Liverpoolin ja Manchester Unitedin esittelemä muutosehdotuspaketti – Project Big Picture – kuohuttaa Englannissa.

Paketti pitää sisällään muun muassa Valioliigan joukkuemäärän pienentämisen 18:aan, Liigacupin poistamisen kokonaan ja top 6 -seurojen vaikutusvallan merkittävän lisäämisen.

Paketti on saanut hyvin ristiriitaisen vastaanoton. Mestaruussarjaa, Ykkösliigaa ja Kakkosliigaa hallinnoiva EFL on puheenjohtajansa Rick Parryn suulla jo kertonut seisovansa paketin takana. Britannian hallitus ja Valioliiga sen sijaan tyrmäsivät ehdotuksen.

Entä valioliigaseurat?

Daily Mail kertoo ensinnäkin, että Liverpoolin omistaja John Henry ja Man Unitedin omistaja Joel Glazer ovat keskustelleet tällaisesta paketista jo vuodesta 2017 lähtien.

Mailin mukaan Parry saatiin kelkkaan mukaan noin puoli vuotta sitten, kun pakettiin sisällytettiin 250 miljoonan punnan koronahätärahoitus valioliigaseuroilta EFL:lle ja lisäksi pitkäaikainen tulonsiirto pääsarjasta alemmille sarjatasoille.

Lehden mukaan viime viikolla keskusteluihin otettiin mukaan Chelsea ja Tottenham. Molempien seurojen puheenjohtajien, Bruce Buckin ja Daniel Levyn, on tulkittu tukevan pakettia.

Viime torstaina mukaan otettiin vielä Manchester City ja Arsenal. Ensimmäistä kertaa koko top 6 -kerho oli koolla keskustelemassa aiheesta, mutta tapaaminen päättyi ilman ratkaisua.

Muille valioliigaseuroille hankkeesta kerrottiin Mailin mukaan lauantaina. Vastaanotto oli jotain hyytävän ja paheksunnan tapaista. Seuroista on kerrottu lehdelle, että Brighton, Burnley, Crystal Palace, Fulham, Sheffield United ja West Brom eivät aio missään olosuhteissa äänestää Valioliigan joukkuemäärän vähentämisen puolesta.

On hyvin mahdollista, että samaan kelkkaan hyppäisivät myös Aston Villa, Newcastle ja West Ham, joskin West Hamille olisi luvassa keskimääräistä valioliigaseuraa parempi status pitkän pääsarjataipaleen ansiosta.

Mailin mukaan Liverpool ja Man United keskittyvät lobbaamaan hanketta erityisesti nousussa oleville Wolvesille, Leedsille ja Leicesterille.

Hankkeen arkkitehtien näkemys on se, että uusi järjestelmä astuisi voimaan kaudella 2022-23. Ensimmäisellä kaudella sarjasta putoaisi neljä joukkuetta ja vain kaksi nousisi Mestaruussarjasta tilalle.

Lue myös