Ennen koronataukoa olisi harva liputtanut sen puolesta, että Manchester United sijoittuu sarjassa kolmanneksi. Tosiasia on se, että United tekee paluun Mestarien liigaan, mikä ottaa paineita pois kesän siirtoikkunasta. Projekti on houkutteleva ja Mestarien liiga -jalkapallo ei ole kynnys.

Man Unitedilla on muutenkin edessään suursiivous, joka jatkunee vielä vuoden kuluttua. Joukkue tarvitsee ehdottomasti laatua avauksen ulkopuolelle ja hieman lisää kärkikompetenssia. Seurassa on myös monia pelaajia, joiden on aika lähteä. Aloitetaan.

Kesän talkoot

Manchester Unitedista on lähdössä pois monta kasvoa, jotka mahdollistavat enemmän kulutusta sekä tilaa rosterissa. Osa korvataan uusilla hankinnoilla ja osa aikanaan omilla akatemian kasvateilla. Osa seuran DNA:ta on, kuten tiedämme polku akatemiasta edustukseen, mikä vaikeuttaa suunnittelua hieman. Pitää miettiä tarkkaan ketkä tulevat läpi ja kuinka pitkän ajan kuluttua.

Unitedin 17-vuotias superlupaus Hannibal Mejbri lyönee läpi parin kauden sisällä. Muita nimiä, joita on syytä huomioida ovat: James Garner, Ethan Laird, Tenden Mengi, Shola Shoretire ja Dylan Levitt, jotka kaikki tähyävät paikkaa edustuksessa.

Laina saattaa olla todennäköisempi vaihtoehto usealle heistä tässä kohtaa. Junioreista löytyy kasapäin muitakin helmiä kuten Zidane Iqbal. Tahith Chong on myös lähellä pysyvää tonttia edustuksen ringissä. Kommunikaatio koko organisaation sisällä on kuitenkin avainasemassa.

Seura oli tietoinen hyvissä ajoin Marcus Rashfordista ja Mason Greenwoodista. Aina voi sattua ja tapahtua matkalla, mutta on myös ymmärrettävä ja otettava huomioon parhaat lahjakkuudet akatemiassa. Heille pitää löytyä polku. Heille on myös löytynyt polku.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

UtdArena

@UtdArena
Manchester United Squad Profile
— Age + Minutes in All Competitions

We have many young players yet to hit their prime almost as if the 21/22 season is when Solskjær, if he remains, wants to mount a full on title charge.

[Viz by @DanielKatona17]

Mikään ei ole vielä varmaa lähtevien nimien suhteen, mutta on todennäköistä, että Roma ostaa Chris Smallingin pysyvästi ja Inter ostaa Alexis Sánchezin niin ikään pysyvästi. Alexisin suhteen saattaa Ivan Perišić liittyä jollain tavoin kokonaisuuteen. Henkilökohtaisesti pitäisin tästä, sillä Perišić on yksi maailman parhaita prässäämään ja viihtyy luontaisesti leveällä. Kauden mittainen laina olisi loistava ratkaisu.

Marcos Rojo jäänee myös Estudiantesiin pysyvästi. Nämä nimet pelkästään toisivat dineroja siirtokassaan merkittävästi. Siirtokorvaukset ynnä vapautuvat palkat. Amortisointi ja kirjanpito. Jalkapallossa pätee hieman oudot lainalaisuudet kirjanpidossa, ja sitä kautta myös vähintäänkin hämärät mahdollisuudet. Tästä enemmän joskus toiste.

Vaikuttaa myös siltä, että Phil Jones, Juan Mata ja Sergio Romero jatkavat matkaa sopivan tarjouksen tullen. Muita potentiaalisia nimiä siirtojen suhteen lienevät Jesse Lingard, Andreas Pereira sekä Diogo Dalot.

Kaikkia näitä pelaajia ei tietenkään pysty liikuttamaan yhden kesän aikana, eikä siinä myöskään olisi järkeä. Joukkueen ikärakenne nuorenisi entisestään ja materiaalin leveys ei muutenkaan päätä huimaa.

Hankinnat ja tarpeet

Manchester United on identifioinut kaksi selkeää kohdetta, mitä he haluavat vahvistaa. Toppariosasto sekä oikea laitahyökkääjä. Dortmundin Jadon Sancho näyttäisi saapuvan hyvin isolla todennäköisyydellä, mutta mitään ei vielä ole hakattu kiveen. Seurojen arvioiden välillä on vielä noin 20 miljoonaa euroa välimaastoa, joten kaikki on edelleen mahdollista.

