Tottenham ja Arsenal kohtaavat Pohjois-Lontoon derbyssä tänään kello 18.30. Alisuorittaneet seurat kilpailevat tasapäisesti paikasta Eurooppa-liigaan, joten ottelussa on panosta, kun molemmilla joukkueilla on kautta jäljellä neljä peliä.

Teemu Tainio vieraili Week of Football -podcastissa keskustelemassa entisestä seurastaan Tottenhamista. ”Tornion terrieri” piti Spursin kautta mahalaskuna, mutta hän puhui lähetyksessä myös kuumasta paikallispelistä.

− Jos miettii sarjasijoitusta, niin Mestarien liigaan ei ole mitään asiaa ja Eurooppaan meno näyttää tosi vaikealta. Ainoa asia, joka tuo iloa Tottenham-faneille on se, että on Arsenalin yläpuolella sarjassa, Tainio sanoi.

Valkeakosken Hakan päävalmentajana nykyisin toimiva Tainio pelasi Tottenhamissa vuodesta 2005 vuoteen 2008 saakka. Suomalainen kertoo olevansa edelleen seuran kannattaja.

− Ihan sama, mikä sarjasijoitus on, mutta tämä peli sytyttää jokaisen Tottenham-fanin. Nyt se kolkuttelee taas lähellä, Tainio hehkutti.

Spurs jäi torstaina maalittomaan tasapeliin Bournemouthin vieraana. Pistemenetykset voivat koitua kohtalokkaiksi Tottenhamin europaikkataistelun kannalta.

Nyt Tottenhamilla on kuitenkin uusi mahdollisuus tärkeisiin pisteisiin. Paikallispeliin lähdettäessä Arsenal on sijalla kahdeksan ja Tottenham sijalla yhdeksän. Joukkueiden välillä on eroa vain piste. Edellä olevat Wolverhampton ja Sheffield United ovat nekin ainoastaan kolmen pisteen sisällä.

− Todella odottava fiilis, kun siitä aletaan puhua jo pari-kolme viikkoa ennen peliä. Siinä on välissä kaikkea muuta, joka jää pois laskuista, kun kaikki puhuvat vain tästä pelistä, Tainio kertoi.

Tainio palasi podcastissa omiin aikoihinsa seurassa, kun Tottenham ja Arsenal mittelivät keskinäisestä paremmuudesta.

− Silloin minun alkuvaiheinani Tottenhamissa oli aika selkeä asetelma, että Arsenal oli parempi joukkueena. Arsenal oli aina ylempänä sarjassa, mutta se alkoi pikkuhiljaa muuttua, Tainio muisteli.

Tätä nykyä voimasuhteet ovat tasaisemmat.

− Aloimme voittaakin heitä ja kilpailuasetelma meni mielenkiintoisemmaksi. Alkuaikoinani Tottenhamissa oikeastaan ainoa lohtu oli se, että voitimme Arsenalin. Mutta myöhemmin se on kääntynyt siihen, että Arsenalin yläpuolella pitää olla myös sarjassa, Tainio jatkoi.

Eräs ikimuistoinen tilanne on jäänyt Tainion mieleen. Kyseinen tapaus kuvastaa hyvin sitä, miten paikallisvastustajaan suhtaudutaan Lontoossa.

− Minun aikanani seuraan tuli eteläkorealainen Young-Pyo Lee. Hän meni seuran edustajan kanssa katsomaan kämppiä Lontoosta ja tykästyi yhteen. Seuran edustaja sanoi, ettet voi ottaa tätä missään nimessä. Lee oli ihan ihmeissään, että miksi ei.

Syynä oli lopulta se, että asunnon ovi oli punainen, joka on Arsenalin väri. Seuran edustaja kehotti korealaispelaajaa harkitsemaan muita asuntoja.

− Kyllä siellä aika hyvin muistutetaan asemasta, Tainio lisäsi.

Viaplay näyttää Tottenhamin ja Arsenalin välisen derbyn sekä muut Valioliigan ottelut.