Liverpool otti tiistai-iltana melko rutiininomaisen 2-0 voiton tanskalaisesta Midtjyllandista. Hieman sekasortoinen englantilaisjoukkue teki tarvittavan, vaikka Midtjylland useampaan otteeseen vaarallisille maalipaikoille pääsikin.

Nollapelistä huolimatta Jürgen Kloppilla riittää tuskailtavaa puolustuksen pitävyyden kanssa. Tuoreen huolenaiheen saksalaismanagerille tuo Fabinhon loukkaantuminen, sillä Virgil van Dijkin loukkaantumisen myötä keskikentältä toppariksi siirretty brasilialainen on ollut tähän asti pelaamissaan otteluissa Liverpoolin paras puolustaja.

Kloppin luottoratsu

Fabinho on Kloppin papereissa niin arvostettu pelaaja, että brasilialainen nousi alkukaudesta jopa Joe Gomezin edelle alkukauden ottelussa Chelseaa vastaan. Brasilialainen ei pettänyt, vaan oli jopa koko ottelun paras pelaaja.

– Jos Sadio (Mané) ei olisi tehnyt kahta maalia, Fabinhon olisi pitänyt voittaa ottelun parhaan pelaajan palkinto, Klopp sanoi ottelun jälkeen.

Brasilialainen lähes dominoi Chelseaa vastaan suorittamalla eniten sekä taklauksia, katkoja että pallonriistoja koko ottelussa. Fabinhon lupauksia herättävä suoritus olikin viimeinen varmistus Liverpoolin päätökselle olla hankkimatta uutta keskuspuolustajaa siirtoikkunan viime metreillä.

Ajaxia vastaan pelatun ottelun jälkeen päätökseen oli helppo yhtyä. Brasilialainen oli jälleen loistava Poolin puolustuksessa. Kaiken kaikkiaan Fabinho ehti pelata neljä ottelua topparina ilman päästettyä maalia, ennen kuin Sheffield United rikkoi miehen putken menneenä viikonloppuna.

Nyt kuitenkin neljästä topparivaihtoehdosta sekä van Dijk, Joël Matip että Fabinho ovat loukkaantuneina sivussa. Se jättää edustusjoukkueen ainoaksi terveeksi keskuspuolustajaksi Gomezin, joka on rehellisyyden nimissä ollut äärimmäisen heikko.

On toki huomioitava, ettei Fabinhon tai Matipin loukkaantumisten kestoista ole tarkempaa tietoa, ja on mahdollista, että kaksikko nähdään kokoonpanossa jo lauantaina West Hamia vastaan. Kaksikon puolikuntoisuuden vuoksi on kuitenkin todennäköistä, että Liverpoolin nuoriso-osastoa tullaan näkemään tositoimissa enemmänkin.

Nuorista Kloppin ykkösvaihtoehto lienee tiistaina Fabinhon paikan ottanut Rhys Williams. Liverpoolin nuorista puolustajista juuri Williams muistuttaa eniten van Dijkia pelityyliltään. Englantilainen on pallon kanssa rauhallinen ja hänen syöttövalikoimansa on erittäin monipuolinen. Vaikka Williams onkin vielä katsomaton kortti miesten peleissä, saattaa Klopp kaivata puolustukseensa juuri näitä apuja van Dijkin ja Fabinhon ollessa poissa.

Williamsin takana nokkimisjärjestyksessä olevat Nathaniel Phillips ja Billy Koumetio saattavat myös saada tulikasteensa edustusjoukkueen paidassa. Kaksikosta Phillips oli viime kaudella lainalla Stuttgartissa, joten englantilaisella on ainakin jonkin verran kokemusta pääsarjapeleistä, vaikka hän ei selvästikään ole vakuuttanut Kloppia otteillaan. Koumetio puolestaan sai vastuuta harjoituskaudella, mutta on vasta 17-vuotiaana auttamattoman kokematon.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Rhys Williamsilla on nyt todellinen mahdollisuus nousta Valioliigapelaajaksi. Kuva: Getty Images.

Pelitavallinen tyhjiö

Pelaajien tason lisäksi ongelma on pelitavallisesti suuri. Poolin pelaaminen vaatii vähintään yhtä pallollisesti taitavaa topparia, ja Gomez osoitti jälleen tiistaina, ettei hänestä ole sitä roolia ottamaan.

Fabinhon loukkaantuminen onkin merkittävä myös sen vuoksi, että brasilialainen oli pelityyliltään punaisten toppariehdokkaista selvästi eniten van Dijkiä muistuttava vaihtoehto. Klopp onkin aiemmin käyttänyt jopa Jordan Hendersonia ja Georginio Wijnaldumia peliä avaavana keskuspuolustajana, ja voi olla, että esimerkiksi kapteeni Henderson joutuu lähiviikkoina uudestaan tuuraamaan itselleen vieraalla pelipaikalla.

Tällä olisi kuitenkin katastrofaalinen vaikutus puolustuksen lisäksi Liverpoolin keskikentälle, sillä sillekin paikalle vaihtoehdot alkavat Thiago Alcântaran, Alex Oxlaide-Chamberlainen ja Naby Keïtan loukkaantumisten myötä loppua. Hendersonin peluutus topparina johtaisi siihen, että Poolilla olisi käytettävissään vain neljä edustusjoukkueessa keskikentällä pelannutta pelaajaa.

Järkevintä Kloppin olisi kuitenkin tukeutua Williamsiin, jos Matipin ja Fabinhon sairaslomat venyvät, ja katsoa, kuinka nuorukainen Valioliigakentillä pärjää. Henderson on epäonnistunut selvästi jopa pelatessaan keskikentän pohjalla, joten kapteenin istuttaminen topparin paikalle olisi valtava riski. Lisäksi keskikentän ohentaminen vaarallisen ohueksi puolustuksen loukkaantumisten vuoksi olisi kyseenalainen liike ennalta heikompaa vastustajaa vastaan.

Ironisesti puolustuksia puhkomaan hankitun Thiagon kuntoutuminen onkin Poolille nyt ensiarvoisen tärkeää. Espanjalainen on puolustuslinjan suojaajana ja hyökkäysten katkojana aivan toista luokkaa kuin kukaan muu punaisten keskikenttäpelaaja – Fabinhoa lukuun ottamatta – ja hän helpottaisi omalla preesensillään vajaamiehisen puolustuksen taakkaa suunnattomasti.

Liverpool on hankalassa tilanteessa. Kuunvaihteen jälkeen joukkue kohtaa putkeen Atalantan, Manchester Cityn ja Leicesterin, ja loukkaantumiset ovat johtaneet siihen, ettei sillä ole riittävästi vaihtoehtoja puolustukseen tai keskikentälle. Jos seura hoitaa nämä kohtaamiset kunnialla, voidaan ansaitusti puhua mestaruuden arvoisesta joukkueesta.

Jo ennen kauden alkua oli tiedossa, että normaalia tiivistahtisemmalla kaudella mestaruus saatetaan hyvinkin ratkaista lääkintähuoneen puolella. Liverpool saa nyt kokea tämän mitä karuimmalla tavalla.