Koronaviruksen ohella yksi jalkapallomaailmaa kesällä puhuttaneista aiheista on ollut Manchester Cityn europelipannan pyörtäminen.

UEFA langetti Citylle kahden vuoden pelikiellon eurokentille tutkittuaan manchesterilaisseuran rikkoneen talouden reilun pelin sääntöjä.

Urheilun kansainvälinen oikeustuomioistuin CAS kuitenkin kumosi UEFA:n antaman sanktion Cityn valitettua päätöksestä.

[readmore from=cas]

CAS:n ratkaisu aiheutti paljon keskustelua. Monet Cityn kilpailijat ilmaisivat tyytymättömyytensä päätökseen, kun taas seura koki oikeuden tapahtuneen.

Nyt CAS on julkaissut perustelunsa sille, miksi sen kolmihenkinen eurooppalaisten lakimiesten ryhmä päätti kumota UEFA:n langettaman sanktion enemmistöllä 2−1.

UEFA:n ratkaisu perustui siihen, että se tutki omistaja Sheikh Mansourin Abu Dhabi United Groupin, joka on Cityn pääomistaja, antaneen seuralle vuosina 2012 ja 2013 tukea hankintoihin vapaina lahjoituksina tietoliikenneyhtiö Etisalatin nimellä.

Tuet olivat 15 miljoonaa puntaa eli noin 16,5 miljoonaa euroa. UEFA katsoi, että näin toimimalla Manchester City kiersi talouden reilun pelin sääntöjä. UEFA:n näkemyksen mukaan UEFA:n rajan yli menneet hankinnat rahoitti siis omistaja, vaikka lahjoittajaksi oli kirjattu Etisalat.

CAS kumosi UEFA:n päätöksen vedoten siihen, että UEFA aloitti tutkimuksensa vasta vuonna 2019, jolloin kyseisistä lahjoituksista oli kulunut 6−7 vuotta. CAS perusteli, että tutkinta-aika oli umpeutunut.

CAS:n mukaan UEFA:n talouden reilun pelin sääntöjä valvovan elimen toimintakäytännöissä sanotaan, että yli viisi vuotta tehdyt tai epäillyt reilun pelin säännön rikkomukset eivät ole enää tutkittavissa.

Lähde: The Guardian