Leeds Unitedin toimitusjohtaja Angus Kinnear on kertonut, miten mestaruussarjaseura onnistui hankkimaan Marcelo Bielsan joukkueensa peräsimeen vuonna 2018.

Bielsaa pidetään yhtenä maailman vaikutusvaltaisimpana jalkapallovalmentajana. Manchester Cityn mestariluotsi Pep Guardiola on esimerkiksi kuvaillut häntä maailman parhaaksi valmentajaksi.

64-vuotias argentiinalaistaktikko, joka on valmentanut pitkän uransa aikana esimerkiksi Athletic Bilbaoa, Marseillea ja Argentiinan maajoukkuetta, viettää nyt toista peräkkäistä kauttaan Englannin toiseksi korkeimmalla sarjaportaalla.

Kinnear ei aluksi uskonut, että Leeds onnistuisi tuomaan Bielsan joukkueensa peräsimeen. Managerin oma innostuneisuus projektista kuitenkin yllätti seuran johtoportaan.

– Kaikki alkoi meidän jalkapallotoimen johtajamme Victor Ortan saamasta ideasta, Kinnear kertoi Sky Sportsille.

Marcelo Bielsa on tehnyt vakuuttavaa jälkeä Leeds Unitedin peräsimessä. Kuva: Getty Images

– Seuran omistaja Andrea Radrizzani kysyi häneltä: Jos voisit valita kenet tahansa koko maailmasta, kenet pestaisit joukkueen peräsimeen? Kun hän sanoi sen nimen, minun on myönnettävä, että hymyilin itsekseni. Mutta meidän omistajaltamme ei intohimoa puuttunut.

– Kun me menimme Buenos Airesiin juttelemaan Marcelolle, luulin että meidän oli pidettävä todella iso myyntipuhe potentiaalistamme, projektistamme, ja siitä mitä Leeds Unitedista voisi hänen alaisuudessaan tulla ja minkälainen rooli hänellä tulisi olemaan.

– Mutta, todellisuudessa, hän oli jo tehnyt taustatyönsä ja sitoutunut aiheeseen. Me itse asiassa vietimme 24 tuntia Buenos Airesissa jutellen vain pelaajista ja pelisysteemeistä, ja siitä minkälaista jalkapalloa me haluaisimme pelata.

– Lähdin sieltä tietäen, että hän oli Leedsin tuleva manageri.

Kaudella 2017-18 Leeds jäi sarjataulukon 13. sijalle Paul Heckingbottomin alaisuudessa. Sen jälkeen Bielsa on johdattanut joukkueensa jo kahdesti Valioliiga-nousun partaalle. Viime kaudella Frank Lampardin Derby pudotti Leedsin nousukarsintavaiheessa, mutta tällä hetkellä joukkue on matkalla Mestaruussarjan mestaruuteen.

Kinnear on hämmentynyt siitä, miten vahvaan nousuun joukkue on lähtenyt Bielsan saapumisen jälkeen.

– Hän ei ole ainoastaan valmentaja. Hän on ilmiömäinen valmentaja. Hänellä oli käytössään vain ryhmä pelaajia jotka sijoittuivat sarjataulukon keskikastiin ennen hänen saapumistaan, ja kyseessä on lähes sama joukko pelaajia jotka ovat nyt sarjataulukon huipulla.

– Hän on asettanut uusia standardeja, hän on asettanut uuden filosofian ja se on todella koskettanut seuran kaikkia osa-alueita, Kinnear päätti.