Mestaruussarjassa pelaavan Barnsleyn toppari Bambo Diaby on saanut kahden vuoden kiellon osallistua mihinkään jalkapalloon liittyvään toimintaan rikottuaan Englannin jalkapalloliitto FA:n dopingsäännöstöä.

Diaby, 22, antoi viime tammikuussa virtsanäytteen, joka sisälsi jäämiä higenamiinista. Hän ei kyennyt osoittamaan, miten kielletty aine pääsi hänen elimistöönsä, mikä laukaisi kahden vuoden pannan. Diabyn alustava kielto astui voimaan jo tammikuun 17. päivä, joten hänen pannansa päättyy 16. tammikuuta 2022.

Barnsley purki espanjalaistopparin sopimuksen keskiviikkona, mutta ilmaisi tyytymättömyytensä siihen, kuinka kauan päätöksenteossa meni.

– Bambo Diaby ei ole onnistunut tunnistamaan kielletyn aineen lähdettä, vaikka on vilpittömästi yrittänyt. Tämän takia Maailman antidopingtoimisto ja FA ovat asettaneet hänelle pakollisen kahden vuoden pannan. Bambo Diabya ei todettu syylliseksi siihen, että hän olisi tietäen nauttinut kiellettyä ainetta, kommentoi seura tiedotteessaan.

– Sekä Bambo Diaby että Barnsley FC ovat olleet rehellisiä ja myöntyväisiä tämän prosessin aikana. Lopputuleman myötä Bambo Diabyn sopimus on kuitenkin valitettavasti purettu yhteisymmärryksessä.

Diaby kiitti avoimessa kirjeessä Barnsleyn kannattajia saamastaan tuesta ja vakuutti, ettei syyllistynyt dopingrikkomukseen tahallaan.

– Barnsleyn työntekijät, pelaajat ja koko seuran yhteisö ottivat minut avosylin vastaan. Tein tästä paikasta kotini ja odotin innolla, että tulisin pelaamaan tämän kaupungin ja ihmisten puolesta vielä monta vuotta.

Barnsley FC

@BarnsleyFC
"I will never give in on one day pulling that shirt back on."

Bambo ❤️

Diaby siirtyi Barnsleyyn vuosi sitten belgialaisesta Lokerenista, ja hänen sopimustaan olisi ollut jäljellä vielä kaksi vuotta. Espanjalaispuolustaja ehti pelata Barnsleyn paidassa kaikkiaan 22 ottelua.

Barnsleyssa on kuohunut muutenkin viime päivinä, sillä joukkueen päävalmentaja Gerhard Struber lähti tiistaina Yhdysvaltoihin valmentamaan New York Red Bullsia. Hänen ja Barnsleyn sopimuksessa oli ”merkittävän” kokoinen ulosostoklauusuli, jonka Red Bulls suostui maksamaan. Itävaltalainen Struber valmensi Barnsleya viime marraskuusta lähtien ja johdatti joukkueen viime kaudella Mestaruussarjassa 21:ksi.

Väliaikaisen vetovastuun joukkueesta ottaa apuvalmentaja Adam Murray.

New York Red Bulls

@NewYorkRedBulls
NEWS: New York Red Bulls Name Gerhard Struber Head Coach

📰➡️ win.gs/2GH5jDG

#RedRunsDeep | #RBNY

Nähtäväksi jää, miten Diabyn lähtö ja valmentajavaihdos vaikuttavat joukkueen suomalaistopparin Aapo Halmeen peliminuutteihin. Pikkuhuuhkajien kapteenina toimiva Halme, 22, siirtyi Barnsleyyn vuosi sitten Leedsistä ja sai debyyttikaudellaan vastuuta 34 ottelussa Struberin peluuttaessa häntä paljon myös keskikentän pohjalla.

Alkaneella kaudella Halme on kuitenkin jäänyt vähäiselle peliajalle. Mestaruussarjassa hän on päässyt kentälle vain yhdessä ottelussa 20 minuuttiksi, muttei ole ollut muuten kokoonpanossa. Liigacupissa hän pääsi pelaamaan kahdessa ottelussa, mutta jälkimmäisessä Barnsleylle tuli noutaja, kun Chelsea murjoi sen murskalukemin 6-0.