Englannin 2.-4. korkeimpia sarjatasoja hallinnoivan English Football Leaguen (EFL) puheenjohtaja Rick Parry puhui koronaviruksen vaikutuksista jalkapalloon Iso-Britannian digitaali-, kulttuuri- media- ja urheiluministeriön edessä tiistaina.

Parry esitteli EFL:n seurojen taloudellisia kauhukuvia ja sanoi, että EFL:n kauden on päätyttävä viimeistään 31. heinäkuuta, umpeutuvien pelaajasopimusten takia.

– Realistinen päätöspäivämme on sopimustilanteen takia 31. heinäkuuta. Emme voi jatkaa heinäkuun yli, sanoi Parry BBC:n mukaan.

– Meillä on 1400 pelaajaa, joiden sopimukset päättyvät kesäkuun lopussa. Se juna tulee kohti todella kovaa vauhtia.

– He tulevat olemaan äärimmäiseen huolissaan tulevaisuudestaan.

– Pelaajia ja muita työntekijöitä on lomautettu. Siitä tulisi valtava sotku, jos seurat kutsuisivat heidät nyt takaisin, luopuisivat lomautuksista ja sitten kuukauden sisään selviäisikin, että emme voi pelata.

– Päätöksiä on tehtävä lähipäivinä.

– Ensi kauden ympärillä on valtavasti epävarmuutta, eikä vielä ole päätetty, milloin voimme taas päästää yleisöä katsomoihin. Se on EFL:lle ehdottoman kriittistä. Me olemme paljon riippuvaisempia yleisön tuottamista tuloista ja tunnelmasta kuin Valioliiga.

Valioliiga keskeytettiin maaliskuun puolivälissä koronaviruspandemian takia. Kuva: Getty Images

Viime päivinä on puhuttu ja huhuttu paljon siitä, miten Valioliigan kautta voitaisiin jatkaa. Yksi vaihtoehdoista on otteluiden pelaaminen neutraaleilla kentillä, mikä on herättänyt närää etenkin putoamista vastaan taistelevissa joukkueissa. Lehtitietojen mukaan osa seuroista olisi kuitenkin myöntyväisempi pelaamaan neutraaleilla kentillä, jos Valioliigasta ei putoa ketään. Parry vihjasi, että Valioliiga saattaa joutua puolustautumaan oikeudessa, jos Valioliigan putoajia ja Mestaruussarjan nousijoita ei ratkaista.

– Valioliiga tietää meidän kantamme siihen, sanoi Parry ja lisäsi, että ”asianajajat rikastuvat”, jos Valioliiga luopuu putoamisista.

– Se rikkoisi kolmiosaisen sopimuksen.

Parryn mukaan EFL:n seurat tarvitsevat jonkinlaisen tukipaketin.

[readmore from=Koronavirus]

– Valioliiga on sanonut, että jos se saa luvan pelata, niin sitten se voi puhua meidän kanssamme alempien sarjatasojen tukemisesta.

– Me odotamme sitä päivää. Voinen sanoa, että tähän mennessä keskusteluja ei ole juurikaan käyty.

Parry lisäsi myös, että EFL ei voi jatkaa elämistä tekohengityksellä, ja korosti, että englantilaisen jalkapallon taloudellinen rakenne tarvitsee täydellisen muutoksen. Hän kritisoi erityisesti laskuvarjomaksuja, joita maksetaan Valioliigasta putoaville seuroille.

Kaudesta 2006-07 käytössä olleiden laskuvarjomaksujen on tarkoitus pehmentää putoamisesta aiheutuvia taloudellisia iskuja. Viime kaudella pudonneet seurat saavat tällä kaudella 41,8 miljoonaa puntaa, seuraavalla kaudella summa putoaa 34,2 miljoonaan ja kolmannella kaudella seurat saavat vielä 15,2 miljoonaa. Yhdeksän EFL:n seuraa sai tällä kaudella yhteensä 270 miljoonaa puntaa laskuvarjomaksuja. Muut Mestaruussarjan seurat saavat kukin 4,5 miljoonaa puntaa solidaarisuusmaksuja, Ykkösliigassa tuo summa on seuraa kohden 675 000 puntaa ja Kakkosliigassa 450 000 puntaa. Maksuista päättää Valioliiga.

– Laskuvarjomaksut ovat paha, josta on päästävä eroon, sanoi Parry.

– Meillä on Mestaruussarjassa kuusi seuraa, jotka saavat laskuvarjomaksuista keskimäärin 40 miljoonaa puntaa per seura. Muut 18 seuraa saavat kukin 4,5 miljoonaa puntaa, joten niillä on vaikeuksia pysyä kyydissä.

Valioliiga puolusti laskuvarjomaksuja omassa tiedotteessaan.

– Laskuvarjomaksut ovat elintärkeä mekanismi, jolla tuetaan sarjasta pudonneita seuroja sopeutumaan huomattavasti matalampiin tuloihin.

– Me emme ole nähneet todisteita siitä, että laskuvarjomaksut vääristäisivät kilpailua sillä tasolla. Ne ovat elintärkeä osa tätä erittäin kilpailullista ympäristöä.