Jadon Sancho on näillä näkymin suuntaamassa Old Traffordille. Kuva: Getty Images.

Sancho vahvistaisi kuitenkin merkittävästi Manchester Unitedia ja veisi kokonaisuuden jälleen uudelle tasolle. Aivan kuten Bruno Fernandes. Sancho on yksi maailman parhaita luovia laitahyökkääjiä nuoresta iästään huolimatta, ja Bundesliigasta kertyi tältä kaudelta tehot: 17 maalia ja 16 maaliin johtanutta syöttöä. Vaikka Sancho ylisuoritti koko Dortmundin tavoin xG:n, ja vaikka Bundesliigan hyökkääjät kokevat inflaation tehoissaan maalikeskiarvon ja liigaan luonteen takia, niin kuplii pinnan alla vielä enemmän.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

UtdArena

@UtdArena
This is a good question.

This graph is *NOT* updated.

Look at Sancho's positioning for this season. He ranks in the upper portion of players in terms of carries and take-ons.

Sancho uses timing and spacing when dribbling rather than explosiveness.

Chuks

@_33meks
How about his take on skills

Sanchon maaliodottama oli 0.42/p90 ja syöttöodottama 0.45/p90. Suomeksi tämä tarkoittaa, että Sancholta tuli tällä kaudella tehomerkintä lähes yhdeksän kertaa kymmenestä. Sancho on kaiken lisäksi yksi maailman parhaita kuljettamaan palloa, mikä avaisi Unitedille entistä enemmän uusia mahdollisuuksia pallollisessa tekemisessä. On helppoa nähdä miksi hän on 100 miljoonan arvoinen pelaaja.

Toinen tarpeen kohde on toppari, mikä on tietyllä tapaa ironista. Unitedin xGA (maaliodottama vastaan) oli sarjan kolmanneksi paras (38.06). Man City johti tätä tilastoa lukemalla 37 ja väliin mahtui Wolves. On helppoa nähdä kuinka paljon Unitedin puolustus on kehittynyt viime kaudesta. Mutta. Jos lukemia halutaan, niin Unitedin xGA oli 52.30 kaudella 2018-19. Toisin sanoen 14 maalin parannus. Miksi siis toppari?

Leveys, vaihtoehdot ja pelinrakentelu ovat avainasemassa. Harry Maguire ja Victor Lindelöf pelasivat erinomaiset kaudet, vaikka kumpikaan ei ole varsinaisesti medialta kehuja kerännyt. Ongelmana on, että Maguire pelasi ison osan kaudesta kivuissa ja leveys heidän takanaan ei yksinkertaisesti riitä.

Eric Bailly on terveenä ollessaan käsittämättömän hyvä. Ongelma on, että hän on selkeästi enemmän sairastuvalla kuin pelikunnossa. Axel Tuanzebe oli myös harmillisesti ison osan kautta loukkaantuneena. Ei voi laskea sen varaan, että he olisivat ehjiä.

Muita syitä on myös olemassa. Pelin avaaminen ja diagonaaliset puolenvaihdot helpottuvat myös merkittävästi, jos on taitava vasenjalkainen toppari. Syöttösuuntia on enemmän ja ne ovat laadukkaampia. Vasenjalkainen toppari mahdollistaa myös 3-4-1-2-muodon säännöllisemmän käytön. Itse kohteisiin.

Lillen nuori 22-vuotias Gabriel Magalhães on ollut suhteellisen vahvasti liitettynä Manchesterin punaisiin. Gabriel on vielä hyvin raaka pelaajana, ja hän on pelannut vasta yhden kauden avauksessa huipputasolla. Laatu paistaa kuitenkin läpi. Gabriel on hyvä kuljettamaan palloa ylöspäin, hyvä syöttelemään ja hyvä ennakoimaan vastahyökkäyksiä. Sijoittuminen jättää kuitenkin vielä hieman toivomisen varaa.

Henkilökohtaisesti suuntaisin katseeni Villarrealin Pau Torresiin, joka muistuttaa pelityyliltään erittäin paljon Aymeric Laportea. Molemmat herrat täyttäisivät kuitenkin vaadittavat kriteerit heittämällä ja vahvistaisivat Man Unitedia merkittävästi.

