Ryhmä valioliigaseuroja vastustaa voimakkaasti tv-yhtiöille maksettavia vahingonkorvauksia. Ryhmään kuuluvat The Guardianin mukaan ainakin Liverpool, Tottenham ja West Ham.

Vaikka Valioliiga pystyttäisiin pelaamaan loppuun, seurojen on maksettava tv-yhtiöille peräti 330-340 miljoonan punnan (367-378 miljoonaa euroa) vahingonkorvaukset. The Telegraphin mukaan päälle tulee joka viikko 36 miljoonan punnan lisäkorvausvaatimus, mikäli Valioliigan päätöspäivä ylittää takarajan 16.7. Valioliiga kertoi asiasta kunkin seuran talousjohtajalle keskiviikkona.

Sky on Valioliigan suurin tv-yhteistyökumppani. Sky on ostanut oikeuden näyttää kauden aikana 128 ottelua suorana. BT Sportin oikeus kattaa 52 ja Amazonin oikeus 20 ottelua.

Sopimuksen mukaan tv-rahoista 50 prosenttia jaetaan tasan seurojen kesken, 25 prosenttia menee jakoon tv-lähetysvalintojen perusteella ja 25 prosenttia sarjasijoitusten perusteella. Tästä syystä Valioliigan top 6 -seurat saavat suuremman potin tv-rahoista – ja joutuvat vastaavasti nyt maksamaan muita suuremman osuuden takaisin.

Guardianin laskujen mukaan top 6 -seurojen osuus vahingonkorvauksista on noin 30 miljoonaa puntaa seuraa kohden. Muiden seurojen osuus on vajaa 11 miljoonaa puntaa per seura. Lehden mukaan tv-yhtiöt ovat valmiita tulemaan asiassa vastaan niin, että vahingonkorvaukset voitaisiin maksaa seuraavan kahden vuoden aikana.

Se ei kaikille seuroille riitä. Vastarinta on nousemassa ja sitä johtaa Liverpool. Seuran puheenjohtaja Tom Werner kyseenalaisti vahingonkorvausvaatimuksen aiemmassa videokokouksessa ja hän aikoo jatkaa asian kritisoimista valioliigaseurojen tämänpäiväisessä kokouksessa.

Tv-yhtiöiden kanta on se, että Valioliiga on rikkonut sopimusta, sillä sarja on ollut tauolla maaliskuun puolivälistä lähtien. Lisäksi ilman katsojia pelattavien otteluiden arvo on tv-yhtiöiden mielestä normaalia vähäisempi.

Liverpoolin ja muutaman muun seuran mielestä ilman katsojia pelattavat ottelut ovat arvoltaan päinvastoin normaalia suurempia, sillä katsojilla ei ole nyt mahdollisuutta tulla paikan päälle. Ainoa mahdollisuus on katsoa ottelut tv:stä. Tv-lähetysten arvo nousee entisestään, mikäli paikallinen kello 15:n (Suomessa klo 17) otteluiden näyttämisen kielto puretaan väliaikaisesti.

Vahingonkorvaukset ovat kurjistamassa seurojen taloutta entisestään. Man United ilmoitti jo osavuosikatsauksessaan suurista tappioista, eivätkä lähitulevaisuudennäkymät näytä sen valoisammilta.

Lehtitietojen mukaan Liverpooliin taloudellinen isku on vaikuttamassa niin, että seuralla ei ole varaa maksaa Timo Wernerin 50 miljoonan punnan arvoista ulosostopykälää.