Valioliigan tv-oikeuksista on nousemassa astetta isompi poru.

Tv-yhtiöt vaativat vahingonkorvauksia, koska Valioliigaa ei ole pelattu maaliskuun puolivälin jälkeen. Korvaussumman sanotaan olevan yhteensä 330-340 miljoonaa puntaa (368-379 miljoonaa euroa).

Korvaussumma on jakautumassa niin, että top 6 -seurat joutuvat maksamaan muita enemmän. Tuoreiden tietojen mukaan top 6 -seurat joutuvat maksamaan jopa 30 miljoonaa puntaa per seura. Se ei kaikille seuroille käy. Liverpool on nostanut äläkän, ja samassa kuorossa ovat valioliigaseuroista ainakin Tottenham ja West Ham.

Valioliigan entinen tv-oikeuksien kanssa puuhannut neuvonantaja David Kogan sanoi suorat sanat kapinoiville seuroille. Kogan oli neuvottelemassa Valioliigan tv-oikeuksista vuosina 1998-2015, ja hän oli avainhenkilö siinä, että tv-oikeuksista kehittyi seurojen tärkein rahoituskanava.

– Seurojen on vain kiltisti maksettava se summa, joka ilmoitetaan. Siihen tehdään maksusuunnitelma, jota noudatetaan, Kogan sanoi The Guardianille.

– Ennemmin tai myöhemmin seurojen on vain maksettava vahingonkorvaukset. Voisin kuvitella, että seuroilla on vakuutus tämänkaltaista asiaa vastaan.

Kogan piirsi samalla synkän kuvan valioliigaseurojen tulonkehityksestä tuleville vuosille.

– Mitkä ovat mahdollisuudet sille, että Valioliiga saa neuvoteltua uuden 9-10 miljardin punnan, kolmivuotisen tv-sopimuksen? Kogan pohti.

– Ensinnäkin, miksi Sky – jonka omistaa tätä nykyä Comcast – tai BT haluaisi maksaa kotimaan oikeuksista viisi miljardia puntaa oikeuksistaan, jos kilpailu vähenee? Toiseksi Valioliigalla on tätä nykyä 200 ulkomaista tv-yhteistyökumppania. Pandemia on vaikuttanut myös niihin. Miten ne voisivat maksaa tulevista oikeuksista enemmän kuin nyt?

Koganin mukaan tuloja on vaikeaa kasvattaa, joten ainoa vaihtoehto on karsia kustannuksia.

– Jos Valioliiga ei saa tv-sopimuksesta rahoja kasaan, mistä rahaa löytyy? Lipunmyynnistä? Liput maksavat jo nyt maltaita. VIP-paketit? Ne on jo hinnoiteltu pilviin. Ainoa vaihtoehto on karsia kustannuksia. Suurimmat kustannuserät ovat pelaajien ja agenttien palkkiot. Jos niistä karsitaan, tuote heikkenee, Kogan sanoi.

On vielä yksi asia, johon toistaiseksi ei ole Britanniassa haluttu koskea. Nyt houkutus alkaa olla todella suuri.

– Lauantain kello 15:n (Suomessa klo 17) lähetykset ovat olleet jalkapallo-oikeuksien Graalin malja viimeisen 50 vuoden ajan. Jos tuo ajankohta nyt vapautetaan (väliaikaisesti) televisioinnille, siitä voi syntyä ennakkotapaus, Kogan sanoi.

– Mikä historia ikinä onkaan, raha on valtava motiivitekijä muutoksessa. Pandemiassa pelkkä Valioliiga ei ole menettänyt rahaa, vaan myös FA. En jättäisi tätä asiaa pois laskuista.