Muita tarpeita

Manchester United tarvitsee vasemman laitapakin, mutta on hyvin epävarmaa onko se prioriteetti tänä kesänä. Luke Shaw pelasi erinomaisen kauden, mutta ilman häntä puuttuu todella iso palanen hyökkäyspelaamista. Brandon Williams tuli akatemiasta ryminällä läpi, mutta oikeajalkaisena ei hän ole yksinkertaisesti tarpeeksi hyvä vaihtoehto vasemmalle.

Huhuissa on liikkunut Nuno Mendes. Tämä nuori portugalilainen 18-vuotias pelaaja omaa aivan uskomattoman potentiaalin sekä työkalupakin ominaisuuksiensa puolesta. Hän edustaa Sportingia ja Mendesillä on sattumoisin sama agentti kuin Bruno Fernandesilla.

Ulosostopykälä on 45 miljoonan euron luokkaa, mutta on todennäköistä, että todellinen hinta on alhaisempi. Mendes on pelannut ainoastaan yhdeksän ottelua Sportingin edustusjoukkueessa ja on edelleen todella hiomaton timantti, mutta laatu ja atleettiset ominaisuudet paistavat läpi. Pelityyliltään hän on sekoitus Ferland Mendyä ja Alphonso Daviesia.

Ikä olisi myös sopiva ja Shaw pitäisi avauksen paikkansa. Mendes kykenisi kuitenkin varmasti haastamaan avauspaikasta tosissaan kahden vuoden sisällä. Hankinta olisi mielestäni järkevä riskeistä huolimatta. Sopeutuminen helpottuisi myös Brunon myötä.

Tarpeita on myös keskikentän ja leveyden suhteen. Jack Grealishin hinta on todennäköisesti liian korkea Aston Villan säilymisen myötä, joten hänet voi unohtaa. Ajaxin Donny van de Beek on edelleen realistinen vaihtoehto tuomaan paljon kaivattua laatua ja leveyttä. Oli helppoa nähdä kuinka ylikuormittunut Bruno Fernandes oli viimeisissä otteluissa.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

Nemanja Matic tarvitsee myös selkeästi enemmän kierrätystä ja Thomas Partey olisi todennäköisesti saatavilla tänä kesänä. Partey olisi kuin tehty punaisiin paholaisiin, mutta on epätodennäköistä, että hän siirtyy. Scott McTominay on puheista päätellen Maticin pitkäaikainen korvaaja ja James Garner on tulossa läpi 12-18 kuukauden sisällä.

Manchester United tarvitsee myös hyökkääjän, mutta se lienee ajankohtaista vasta talvella tai vuoden kuluttua. Odion Ighalon laina päättyy tammikuussa, ja hän on tarpeeksi laadukas kierrätyspelaaja. Anthony Martial pelasi myös loistavan loppukauden, joten tarve pieneni. Manchester Unitedin nettokulutus ei tule kuitenkaan olemaan yli 200 miljoonaa euroa. Se on varmaa. On pakko priorisoida.

Dean Henderson näyttäisi myös tulevan takaisin ensi kaudeksi kilpailemaan ykkösvahdin paikasta David De Gean kanssa. Tämä on tilanne, mikä varmasti palvelee molempia.

Viimeinen sana

Näyttää siltä, että Manchester United hankkii kolme-neljä pelaajaa tulevan siirtoikkunan aikana. Kaikki riippuu toki hinnoista. Hankinnat ovat olleet laadukkaita Ole Gunnar Solskjærin aikakaudella, ja tämä trendi saa jatkoa. Tarpeisiin on kiinnitetty huomiota ja kykyjenetsintään on panostettu.

Sanchon tai oikean laitahyökkääjän lisäksi päällimmäiset prioriteetit ovat todennäköisesti hyökkäävä keskikenttä ja toppari. Toivottavasti Luke Shawn loukkaantuminen herätti valmennustiimiä sekä seurajohtoa. Unitedin taso tippui merkittävästi hänen poissaolon myötä.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

UtdArena

@UtdArena
This network…

On mahdotonta ennustaa, mitä tulee tapahtumaan, sillä skenaarioita on monia. Iso osa riippuu myös pelaajien myynnistä. Uudelleenrakennus lähti kuitenkin mallikkaasti käyntiin ja saa tulevassa ikkunassa jatkoa. Kuinka paljon ja mitä on vielä hieman pimennossa. Tilanteet muuttuvat äkkiä suuntaan tai toiseen.

On kuitenkin varmaa, että United on selkeästi kilpailukykyisempi ensi kaudella. Nuori joukkue on myös vuoden vanhempi ja hieman kokeneempi. Ero kärkeen kaventuu.