa

Cresswell sai viimein toisen jakson alussa Deanin huomion. Tämänkertainen isku Pépén jalkoihin ei ollut läheskään yhtä raivokasa kuin avauspuolikkaalla nähty, mutta keltainen nousi. Molemmat pelaajat jäivät kentän pintaan, mutta Cresswell poistui areenalta, välttäen toisen varoituksen riskin. Manuel Pellegrini lähetti tilalle Arthur Masuakun.

Arsenal yritti ottelun alusta alkaen rakentaa lähes kaikki hyökkäyksensä luottaen Pépén kykyyn harhauttaa useampia vastustajia kerralla. Tämä ei edelleenkään toiminut. Keskikaistalta tultaessa sen paremmin Lucas Torreira, Granit Xhaka, kuin Mesut Özilkään eivät löytäneet raon rakoa. West Ham sen sijaan hyödynsi keltaisten keskialueen virheitä jatkuvasti, ja vaikutti vain ajan kysymykseltä, milloin tuplaa johtonsa.

Kuin tyhjästä ilmestyi kuitenkin ensimmäisessä valioliiga-avauksessaan Gabriel Martinelli, joka tasoitti pelin. Torreira ehti irtopalloon keskialueella, ja siirsi sen Kolasinacille. Tämän siirto brasilialaisen jalkaan, pallo oikeaan alakulmaan.

Arsenal

@Arsenal
💪 A first @PremierLeague goal for Gabriel Martinelli!

#WHUARS

18-vuotias pääsi osumallaan melko tasokkaaseen seuraan.

GOAL

@goal
Gabriel Martinelli is the fourth youngest player to score in the Premier League for Arsenal, after Cesc Fabregas, Serge Gnabry and Alex Oxlade-Chamberlain 👶

#WHUARS

Seuraavien hetkien aikana näytti siltä, että molemmat joukkueet olivat paniikissa. Arsenal piti tovin palloa hyökkäyspäädyssä, mutta oli edelleen todella suuressa vaarassa jäädä tappiolle. Pian kuitenkin Pépé ohitti yhdellä pienellä siirrolla Masuakun, ja lähetti kierteen vasempaan kulmaan. Tilanne 1-2, ja nyt myös West Ham osoitti, miksi sen sarjasijoitus on kurja.

Kolmea minuuttia myöhemmin Pépé oli syöttäjän roolissa, maalintekijänä Pierre-Emerick Aubameyang. Arsenal oli noussut täysin käsittämättömällä tavalla totaalisesta kaaoksesta 1-3 -tilanteeseen.

Daily Cannon

@DailyCannon
It's like they've just remembered they know how to football

Toisellakin jaksolla lisäaikaa pelattiin runsaasti, seitsemän minuuttia. Ne kuitenkin jäivät lähinnä pelailuksi, sillä West Ham ei enää onnistunut saamaan takaa-ajoaan käyntiin. Arsenal-leirissä voitto helpotti melko lailla; edellisen kerran täydet pisteet tulivat 6. lokakuuta Bournemouthin kustannuksella.