Yksi jalkapallon hienoimmista puolista on pelin yllätyksellisyys. Se osoittaa voivansa olla yllättävää myös korkeimmilla tasoilla, silloinkin kun itse kentillä ei tapahdu.

Kun nyt keskeytyksissä olevaan valioliigakauteen lähdettiin, ei tietenkään osattu arvata millaisessa maailmantilanteessa sen tulevaisuutta keväällä jouduttaisiin pohtimaan. Kukaan ei varmasti osannut ennakoida sitä, miten paljon huomiota Brighton & Hove Albion tulee saamaan kauden ratkaisevassa vaiheessa.

Brighton nousi toimitusjohtajansa Paul Barberin johdolla eturintamaan keskusteluissa siitä, miten valioliigakausi 2019-2020 saatetaan päätökseensä. Barber oli ensimmäinen seurapomo, joka ääneen vastusti kauden pelaamista loppuun neutraaleilla kentillä. Hänen mukaansa tämä ratkaisu asettaisi joukkueet epätasa-arvoiseen asemaan. Tiettävästi sarjan 14 joukkuetta on neutraaleilla kentillä pelaamisen kannalla, kun taas Brightonin junaan lähteneet, sarjan viimeisillä sijoilla olevat seurat on nimetty Kapinakuusikoksi.

Reilun parinsadan tuhannen asukkaan alueelta ponnistava Albion on Valioliigan sijalla 15., edustaen sarjassa siis monella tapaa keskinkertaisuutta. Se epätasa-arvo, josta Barber on puhunut, kuvaa koko sarjatasoa – tai oikeastaan koko englantilaista elämäntapaa melko täydellisesti. Keskiluokka on kahden tulen välissä, ja Brighton edustaa Valioliigan piirissa nimenomaan keskiluokkaa.

Brighton on myös sopivassa asemassa johtamaan ”kapinointia”. Yksi suunnitelma on, että mikäli kautta ei pystytä pelaamaan loppuun, pudotetaan viimeisillä kolmella sijalla olevat seurat yksinkertaisesti alemmalle sarjatasolle, Mestaruussarjaan. Viehättävän rannikkokaupungin, ja sen American Express -yhtiön mukaan nimetyn stadionin jalkapalloisännillä ei tässä skenaariossa ole hätää. Sen sijaan Barberin taakse liittoutuneet Bournemouth, Aston Villa ja Norwich ovat matkalla pienempään valokeillaan.

Edellä mainittu on omalta osaltaan toki vain politiikkaa – kaiken keskiössä on terveys. Brihgtonin pelaajista kolmella kerrotaan tällä hetkellä olevan koronavirustartunta, joten jos sarjaa päätetään jatkaa, eivät neutraalit kentät liene seuran suurin ongelma. Täsmennettäköön, että joukkueen pelaajien saamat tartunnat eivät olleet Barberin puheiden pontimena, vaan ne ovat tulleet ilmi toimitusjohtajan linjausten jälkeen.