Valioliigan kausi 2020-21 lähestyy puoliväliä. Ennen kaikkea tammikuun siirtoikkuna odottaa jo kulman takana. Teemu Pukin edustaman Norwichin pudottua viime kauden päätteeksi Mestaruussarjaan, Valioliiga jäi ilman suomalaisedustusta tälle kaudelle. Tuleeko tähän muutos jo tammikuussa, ja kuka voisi olla seuraava suomalaispelaaja Valioliigassa?

Jotta saisimme arvioon syvyyttä, kysyimme suomalaisilta jalkapallon huippuasiantuntijoilta mielipidettä asiaan. Palataan kuitenkin aluksi ajassa hieman taakse päin.

Teemu Pukki katkaisi viime kaudella Norwichin paidassa pitkäksi venyneen aikakauden, jolloin Valioliigassa ei suomalaisia nähty. Edellinen suomalaispelaaja ennen Pukkia maailman kovimmaksi sarjaksi arvostetussa Valioliigassa oli maalivahti Jussi Jääskeläinen, joka pelasi West Hamin riveissä kaudella 2014-15. Tilastoihin merkattiin 27 minuuttia yhdessä valioliigaottelussa.

Jääskeläinen edusti tietyllä tapaa Suomen ”kultaisen sukupolven” aikakauden loppua, joka konkretisoitui hiljalleen siihen, ettei suomalaispelaajia enää Valioliigassa pelannut. Hyypiät, Litmaset, Forssellit ja Niemet olivat jo jättäneet Englannin kirkkaimmat valot.

Mielenkiintoinen anekdootti on myös se, että kyseisellä kaudella Teemu Pukki teki uraansa naapurissa, Skotlannissa, suurseura Celticin riveissä. Otteet eivät kuitenkaan tuolloin vakuuttaneet, ja suomalaishyökkääjä lähti hakemaan vastuuta lainapestiltä tanskalaisesta Brøndbystä. Askel taaksepäin toi myöhemmin monta askelta eteenpäin, kun Pukki nousi Norwichin kanssa Valioliigaan kaudeksi 2019-20.

Ei suomalaisia koskaan ole Valioliigassa, tai sen edeltäjässä 1. divisioonaassa, mitenkään mahdottomasti ollut. Kaiken kaikkiaan 19. Ensimmäinen suomalaispelaaja Englannin korkeimmalla sarjatasolla oli Pertti Jantunen, joka raivasi härmäläisille tietä Bristol Cityssä vuosina 1979-80. Suomalaispelaajan historian ensimmäinen maali Englannin pääsarjassa tuli Leedsiä vastaan 18. elokuuta 1979. Kuinkas muutenkaan kuin kauden avausottelussa.

– Kai se oli jonkinlainen virstanpylväs. On sattunut osumaan johonkin, Jantunen kommentoi Iltalehden vuonna 2018 julkaistussa ansiokkaassa haastattelussa.

Jantunen ei lopulta saanut kuin kahdeksan ottelua tililleen, ja lopulta Bristol Cityyn tulleet valmentajat Bob Houghton ja muuan Roy Hodgson näyttivät suomalaiselle ovea.

TV teki Valioliigasta tärkeän

Valioliiga on monella mittarilla maailman kovin sarja. Toki asiasta on varmasti yhtä monta mielipidettä kuin on mielipiteiden antajaakin, mutta suomalaisille jalkapallon ystäville Valioliiga on ollut Number One.

Syitä on varmasti monia, mutta yksi niistä kantaa aina 1970-luvulle ja Aulis Virtasen selostamiin lauantaisiin tv-lähetyksiin. 1990-luvulla lähetyksiä olivat jatkamassa omintakeisella tyylillään Antero Mertaranta sekä Jukka Rönkä. Kulttuuri oli syntynyt.

Suomeen syntyi television kautta esimerkiksi Liverpoolin, Manchester Unitedin ja Leedsin kannattajia. Perinne kasvoi kasvamistaan, ja tänä päivänä Valioliiga on Suomessa seuratuin jalkapallosarja. Sen takia Suomessa pidetään myös erittäin tärkeänä sitä, että Valioliigassa olisi suomalaisväriä.

