Valioliigasunnuntain kolmas ottelu oli Lontoon derby Tottenhamin ja West Hamin välillä. Kaksijakoisesta pelistä muodostui lopulta hurja draama. Alku muistetaan Spursin ilotulituksesta, loppu Hammersin huikeasta noususta.

Kotijoukkue Spurs otti ohjat käsiin heti alkuhetkillä, sillä korealaishyökkääjä Heung-min Son siirsi isännät johtoon jo toisella minuutilla. Son jatkoi sitten huipputehokasta alkukauttaan.

West Ham sai pian tämän jälkeen kulmapotkusta hyvän paikan tasoittaa, mutta Michail Antonio ohjasi pallon vähän tolpan ohi. Sitten iskikin jälleen Tottenham. Heung-min Son rakenteli terävyydellään ja peliälyllään, jakoi pallon Harry Kanella, ja tämäkin antoi luovuuden kukkia. Kane pani pallon Declan Ricen jalkojen välistä ja laukoi tarkasti Angelo Ogbonnan längistä pallon maaliin. Komea osuma Kanelta.

Tottenham on viettänyt erinomaisen maaliahnetta syksyä, ja meno oli tänäänkin viihdyttävää. Pelattiin 16. minuuttia, kun West Hamin verkko heilui jälleen. Son toi pallon ylös, jakoi laitaan Sergio Reguilonille ja espanjalaisen täydellinen keskitys löysi maalin edustalta Kanen pään. Lukasz Fabianskin oli pakko antautua jo kolmannen kerran.

Heung-min Sonin ja erityisesti Harry Kanen johdolla Tottenham on takonut taululle huimia maalimääriä, ja Kanen alkukausi on ollut tehojen valossa täysin vertaansa vailla. Son johtaa Valioliigan maalitilastoa seitsemällä maalillaan, ja Kanen syöttölukema näyttää samaa.

Squawka

@Squawka
🎯 7 assists
⚽️ 5 goals

This man does not give you a chance to post a stat. 😂

William Hill

@WilliamHill
Harry Kane has been directly involved in more goals (11) than any other player in Europe's top five divisions this season:

🎯 7 assists
⚽️ 4 goals

He’s only played five games. 🌪

#COYS

Squawka

@Squawka
Son Heung-min has now scored seven Premier League goals this season:

🅰️ Harry Kane
🅰️ Harry Kane
🅰️ Harry Kane
🅰️ Harry Kane
🅰️ Harry Kane
🅰️ Serge Aurier
🅰️ Harry Kane

Normal partnership resumed.

Tottenhamin tehokkuus ottelun alussa oli murskaavaa. Oli helppo ajatella, ettei West Ham siitä enää toipuisi, vaan ottelu näytti ratkenneen käytännössä jo ensimmäisen reilun varttitunnin aikana. Tämä ottelu kuitenkin muistutti taas siitä, ettei ikinä pidä luovuttaa.

Toiselle jaksolle West Ham tuli siitä huomattavasti terävämpänä. Michail Antonio pääsi jälleen loistopaikkaan jo ensiminuuteilla, muttei onnistunut vieläkään. Myös Pablo Fornals sai pettyä maalintekoyrityksessään, mutta ote oli joka tapauksessa siirtynyt vieraille.

72. minuutilla koettiin odotettu hetki, kun Gareth Bale suoritti ensiesiintymisensä Tottenhamin peliasussa monen Real Madridissa viettämänsä kauden jälkeen. Walesilainen pelasi Spursissa viimeksi kaudella 2012-2013.

Hieman ennen 80 peliminuutin täyttymistä Harry Kane oli hyvin lähellä hattutemppua, mutta englantilaishyökkääjän laukaus pamahti tolppaan. Neljäs maali olisi kenties ratkaissut Tottenhamille pelin lopullisesti, mutta osuma maalipuihin antoi West Hamille vielä sauman – eikä se sitä jättänyt käyttämättä.

Ensin 82. minuutilla Tottenham sai hakea pallon ensi kerran omasta maalistaan, kun paraguaylaistoppari Fabian Balbuena puski Aaron Cresswellin vapaapotkun maaliin. Tästä ehti kulua vain noin kolme minuuttia, kunnes Davinson Sánchez ohjasi epäonnisesti pallon omaan verkkoon. Hupsista heijakkaa, ja West Ham oli yhtäkkiä enää yhden maalin päässä.

West Hamin painostus jatkui, mutta lisäajan alkaessa Gareth Bale haastoi onnistuneesti ja oli panna pelin pakettiin. Balen laukaus meni kuitenkin niukasti maalin ohi.

Peli sai erittäin dramaattisen lopun, kun Tottenhamin hurja alku ja jo varmalta näyttänyt voitto kuivui kasaan lisäajan neljännellä minuutilla. West Ham sai jälleen vapaapotkun vasemmalta, eikä Spurs onnistunut tilannetta kunnolla purkamaan. Vaihdosta loppurynnistyksen ajaksi kentälle onnistuttu Manuel Lanzini näki tilaisuutensa tulleen ja tykitti vastapalloon todellisen unelmavedon aivan maalin ylänurkkaan.

Lanzini juhli riisumalla paitansa, David Moyes hyppi kentän laidalla villisti ja José Mourinho ei ollut uskoa silmiään. Tottenham oli kuin olikin joutunut luopumaan jo varmalta näyttäneestä voitostaan. Tämä oli niitä tasapelejä, jotka maistuvat Spurs-leirissä vuorenvarmasti tappiolta.

Tilastot kertovat, että West Hamin nousu oli historiallinen, sillä Valioliigan aikakaudella ei näin myöhäisestä 0-3-tappioasemasta oltu koskaan noustu tasoihin.

OptaJoe

@OptaJoe
3 - West Ham are the first team in Premier League history to avoid defeat in a game having been 0-3 down as late as the 81st minute. Comeback. #TOTWHU

OptaJoe

@OptaJoe
87 - Tottenham Hotspur had won each of their previous 87 Premier League matches when leading by at least three goals, last dropping points from this position in a 3-5 defeat against Man Utd in September 2001. Despair. #TOTWHU

Oliver Trenchard

@OliverTrenchard
Gareth Bale's last two sub appearances in the PL for Spurs:

March 2011 v Wolves:
- Subbed on with Spurs 3-2 up
- Spurs draw 3-3

October 2020 v West Ham:
- Subbed on with Spurs 3-0 up
- Spurs draw 3-3