Bukayo Sakan, 19, epäonnistuminen EM-loppuottelun rangaistuspotkukilpailussa varmisti Englannin tappion viime sunnuntaina. Saka yritti laukaista pelivälineen italialaismaalivahti Gianluigi Donnarumman heikommalle vasemmalle puolelle, mutta ei saanut haluamaansa tulosta.

Arsenalin nuori laitahyökkääjä joutui heti ottelun jälkeen rasistisen ryöpytyksen kohteeksi sosiaalisessa mediassa.

– En anna tuon hetken tai saamani kielteisen [palautteen] murtaa minua, Saka kirjoitti torstaina Twitter-tilillään.

Hän kertoi, ettei vihamielinen ja lainvastainen palaute tullut hänelle yllätyksenä. Hän kuvaili sitä ”surulliseksi todellisuudeksi”, koska ”vaikutusvaltaiset alustat eivät tee tarpeeksi pysäyttääkseen [vihapuheen leviämistä]”.

– En halua, että kukaan lapsi tai aikuinen joutuu vastaanottamaan vihaisia ja loukkaavia viestejä, joita minä, Marcus [Rashford] ja Jadon [Sancho] olemme saaneet tällä viikolla.

[readmore from=Bukayo-Saka]

Rashford, 23, ja Sancho, 21, missasivat omat yrityksensä ennen Sakaa. Italiakin epäonnistui kahdesti pilkkukisassa.

– Rasismille tai minkäänlaiselle vihalle ei ole paikkaa jalkapallossa eikä millään yhteiskunnan alueella. Voitamme vihan, jos suurin osa ihmisistä tulee yhteen ja kertovat näkemistään viesteistä poliisille ja ovat ystävällisiä toisille ihmisille.

Viisi henkeä on toistaiseksi pidätetty rasististen viestien johdosta. Häirinnän kohteina ovat olleet Saka ja hänen kaksi joukkuetoveriaan.