Hollantilaishyökkääjä Robin van Persie ehti työskennellä legendamanageri Sir Alex Fergusonin kanssa Manchester Unitedissa vain yhden kauden ajan, mutta hänelle jäi skottivalmentajasta useita tarinoita kerrottavakseen.

Viime vuonna pelaajauransa lopettanut van Persie, 36, hankittiin Unitediin ennen kautta 2012-13. Kyseinen sesonki päättyi Unitedin mestaruussjuhliin ja van Persien maalikuninkuuteen, joka irtosi 26 osumalla.

Toukokuussa 2013 Ferguson ilmoitti, että hän jää eläkkeelle kauden päätteeksi. United voitti lopulta sarjan 11 pisteen erolla paikallisvastustajaansa Manchester Cityyn. Huhtikuussa eroa oli parhaimmillaan 15 pistettä, mutta United hävisi Citylle Manchesterin derbyssä, josta van Persielle jäi hauska muisto kerrottavaksi SoFootin haastattelussa.

– Ferguson tiesi, milloin oli aika toimia. Hän tiesi esimerkiksi, milloin hänen piti painostaa meitä kurilla.

– Olimme debyyttikaudellani 15 pisteen johdossa ja pelasimme Manchester Cityä vastaan toivoen, että voisimme sinetöidä mestaruuden. Olisimme päässeet 18 pisteen karkumatkalle, jos olisimme voittaneet, mutta me hävisimme. Olimme silti 12 pistettä edellä, eikä monikaan manageri olisi dramatisoinut tilannetta.

– Ferguson taas tulistui toden teolla. Kaksi kaveria joukkueestamme meni viettämään iltaa tappion jälkeen. Seuraavana päivänä Ferguson oli ripustanut heidän illanvietostaan kuvia pukuhuoneen seinälle. Hän sanoi koko joukkueelle: ”Ok jätkät, jos emme voita mestaruutta, se on näiden kahden paskiaisen vika, koska he päättivät mennä ulos.”

Robin van Persie pelasi Manchester Unitedissa 105 ottelua, joissa hän teki yhteensä 58 maalia ja syötti 21. Kuva: Getty Images

Van Persie ei halunnut paljastaa, ketkä pelaajat olivat kyseessä, mutta hän kertoi yksityiskohtaisesti, kuinka pitkälle Ferguson oikein meni.

– Hän oli ripustanut seinälle monia eri kuvia illasta. Heitä oli seurattu tunti tunnilta. Kuvia oli otettu kahden, kolmen ja neljän aikaan yöllä, ikään kuin sillä olisi korostettu, kuinka tyhmiä he olivat.

– Eikä hän lopettanut siihen, vaan varoitti meitä kaikkia: ”Kuunnelkaa jätkät. Jos emme voita mestaruutta, se johtuu siitä, että nämä kaksi kaveria päättivät lähteä ulos pitämään hauskaa. Jos näen pelaajan viettämässä iltaa ennen kuin olemme voittaneet mestaruuden, se pelaaja saa lähteä tästä joukkueesta.” Hän oli armoton, muisteli van Persie.

– ”Minua ei kiinnosta kuka olet tai kuinka monta pokaalia olet voittanut. Jos menet ulos ennen kauden päättymistä, saat lähteä tästä joukkueesta ja minä myyn sinut pois”.

– Sen puheen jälkeen me menimme harjoituksiin ja vedimme koko elämäni kaksi kovinta treeniä. Olimme 12 pisteen johdossa, ja se oli hänen reaktionsa.