Joulu on antamisen aikaa, joten myös Valiocast halusi antaa kuuntelijoilleen jotain erityistä. Joulun erikoisjaksossa vakioääni Eero Laurilan vieraana on Valioliiga.comin analyytikko ja Joensuun JIPPOn päävalmentaja Jussi Leppälahti. Taattua tavaraa tarjotaan reilun tunnin verran.

Jakson suurin aihe on xG. Laurila ja Leppälahti syventyvät aiheeseen perusteellisesti. Leppälahti kertoo valmentajan näkökulmasta, miten xG:n tarjoamaa dataa hyödynnetään arjessa. Valioliigassa xG on jo erittäin suuri ja tärkeä apuväline, jonka avulla muun muassa Teemu Pukki löysi tiensä lopulta Norwichiin.

– Mennään nyt siihen numeroiden maailmaan. Lopetetaan höpinä ja aletaan puhumaan asiaa!, Leppälahti lataa.

Varsinkin xG:n tarjoama maaliodote puretaan palasiksi. Jaksossa myös murretaan myytti toisensa jälkeen. Leppälahti nostaa esiin esimerkiksi sen, kuinka viimeistelyn merkitystä usein ylikorostetaan.

– Itse viimeistelyn taito ei ole niin merkittävä asia maalipaikan laadun rinnalla. Tämä on itse asiassa aika uusi asia ymmärrettäväksi. Ihmiset aina miettivät, että tuo ja tuo pelaaja on hyvä viimeistelijä tai tuo ei saa mistään sisään. Se, mikä tekee eron, on millaisista maalipaikoista niitä maaleja tehdään, Leppälahti avaa.

Lisäksi Leppälahti kertoo jaksossa ajastaan juniorivalmentajana Northamptonissa, Englannissa. Aika Englannissa opetti Leppälahdelle jalkapallomaailman raadollisuutta. Kilpailu on äärettömän kovaa, eikä sääliä tarjota. Lisäksi Leppälahti kertoo hauskan tapauksen Brightonin harjoituksista, joita hän ehti seuraamaan vain hetken ennen kuin hänet häädettiin ulos stadionilta.

Jaksossa käydään myös läpi esimerkiksi Marcus Forssin uravalintaa lähteä nuorena jo Englantiin. Tällä hetkellä Forss takoo maaleja Englannin Ykkösliigassa, AFC Wimbledonissa.

Kuuntele Valiocastin tuorein jakso alta. Voit kuunnella Valiocastin jaksoja Spotifyssa sekä Soundcloudissa, jonne pääset tästä.

Jouluspesiaalin aiheet

  1. Leppälahti kertoo ajastaan Northamptonissa (1.13)
  2. Tapaus Marcus Forss ja milloin nuoren pelaajan kannattaa suunnata ulkomaille (20.42)
  3. xG, mikä se on ja mitä se kertoo? Miten sitä hyödynnetään? (25.47)

Alla lyhyt videopätkä, jossa Laurila ja Leppälahti kertovat mitä tuorein jakso pitää sisällään.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Valioliiga.com (@valioliiga_com) jakama julkaisu