Newcastle Unitedia ollaan tämän hetken tietojen mukaan todella myymässä.

Mike Ashley on luopumassa omistuksestaan ja myymässä sitä Amanda Staveleyn johtamalle konsortiolle, jonka todellinen rahoitus tulisi Saudi-Arabiasta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ei ole vakuuttunut. Se on huolissaan siitä, että myynti pääsee lipsahtamaan liian helposti läpi, kun Valioliigan keskittyminen on koronaviruspandemian hoidossa. Asiasta kertoo The Times. Amnesty vaatii Valioliigalta pikaista ja tiukkaa tarkastelua ostajan taustoihin, sillä Saudi-Arabian johtoa syytetään lukuisista ihmisoikeusrikkomuksista.

Ashley on tiettävästi päässyt sopimukseen noin 300 miljoonan punnan kaupasta, jota on ostajapuolelta ollut neuvottelemassa Staveley. 80 prosenttia Newcastle Unitedista menisi kuitenkin Saudi-Arabian valtion omistamalle Public Investment Fund -sijoitusrahastolle.

Timesin tietojen mukaan Valioliiga tutkii tällä hetkellä sille toimitettuja asiakirjoja. Standarditestien on määrä kestää 3-4 viikkoa.

– Tämä on ollut esillä jo jonkin aikaa, joten yllätys se ei ole, mutta meidän on silti oltava rehellisiä asian edessä. Saudi-Arabia yrittää käyttää Valioliigan arvokuuttaa PR-temppunaan ja siten siirtää huomiota pois maan hirvittävistä ihmisoikeusrikkomuksista, Amnesty International UK:n kampanjajohtaja Felix Jakens sanoi Timesin mukaan.

– Ei ole meidän asiamme sanoa, kuka saa omistaa Newcastle Unitedin, mutta Valioliigan tehtävä on varmistaa, että uudet omistajat täyttävät kriteerit.

– Menee tämä kauppa maaliin tai ei, me olemme valmiita soittamaan Newcastle Unitedin henkilökunnalle ja kannattajille ja tekemään heille selväksi, mikä Saudi-Arabian ihmisoikeuksien tilanne on.

[readmore from=Newcastle]

Jakens listasi muutamia Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salmanin aikakaudella tehtyjä ihmisoikeusrikkomuksia.

– Lukuisia rauhaomaisia aktivisteja on pantu vankilaan. Jamal Khashoggin raakaa murhaa on yritetty valkopestä, ja saudien johtama koalitio Jemenissä on syyllistynyt useisiin hyökkäyksiin, jotka ovat kohdistuneet sairaaloihin ja siviilien koteihin.

– Maailma on koronaviruskriisin vallassa. Tässä on se riski, että kauppa menee läpi ilman, että sitä tutkitaan niin tarkasti kuin pitäisi.