Brightonin omistajan Tony Bloomin mielestä minkään seuran ei pitäisi pudota Valioliigasta, jos kautta 2019-20 ei saada pelattua koronaviruspandemian takia päätökseen.

Keskustelu sarjaputoajista on yltynyt Iso-Britanniassa Skotlannin jalkapalloliiton päätettyä pääsarjan alapuolella olevien jalkapalloliigojen keskeytymisestä. Äänestyksen myötä Skotlannin Mestaruussarjan jumbosijalla ollut Patrick Thistle putosi esimerkiksi Ykkösliigaan, herättäen kysymyksiä ratkaisun oikeudenmukaisuudesta.

Patrick Thistle oli kauden keskeytyessä pelannut yhden ottelun vähemmän kuin Queen of the South, joka pelastui putoamiselta kahden pisteen turvin. Jos Patrick Thistle olisi ehtinyt pelaamaan rästiottelunsa ja voittanut sen, olisi Queen of the South sen sijaan pudonnut Ykkösliigaan. Mutta koska osa joukkueista oli koronaviruksen puhjettua pelannut eri määrän otteluita, turvauduttiin äänestyspäätöksen kanssa pistekeskiarvoon.

Samanlaista ratkaisua ollaan tiettävästi pohdittu myös Englannissa. Bloomin mielestä olisi kuitenkin käsittämätöntä pudottaa ketään Valioliigasta, jos kautta ei saataisi pelattua päätökseen. Hän huomauttaa muita seuroja siitä, miten raakaa peliä pistekeskiarvoon turvautuminen voisi pahimmassa tapauksessa olla.

[readmore from=koronavirus]

– En pysty näkemään sellaista tilannetta, että jos kautta ei pelata päätökseen, niin putoajat määriteltäisiin pistekeskiarvon perusteella, Bloom kertoi Sky Sportsille.

– En vain pystyisi hyväksymään sitä, että joukkue joka ei ole saanut pelata kauttansa loppuun saakka voisi pudota 0.2 pisteellä tämän systeemin takia, joka ei ottaisi huomioon edes sitä miten kovia vastustajia sinulta jäisi kohtaamatta.

Brighton selviäisi putoamiselta jos kausi päätettäisiin keskeyttää kokonaan. Graham Potterin joukkue on kaksi pistettä putoamisviivan yläpuolella. Putoamisvaarassa ovat tällä hetkellä Bournemouth, Aston Villa ja Teemu Pukin Norwich City.

– [Pistekeskiarvolla] voisi selvittää kauden mestarin, koska Liverpool tietysti ansaitsisi sen, ja sillä voisi varmaan selvittää myös europeleihin selviytyvät joukkueet. Mutta en näe, miten kukaan – tai ainakaan tarvittava määrä joukkueita (70 prosenttia) – voisi antaa äänensä [tälle idealle sarjaputoajista]. En todella pysty kuvittelemaan sellaista, Bloom jatkoi.

Skotlannissa on käynnissä liike, jonka tarkoituksena olisi kumota päätös alasarjojen aikaisesta keskeyttämisestä. Valioliigan perjantaisessa kokouksessa kaikki osallistuneet seurat olivat yhtä mieltä siitä, että kausi täytyy yhä yrittää saada pelattua päätökseen (lue lisää).