Valioliigan entiset tuomarit Mark Halsey ja Peter Walton ovat mielestään löytäneet keinon, jolla katsojat ymmärtäisivät VAR-järjestelmän avulla tehtyjä päätöksiä paremmin.

Heidän mielestään keskustelut VAR:n ja erotuomarin välillä pitäisi välittää suoraan TV-katsojien kuultavaksi. Tämä voisi auttaa ulkopuolisia ymmärtämään, mistä kaikki kyseenalaisimmatkin päätökset johtuvat.

– Se olisi merkittävä tekijä. Meidän on kuultava keskustelut erotuomarin ja Stockley Parkin välillä, jotta kaikki ovat perillä siitä, mitä oikeasti tapahtuu, totesi 14 vuotta pääsarjatasolla tuomaroinut Halsey Between The Lines -podcastissa.

LUE MYÖS: Syttyykö VAR-roihu viimein? Valioliiga kysyy seurojen näkemyksiä systeemistä

– Haluamme tietää mitä he sanovat, mitä he tilanteissa katsovat, miksi he niitä katsovat ja miten he näihin ratkaisuihin päätyvät. Se auttaisi faneja ja kaikkia muitakin ymmärtämään tilanteet paremmin.

 

– Se valaisisi myös sitä, miten hankala päätöksiä on tehdä, vaikka VAR onkin tuomareiden apuna. Kuulemme tällaisia keskusteluita jo esimerkiksi kriketissä ja rugbyssä.

[readmore from=VAR]

Walton, joka vietti lähes kokonaisen vuosikymmenen Valioliiga-tuomarina, antoi myös äänensä Halseyn ehdotukselle.

– VAR:n tulisi ensinnäkin puuttua peliin vasta, kun tuomio on mennyt selvästi pieleen, tai jos erotuomarilta on jäänyt jotain kokonaan huomaamatta.

– Siksi tämän keskustelun VAR:n ja erotuomarin välillä pitäisi olla melko yksinkertainen ja helppo ymmärtää myös katsojien näkökulmasta. Kannatan siis ideaa. Meidän pitäisi pyrkiä paljastamaan keskustelut yleisölle.