Teemu vai Marcus?

Sitten asiaan. Houghton ja Hodgson olivat potkimassa ensimmäistä suomalaista pihalle Englannin pääsarjasta, mutta kuka on seuraava manageri, joka nostaa seuraavan suomalaisen Valioliigaan?

Tällä hetkellä todennäköisimpiä vaihtoehtoja jo pelkästään sarjanousun myötä ovat Teemu Pukki sekä Brentfordin 21-vuotias hyökkääjä Marcus Forss. Norwich johtaa Mestaruussarjaa 20 kierroksen jälkeen. Brentford on neljäntenä ja kiinni karsintojen pudotuspelipaikassa.

Suomalaishyökkääjät eivät myöskään ole todellakaan olleet missään statistien rooleissa, vaan joukkueensa avainpelaajia. Pukki on Norwichin tärkein pelaaja ja tehnyt kymmenen täysosumaa. Forss on ollut yksi Mestaruussarjan tehokkaimmista hyökkääjistä. Kasassa on jo viisi maalia, vaikka peliaikaa on tullut pääasiassa vaihtopenkin kautta.

Otteet ovat olleet molempien pelaajien osalta sitä luokkaa, että kiinnostuneita seuroja riittää, vaikka nousua Valioliigaan ei oman joukkueen kanssa tulisikaan.

– Teemu Pukki palaa Valioliigaan syksyllä Norwichin kanssa ja samalla ovenavauksella sinne saattaa livahtaa Marcus Forss, Pikkuhuuhkajien päävalmentaja Juha Malinen arvioi Valioliiga.comille.

Samansuuntaisia arvioita antoi moni muukin. Saimme jalkapallon parissa työskenteleviltä suomalaisilta asiantuntijoilta yhteensä 15 vastausta. Suuri osa oli sitä mieltä, että seuraava suomalainen Valioliigassa on joko Teemu Pukki tai Marcus Forss.

Pukki on osoittanut jälleen tällä kaudella, ettei häntä turhaan valittu kaudella 2018-19 Mestaruussarjan parhaaksi pelaajaksi. Pukki on uskollinen Norwichia kohtaan, ja hän totesi hiljattain haluavansa pelata pian Valioliigassa, mutta hän haluaa tehdä sen Norwichin riveissä.

– En ollenkaan ymmärtänyt siirtopuheita viime kaudella, kun miettii hänen uraansa taaksepäin. Norwichissa hänellä on hyvä olla, häntä rakastetaan. Perhekin kuulemma viihtyy. Pukki kaipaa turvallista ympäristöä tässä vaiheessa uraansa, Ilta-Sanomien jalkapallotoimittaja ja Brittifutis-kirjan hiljattain julkaissut Saku-Pekka Sundelin muistuttaa.

Myös tunnetun Valioliigaviikko-podcastin parivaljakko Riku Auvinen ja V Sportille Valioliigaa selostava Ville Kuusinen laittaisivat rahansa Pukin puolesta.

– Norwich tulee takaisin, mikäli ei suorita tyhjennysmyyntiä tammikuussa. Enkä siihen uskokaan. Se, että pelaako Pukki Valioliigaa ensi kaudella keltaisessa paidassa onkin ihan toisen pohdiskelun paikka, Auvinen pohtii.

– Norwich nousee takaisin Valioliigaan. Toinen vaihtoehto on sitten Jugi (Jukka) Halme, Los Momentos Sexuales, Kuusinen heittää pilke silmäkulmassa viitaten Helsingin IFK:n pitkäaikaiseen luottopelaajaan.

Myös Forss on monen papereissa vahva vaihtoehto. Siirtohuhut ovat toki aina siirtohuhuja, mutta muun muassa Valioliigan kärkikastissa alkukauden keikkunut Tottenham on niiden mukaan kiinnostunut suomalaishyökkääjästä.

Olisiko Harry Kanen takana paikka nuorelle ja lupaavalla suomalaiselle? Aika kertoo, mutta moni asia vaikuttaa Forssin kannalta lupaavalta. Forss on nuori, tehokas ja hän on asettanut itselleen tavoitteeksi pelata Valioliigassa.

– Jos nousu ei tapahdu Brentfordin kanssa, niin se voi tapahtua pelaajakaupan kautta. Forss on synnynnäinen maalintekijä, ja nuoret, maaliahneet pelaajat poimitaan aina ylöspäin, Ilta-Sanomien urheilutoimittaja ja Pallokerho-podcastia vetävä Janne Oivio perustelee.

Juuri ennen joulua Brentford tiedotti tehneensä Forssin kanssa aina 2026 vuoteen ulottuvan jatkosopimuksen. Se ei silti vähennä Forssiin kohdistuvaa kiinnostusta, vaan lähinnä nostaa pelaajan hintalappua.

Entäpä Glen?

Yksi kauden 2019-20 hehkutetuimmista suomalaispelaajista on ollut ehdottomasti skotlantilaisen Rangersin keskikentän maestro Glen Kamara. Rangersin manageri Steven Gerrard on hoputtanut jo Rangersin seurajohtoa kiinnittämään Kamaran pitkäksi aikaa ja parantamaan suomalaisen sopimusta. Gerrardin toive on helppo ymmärtää, kun katsoo Kamaran pelaamista.

– Parhaana päivänä pystyisi jo nyt pelaamaan Valioliigan isossa seurassa, mutta vähän vielä taso heittelee otteluiden välillä. Pelikäsitys ja fyysinen kapasiteetti riittävät Valioliigaan jo nyt helposti, Pallo & Pullo -podcastin tekijät Boris Wistuba-Marino, Tommi Kari sekä Thomas Näräkkä kommentoivat yhdessä.

Kamaran ympärillä kuhisee tällä hetkellä siihen malliin, ettei olisi ihme, mikäli Rangersin toimistolle pamahtaisi piankin tarjous suomalaispelaajasta. Tuo tarjous voi hyvinkin tulla Valioliigasta, vaikka suomalaisen perässä on siirtohuhujen mukaan moni muukin, kuten esimerkiksi Portugalin suurseura Benfica.

– En usko, että usean valioliigaseuran kiinnostus Glen Kamaraa kohtaan olisi vain huhupuhetta. Kamaran taso kyllä riittää, sen hän on todistanut jo pitkään, useasta jalkapallopodcastista tuttu Christos Zavros huomautti.

Myös moni suomalainen asiantuntija oli vahvasti sitä mieltä, että nimenomaan Glen Kamara on seuraava suomalainen Valioliigassa. Siitäkin huolimatta, että esimerkiksi Pukki nousisi Norwichin kanssa kauden päätteeksi. Se tarkoittaisi käytännössä sitä, että Kamara poimittaisiin tammikuussa.

Kamara keräsi asiantuntijoilta eniten ääniä seuraavaksi suomalaiseksi valioliigapelaajaksi. Varsinkin, jos puhutaan seuraavasta uudesta suomalaispelaajasta Englannin pääsarjassa.

– Kamaran taso riittää jo kevyesti Valioliigaan. Nyt kyse on enää lähinnä siitä, mikä seuroista on valmis maksamaan riittävästi Rangersin suomalaispelaajasta. 25-vuotias keskikenttäpelaaja alkaa olla parhaassa peli-iässä, joten uskon ja toivon siirron tapahtuvan viimeistään kesällä, MTV Urheilun urheilutoimittaja Timo Innanen uskoo.

– Seuraava uusi suomalainen pelaaja Valioliigassa voisi olla Glen Kamara. On oikeastaan yllättävää, ettei kukaan ole häntä jo sinne napannut, Sundelin ihmettelee.

Myös siirtomarkkinoiden erityisasiantuntija uskoo Kamaraan.

– Taito-, fysiikka- ja pelin ymmärrys -ominaisuudet riittävät Valioliigaan, muun muassa Saksaan siirtyneen Ilmari Niskasen pelaaja-agentti Jussi Pellikka sanoo.

– Ylikylän jätkä Rangersissa ja pärjäisi varmasti jo nyt Valioliigan TOP 10 -joukkueissa. Syöttövarmuus, ensimmäinen kosketus ja pallon suojeleminen huikealla tasolla ja kehittyy vain entisestään, jalkapalloselostaja Kim Kallström kehuu.

Kamaran sopimus Rangersin kanssa yltää aina kesään 2023 saakka. Rangers maksoi tammikuussa 2019 vain 50 000 euroa Kamarasta, mitä voidaan luvalla sanoen pitää melkoisena ryöstönä tänä päivänä. Nyt Kamaran hintalappu on varmaankin lähempänä kymmentä miljoonaa euroa, mutta hinta-laatusuhde on suomalaisen kohdalla vähintäänkin kohdallaan.

– Kamaran sopimus on kesään 2023 asti, mutta olisi silti todennäköisesti huomattavasti edullisempi kuin TOP 5 -sarjojen pelaajat. Edullisuus merkitsee koronan myötä enemmän kuin vuosikausiin, Valioliiga.comin toimituspäällikkö Jaakko Perttilä huomauttaa.

Joku muu, kuka?

Vahvimmat kandidaatit ovat suomalaisasiantuntijoiden papareissa siis Kamara, Pukki ja Forss. Voiko joku yllättää tämän kolmikon ulkopuolelta? Näin uskoo V Sportille muun muassa Valioliigaa selostava Mikko Innanen, joka heittää esiin todellisen villin kortin.

– Seuraava suomalainen Valioliigassa on maalivahti Jesse Joronen. Kontaktit saarivaltakuntaan löytyvät Fulhamin ajoilta. Hyvät esitykset niin Köpiksessä kuin myös Bresciassa toimivat näyttöinä, Innanen heittää.

Joronen kuului Fulhamin organisaatioon vuodet 2009-17, mutta paikkaa ei edustusjoukkueesta auennut. Tie vei AC Horsensin kautta FC Kööpenhaminaan, jossa Joronen juhli Tanskan mestaruutta. Onnistumiset Tanskassa avasivat lopulta paikan Serie A:sta, kun Joronen siirtyi Bresciaan viime kaudeksi. Joronen nousi nopeasti ykkösvahdiksi ja sai kehuja otteistaan Italiassa.

Brescia ei pystynyt kuitenkaan pitämään sarjapaikkaansa, ja tällä hetkellä Joronen torjuu palloja Serie B:ssä. Huuhkajien kakkosveskari on osoittanut, että taidot riittävät kyllä korkeammalle sarjatasolle. Kontaktit Englantiin ovat olemassa, eikä siirto saarille olisi välttämättä mikään jättiyllätys.

Bundesliigassa erinomaisesti viikosta toiseen pelaava Bayer Leverkusenin ja Huuhkajien ykkösvahti Lukas Hradecky voisi myös olla varteenotettava vaihtoehto. Taso riittää nimittäin heittämällä Valioliigaan.

– Lukas Hradecky voisi tammikuussa nostaa jonkun rämpivän suurseuran sijoitusta, Malinen toteaa.

Ranskaa vastaan A-maajoukkueessa debytoinut Onni Valakari on yhdistetty siirtohuhuissa Leedsiin. Tiettävästi Leedsistä on ainakin tiedusteltu Valakarin saatavuutta, mutta konkreettiset toimet ovat vielä olleet vähäisiä. Huomionarvoista on myös se, että hyppäys Kyproksen pääsarjasta Valioliigaan on valtava. Mikäli Valakari siirtyisikin Marcelo Bielsan alaisuuteen, saatettaisiin peliaikaa hakea aluksi lainapestillä alemmilta sarjatasoilta.

– Seuraava uusi suomalainen Valioliigassa saattaa olla Onni Valakari, josta Leeds United on tiettävästi kiinnostunut, tai sitten Aapo Halme, jonka seura Barnsley on noussut kahdessa kuukaudessa yhdeksän sijaa sarjataulukon pohjilta ja on viime aikojen tulosvireeltään yksi liigan kärkijoukkueista. Tässä kysymyksessä Halme on jokerikortti, Helsingin Sanomien urheilutoimittaja Ari Virtanen arvioi.

Viimeistään ensi kaudella

Tammikuun siirtoikkuna aukeaa pian, ja sitä pidetään usein hieman pienempien siirtojen ikkunana. Tammikuussa seurat tekevät usein reagointisiirtoja. Taustalla voi olla esimerkiksi loukkaantumisia tai sitten sarjasijoitus pakottaa seurat toimimaan. Toisaalta tammikuussa on myös viime vuosina nähty hieman huomaamattomia kiinnityksiä tulevaisuutta silmällä pitäen.

Jos leikitellään ajatuksella, että tässä artikkelissa mainitut suomalaiset siirtyisivät tammikuussa Valioliigaan, voidaan siirrot jakaa oikeastaan kahteen kategoriaan. Reagointiin perustuviin täsmähankintoihin ja tulevaisuuden sijoituksiin.

Norwichissa kovaa jälkeä tehnyt Pukki voisi hyvinkin olla reagointihankinta joltain Valioliigan häntäpään joukkueelta. Pukki on todistanut tasonsa myös Valioliigassa, joten maaleja tarvitseva seura, kuten Sheffield United, Burnley tai esimerkiksi West Bromwich voisi hyvinkin kaivata Pukin palveluksia. Hradeckyn hankinta olisi monelle seuralle jopa isomman luokan kaappaus, ja siksi myös hyvin epätodennäköinen.

Forss olisi selkeämmin tulevaisuuden hankinta, vaikka hyökkääjältä voi jo nyt odottaa tehoja. Mikäli esimerkiksi José Mourinhon Spurs haluaisi todella Forssin, ajettaisiin häntä kolmen vuoden suunnitelmalla sisään ja aikanaan Kanen korvaajaksi. Samat sanat voi sanoa myös Pafosin keskikenttäpelaaja Onni Valakarista.

Kamara olisi oikeastaan osittain sekoitus molempia, mutta ennen kaikkea tietynlainen täsmähankinta. Kamara on tällä hetkellä 25-vuotias, joten mistään tulevaisuuden lupauksesta ei enää puhuta, mutta Valioliigan tempoon tottuminen ottaa aikansa. Siksi Kamara saisi kevään aikana hiljalleen sopeutua ja kaudella 2020-21 mies kantaisi vastuuta, takanaan toivottavasti erinomaiset EM-kisat Huuhkajien paidassa.

Myös 27-vuotias Joronen saattaisi kulkea Kamaran kaltaista reittiä kohti Valioliigan ykkösmaalivahdin roolia, kuten selostaja Innanen osuvasti arvioikin.

Oli seuraava suomalaispelaaja Valioliigassa sitten kuka tahansa, vaikuttaa vahvasti siltä, että viimeistään kaudella 2020-21 sarjassa on suomalaisväriä. Myös tähän artikkeliin haastatellut asiantuntijat olivat vahvasti sitä mieltä, ettei suomalaispelaajan edustusta Valioliigassa tarvitse enää kovin kauan odottaa.

Pertti Jantusen raivaamalla tiellä nähdään pian 20. suomalainen.

Asiantuntijoiden vastaukset

Alta voit lukea kaikkien tähän artikkeliin haastateltujen 15 asiantuntijan kommentit kokonaisuudessaan. Kysymys kuului: Kuka on seuraava suomalainen Valioliigassa ja miksi?

Christos Zavros, Kuninkaan puhe -podcast

En usko, että usean valioliigaseuran kiinnostus Glen Kamaraa kohtaan olisi vain huhupuhetta. Kamaran taso kyllä riittää, sen hän on todistanut jo pitkään. Nyt iso kysymys kuuluu, päästääkö Rangers tähtensä lähtemään ja mihin Kamara itse päätyy valinnassaan, koska vientiä on varmasti muualtakin. Valintaa Englannin-siirtoon tukee lisäksi Kamaran aiempi tausta Arsenalissa.

Jos taas Norwich selvittää tiensä ensi kaudeksi takaisin Valioliigaan, niin eiköhän Teemu Pukki nähdä taas heiluttamassa Liverpoolin, Man Cityn ja muiden suurien verkkoja.

Timo Innanen, MTV Urheilu:

Glen Kamara. Huuhkajien palapelin ytimessä laadukkaasti ottelusta toiseen hääräävä pelintekijä on pelipaikkansa moderni osaaja, jonka taso riittää jo kevyesti Valioliigaan. Nyt kyse on enää lähinnä siitä, mikä seuroista on valmis maksamaan riittävästi Rangersin suomalaispelaajasta. 25-vuotias keskikenttäpelaaja alkaa olla parhaassa peli-iässä, joten uskon ja toivon siirron tapahtuvan viimeistään kesällä.

Jaakko Perttilä, Valioliiga.com:

Jos Norwichin vire säilyy, Teemu Pukki palaa ensi kaudeksi Valioliigaan. Seuraava uusi suomalainen Valioliigassa on Glen Kamara. Skotlannissa sarjakärjen (Rangers) jengissä jatkuvasti isoja minuutteja ja vahvoja peliesityksiä. Vaikka Skotlannin Valioliiga ei ole TOP 5 -sarja, Englannissa skottiliiga on yhä vahvasti luupin alla.

Lisävahvistusta seurojen rekrytointiosastoille tuo se, että Kamara on ollut dominoiva myös maajoukkuetauoilla Suomen paidassa. Kamaran sopimus on kesään 2023 asti, mutta olisi silti todennäköisesti huomattavasti edullisempi kuin TOP 5 -sarjojen pelaajat. Edullisuus merkitsee koronan myötä enemmän kuin vuosikausiin.

Ville Liimatta, Valioliiga.com:

Marcus Forss. Hän voi nousta liigaan Brentfordin kanssa, mutta on varmasti herättänyt huomiota jo muissakin jengeissä. On jo valmiiksi Englannissa näytillä ja on tehnyt minuutteihinsa nähden hyvää jälkeä.

Saku-Pekka Sundelin, Ilta-Sanomat:

Seuraava suomalainen Valioliigassa lienee Teemu Pukki, jonka veikkaan nousevan taas Championshipissa rutinoituneen Norwichin kanssa. En ollenkaan ymmärtänyt siirtopuheita viime kaudella, kun miettii hänen uraansa taaksepäin. Norwichissa hänellä on hyvä olla, häntä rakastetaan. Perhekin kuulemma viihtyy. Pukki kaipaa turvallista ympäristöä tässä vaiheessa uraansa.

Seuraava uusi suomalainen pelaaja Valioliigassa voisi olla Glen Kamara. On oikeastaan yllättävää, ettei kukaan ole häntä jo sinne napannut.

Juha Malinen, Pikkuhuuhkajien päävalmentaja

Teemu Pukki palaa Valioliigaan ensi syksyllä Norwichin kanssa ja samalla ovenavauksella sinne saattaa livahtaa myös Marcus Forss. Se, pääseekö joku aiemmin, vaatii ennustamista. Lukas Hradecky voisi tammikuussa nostaa jonkun rämpivän suurseuran sijoitusta, mutta Glen Kamara lienee kuitenkin seuraavan siirtoikkunan kuumin nimi. Tammikuussa hänen myyntiarvonsa saattaa olla korkeimmillaan, joten arvaukseni on Kamara.

Janne Oivio, Ilta-Sanomat/Pallokerho:

Marcus Forss. Tylsä mutta ylivoimaisesti todennäköisin vaihtoehto. Forss on näyttänyt osaamisensa jo Championshipissä, ja jos nousu ei tapahdu Brentfordin kanssa, niin se voi tapahtua pelaajakaupan kautta. Hän on synnynnäinen maalintekijä, ja nuoret maaliahneet pelaajat poimitaan aina ylöspäin.

Riku Auvinen, Valioliigaviikko:

Niin paljon kuin toivoisinkin Marcus Forssia tai jotain muuta nuoremman polven edustajaa Valioliigaan, pitää lyödä punnat Teemu Pukin puolesta. Norwich tulee takaisin, mikäli ei suorita tyhjennysmyyntiä tammikuussa. Enkä siihen uskokaan. Se, että pelaako Pukki Valioliigaa ensi kaudella keltaisessa paidassa onkin ihan toisen pohdiskelun paikka.

