Britannian hallitus ja Valioliiga ovat asettuneet vastustamaan nimellä Project Big Picture kulkevaa jalkapallon muutosehdotuspakettia.

Liverpoolin ja Manchester Unitedin johdolla laadittu paketti muun muassa jättäisi unholaan Liigacupin ja vähentäisi valioliigajoukkueiden määrää 20:stä 18:aan. Lisäksi top 6 -seurat saisivat nykyistä huomattavasti enemmän päätösvaltaa monessa eri asiassa.

Mestaruussarjaa, Ykkösliigaa ja Kakkosliigaa hallinnoiva EFL on puheenjohtajansa Rick Parryn suulla asettunut jo tukemaan pakettia. Syy on se, että paketissa Valioliiga myös sitoutuisi tukemaan EFL-seuroja sekä välittömällä hätärahoituksella että jatkuvalla rahoituksella.

Omassa puheenvuorossaan Parry suomi kovin sanoin Valioliigaa, joka ei ole saanut vieläkään aikaiseksi hätärahoitusta alempien sarjatasojen seuroille. Koronapandemian myötä moni seura on suurissa taloudellisissa vaikeuksissa.

Valioliiga ei jäänyt hiljaiseksi, vaan vastasi samalla mitalla sekä Parrylle että koko muutosehdotushankkeelle.

– On tärkeää, että me kaikki työskentelemme yhdessä. Sekä Valioliiga että FA tukevat laaja-alaista keskustelua lajin tulevaisuudesta, joka pitää sisällään myös kilpailujärjestelmän, ottelukalenterin ja talousasiat – etenkin Covid-19:n myötä, Valioliigan tiedotteessa sanottiin.

– Jalkapallolla on useita eri sidosryhmiä. Siksi tällaista hanketta on edistettävä sopivia kanavia pitkin niin, että kaikki seurat ja sidosryhmät pääsevät vaikuttamaan lopputulokseen.

– Valioliigan näkökulmasta moni muutosehdotus voisi aiheuttaa vahinkoa lajille. Olemme myös pettyneitä siihen, että EFL:n puheenjohtaja Rick Parry on antanut tukensa paketille.

– Valioliiga on työskennellyt seurojensa ja EFL:n kanssa hyvässä uskossa etsiäkseen ratkaisua koronaviruksen aiheuttamiin talousongelmiin. Tämä työ jatkuu.

Britannian hallituksen kanta hankkeeseen on niin ikään kielteinen. Maan urheiluasioita hoitavan ministeriön edustaja suomi kovin sanoin hanketta.

– Olemme yllättyneitä ja pettyneitä siihen, että kun me olemme keskellä kriisiä rohkaisseet ammattilaisjalkapallon korkeimpia sarjatasoja hakemaan ratkaisua alempien sarjatasojen seurojen auttamiseksi, samaan aikaan takahuoneissa sovitaan jotain omia diilejä, edustaja sanoi BBC:n mukaan.

– Kestävyys, riippumattomuus ja reilu kilpailu ovat elintärkeitä asioita. Kaikki mikä heikentää noita asioita, on huolestuttavaa.

Lue myös: