Englantilaista jalkapallomaailmaan on tänään kuohuttanu Project Big Picture -nimellä kulkeva muutosehdotuspaketti.

Se on Liverpoolin ja Manchester Unitedin laatima ehdotus siitä, mitä kaikkea englantilaisessa jalkapallossa pitäisi muuttaa. Paketissa muun muassa Valioliigan joukkuemäärä pudotettaisiin 18:aan, Liigacupista luovuttaisiin ja suurseurat saisivat enemmän valtaa.

Mestaruussarjaa, Ykkösliigaa ja Kakkosliigaa hallinnoiva EFL on asettunut tukemaan pakettia. Syy on se, että paketti sisältää myös sekä kertaluontoisen että jatkuvan tukirahoituksen 72 EFL-seuralle. Valioliiga jakaisi välittömästi 250 miljoonan punnan korona-avustuksen EFL:lle, minkä lisäksi EFL-seurat saisivat vuosittain merkittävän osuuden Valioliigan ja EFL:n tuloista.

– Tässä kaksi suurseuraa osoittaa johtajuutta ja näyttää esimerkkiä, EFL:n puheenjohtaja Rick Parry sanoi BBC:n mukaan.

– Liverpoolin ja Manchester Unitedin välittämä viesti on se, että ne aidosti välittävät pyramidista (Englannin jalkapallojärjestelmästä).

– Valioliiga olisi voinut itse esittää tällaisia muutoksia milloin tahansa. Kuinka kauan Valioliigalta on kestänyt tukipaketin laatimisessa? Kuukausia.

– Toukokuussa maan hallitus sanoi, että Valioliigan on näytettävä esimerkkiä (ja ojennettava rahaa alempien sarjatasojen seuroille). Ei tässä ainakaan ole mitään väärää keskustella suunnitelmasta, joka olisi hyväksi koko pyramidille ja meidän seuroillemme.

– Olemme aidosti sitä mieltä, että tämä (muutosehdotuspaketti) olisi hyväksi koko lajille.

Parry myönsi, että muutosehdotukset lisäisivät suurseurojen valtaa, mutta silti hänen mielestään hyödyt olisivat haittoja suuremmat.

– Mitä teemme? Jätämmekö tämän systeemin tällaiseksi ja annamme pienempien seurojen kuihtua pois? Vai teemmekö jotain asian hyväksi? Jos jotain haluaa tehdä, on pakko tehdä muutoksia. Meidän näkemyksemme on se, että vaikka kuusi suurinta seuraa hyötyisi tästä, myös meidän 72 seuraa hyötyisi. Siksi me kannatamme tätä.

Parry myös sanoi uskovansa, että vastustusta on luvassa. Erityisesti Valioliigan top 6 -seurojen ulkopuoliset seurat tuskin riemastuvat ajatuksesta.

– Tämä olisi valtava uudistus, eikä tällainen mene läpi kivuttomasti.

Lue myös: