Maanantain ja tiistain välisenä yönä sulkeutunut tammikuun siirtoikkuna oli ennätyksellisen hiljainen.

Pelaajahankintoja nähtiin valioliigaseurojen osalta ainoastaan 46 kappaletta koko siirtoikkunan aikana. Määrä oli pienin koko 2000-luvun aikana. Rahaakin käytettiin vain 85,5 miljoonaa euroa – se oli alhaisin luku sitten vuoden 2010.

Vuosi takaperin oli huomattavasti vilkkaampaa. Pelaajasiirtoja nähtiin yli puolet enemmän (95) ja rahaa hankintoihin käytettiin lähes kolme kertaa enemmän (242,5m€).

Suurin syy tähän on koronapandemia, joka on ajanut seurat taloudelliseen ahdinkoon. Vaikutusta on myös Brexitillä, jonka myötä ulkomaisten pelaajien hankkiminen on aiempaa monimutkaisempaa.

West Ham vastasi koko Euroopan kalleimmasta pelaajahankinnasta, kun lontoolaisseura käytti keskikenttäpelaaja Saïd Benrahman lainasopimuksessa olleen option ja maksoi Brentfordille 23,1 miljoonaa euroa.

LUE MYÖS: Valioliigassa nähtiin poikkeuksellinen siirtoikkuna – tässä hiljaisen tammikuun suurimmat siirrot

Voitaneenkin todeta, että kaukana on ne ajat, kun kymmenien miljoonien eurojen siirtosummat olivat enemmän sääntö kuin poikkeus.

Mutta tapahtuuko paluu vanhaan ”normiin”, kun koronatilanne jonain kauniina päivänä hellittää? Vastaus kysymykseen on ei, mikäli anonyymisti asiaa kommentoineeseen pelaaja-agenttiin on uskominen.

– Kesällä meillä oli kymmeniä yli 25 miljoonan punnan siirtoja. Tästä lähtien niistä tulee pikemminkin poikkeus kuin normi, agentti kertoi Sky Sports Newsille.

– Ei ole mitään syytä ajatella, että tämä olisi väliaikainen tilanne. Ei ole syytä uskoa, että palaamme ennen koronapandemiaa tehtyihin siirtomaksuihin parin vuoden kuluttua.

– Ja jos seurat ei osta pelaajia, heidän nykyisten pelaajien sopimuksia on jatkettava. Harvat pelaajat kuitenkaan tyytyvät pysymään seurassa pidempään, mikäli muualta olisi saatavilla tuottoisampi sopimus. Näin ollen yhä useammat pelaajat pelaavat sopimuksensa loppuun asti ja heistä tulee vapaita agentteja.

– Tällöin pelaajat voivat luottaa siihen, että he saavat rahakkaampia sopimuksia, koska heistä ei tarvitse maksaa siirtokorvausta.

– Tästä on jo todisteita ja näin tulee tapahtumaan jatkossa yhä useammin. Seuroilla on varaa palkkoihin, mutta ei siirtomaksuihin.

KATSO TÄSTÄ KAIKKI TAMMIKUUN SIIRTOIKKUNAN TOTEUTUNEET SIIRROT!