Ville Kuusinen, Valioliigaviikko/V Sport:

Teemu Pukki, Norwich nousee takaisin Valioliigaan. Toinen vaihtoehto on sitten Jugi Halme, Los Momentos Sexuales.

Ari Virtanen, Helsingin Sanomat

Jos ei lasketa Teemu Pukkia, joka pelannee ensi kaudella taas Valioliigassa, niin seuraava uusi suomalaispelaaja Valioliigassa voisi olla Marcus Forss. Brentford on todennäköisesti vähintään nousukarsinnoissa ja myös suora nousu on mahdollista. Forss on osoittanut jo kahdella eri sarjatasolla olevansa hyvä maalintekijä. Tällä haavaa Forss on joukkueensa kakkoshyökkääjä hierarkiassa, mutta samalla myös tulevaisuuden ykköshyökkääjä, josta pidetään varmaan kiinni.

Vaihtoehdoksi sanon myös, että yhtä hyvin seuraava uusi suomalainen Valioliigassa saattaa olla Onni Valakari, josta Leeds United on tiettävästi kiinnostunut, tai sitten Aapo Halme, jonka seura Barnsley on noussut kahdessa kuukaudessa yhdeksän sijaa sarjataulukon pohjilta ja on viime aikojen tulosvireeltään yksi liigan kärkijoukkueista. Tässä kysymyksessä Halme on jokerikortti.

Boris Wistuba-Marino, Tommi Kari, Thomas Näräkkä, Pallo&Pullo:

Sanotaan Glen Kamara. Parhaana päivänä pystyisi jo nyt pelaamaan Valioliigan isossa seurassa, mutta vähän vielä taso heittelee otteluiden välillä. Pelikäsitys ja fyysinen kapasiteetti riittävät Valioliigaan jo nyt helposti. Sopimusta vielä pitkään voimassa, mutta esimerkiksi ahtaalla valjussa olevat seurat voivat yrittää liikuttaa jo tammikuussa Glenin sisään. Viimeistään kesällä vaihtaa maisemaa.

Kim Kallström, C More/Ruutu:

Glen Kamara. Ylikylän jätkä Rangersissa ja pärjäisi varmasti jo nyt Valioliigan TOP 10 -joukkueissa. Syöttövarmuus, ensimmäinen kosketus ja pallon suojeleminen huikealla tasolla ja kehittyy vain entisestään.

Mikko Innanen, V Sport:

Seuraava suomalainen Valioliigassa on maalivahti Jesse Joronen. Kontaktit saarivaltakuntaan löytyvät Fulhamin ajoilta. Hyvät esitykset niin Köpiksessä kuin myös Bresciassa toimivat näyttöinä. Alkuun todennäköisesti kakkosmolarina, mutta kilpailun kautta paikka auringossa voi aueta.

Jussi Pellikka, pelaaja-agentti:

Glen Kamara. Taito-, fysiikka- ja pelin ymmärrys -ominaisuudet riittävät Valioliigaan.

Eetu Ikola, Valioliiga.com:

Forss on osoittanut vähälläkin vastuulla lukeutuvansa Mestaruussarjan lupaavimpien pelaajien joukkoon. Viisi maalia vain kahteen avaukseen puhuvat puolestaan.

Forssin voimakkaista, kylmäpäisistä viimeistelyistä säteilee yhä nuoruuden innokkuutta, mutta myös satojen tuntien tiukkaa treeniä. Hänen liikehdintänsä hyökkäyspäässä on fiksua ja nopeaa, minkä lisäksi laukaiseminen onnistuu kummallakin jalalla.

Forss on itsekin myöntänyt unelmoivansa Valioliigassa pelaamisesta, ja se unelma toteutuu varmasti pian – joko sarjanousua tavoittelevan Brentfordin kanssa tai ilman. Ainahan on mahdollista, että esimerkiksi Dortmund päihittää Tottenhamin tarjouskilvassa ja naaraa hänet Saksaan. Hyppy pääsarjatasolle on kuitenkin enää vain ajan kysymys.