Täksi kaudeksi Valioliigaan noussut Sheffield United on yllättänyt kaikki. Tällä hetkellä viidentenä majaileva ”The Blades” kärkkyy jopa paikkaa ensi kaudeksi Mestarien liigaan. Valiocast pureutuu tuoreessa jaksossa sensaation taustoihin.

Sheffield United on tällä hetkellä kaksi pistettä neljäntenä olevan Chelsean perässä, tosin yhden ottelun enemmän pelanneena. Jo nyt voidaan puhua Sheffield Unitedin kohdalla sensaatiomaisesta kaudesta.

– Nythän me Jaakko puhutaan siitä, että ensi kaudella saatetaan nähdä Englannin edustajina Mestarien liigassa Leicester sekä Sheffield United. Viime kaudella tuli nousu Mestaruussarjasta ja nyt on kivuttu Valioliigan kärkipäähän. Ihan uskomaton juttu kokonaisuudessaan, Valioliiga.comin analyytikko Eero Laurila hehkuttaa.

Huomionarvoista on se, että Sheffield Unitedin joukkue on Transfermarktin mukaan markkina-arvoltaan koko Valioliigan halvin. Lisäksi tilastojen mukaan Sheffield United on Valioliigassa siellä, missä sen pitääkin olla.

– Saavutus on ehkä vielä hurjempi, kun katsotaan maaliodottamaa ja siitä johdettua pisteodottamaa, niin senkin mukaan Sheffield on ihan oikealla paikalla. Eli Sheffield ei ole mitenkään uhmannut todennäköisyyksiä tai ylisuorittanut, vaan joukkue on siellä, missä sen kuuluukin olla, Valioliiga.comin toimituksen esimies Jaakko Perttilä avaa.

Sheffield United on päästänyt tällä kaudella Liverpoolin jälkeen toiseksi vähiten maaleja Valioliigassa. Laurila jakaa Sheffieldin menestyksen kahteen tekijään, valmennukseen ja seuran vahvaan ”duunari”-identiteettiin.

– Se miksi Sheffield päästää niin vähän maaleja, perustuu ennen kaikkea heidän viiden ylimmän pelaajan äärettömään työntekoon. Kärkipari ja keskikentän kolmikko pyrkii kattamaan mahdollisimman suuren osan kentästä. Se tuo mieleen Liverpoolin.

Sheffield Unitedin nousu perustuu osiltaan uuteen omistajaan Abdullah bin Musa’adiin, joka osti seurasta puolet vuonna 2013. Kaudella 2016-17 seura pelasi vielä Ykkösliigassa. Nykyinen manageri Chris Wilder palkattiin toukokuussa 2016 ja heti ensimmäisellä kaudellaan Wilder nosti seuran Mestaruussarjaan.

– Kävin Sheffieldissä kaudella 2015-16, kun seura pelasi Ykkösliigaa. Silloin siellä oli syvä epätoivo. Se joukkue oli aivan liian hyvä siihen sarjaan. Muun muassa Harry Maguire oli siellä, vaikka lähtikin jo kesällä 2014. Pelaajille maksettiin isoja palkkoja. Muutama pelaaja tienasi 20 000 puntaa viikossa.

– Silloin seurassa oli jo pohjatyö käynnissä markkinoinnissaan, eikä seura halunnut, että kaupungilla olisi Manchester Unitedin, Liverpoolin tai Arsenalin faneja, kun oma seura oli alasarjoissa. He pitivät Sheffield Unitedin värejä esillä. He sanoivat, että se on aina seuralle tappio, jos yksikin nuori valitsee omaksi seurakseen jonkun muun kuin Sheffield Unitedin.

Tammikuussa Sheffield United vahvisti vielä joukkuettaan, kun norjalainen keskikenttäpelaaja Sander Berge hankittiin 21,5 miljoonalla eurolla. Joukkueella on kaikki saumat hurjaan venymiseen.

– Heillä on 12 peliä jäljellä. Siellä on isot panokset Bramall Lanella. Todellinen paukku voi tulla, Laurila kiteyttää.

Valiocastin tuoreessa jaksossa keskustellaan myös toisesta Unitedista, nimittäin Leedsistä, joka kamppailee tiukasti noususta Valioliigaan Marcelo Bielsan johdolla. Viime aikoina Leedsin kone on yskinyt, vaikka joukkue dominoi tilastoja pelistä toiseen.

Kuuntele tuorein jakso alta. Voit kuunnella Valiocastin jaksoja Spotifysta tai SoundCloudista.

Aiheet

  • Sensaatiomainen Sheffield United (0.45)
  • Leeds dominoi tilastoja, mutta nouseeko se Valioliigaan?(16.14)
  • SEURAA TÄTÄ: Norwich City – Liverpool (29.31)