Kesän 2021 siirtoikkuna oli monella tapaa ikimuistoinen. Vähiten yllättävä asia oli se, että valioliigaseurat käyttivät yhteensä jälleen yli miljardi euroa pelaajahankintoihin. Transfermarktin mukaan tarkka summa oli 1 351 185 000 euroa.

Eniten kesän aikana pelaajahankintoihin rahaa kulutti Arsenal, joka teki kuusi hankintaa yhteensä 165,6 miljoonalla eurolla.

Yli 100 miljoonan euron rajan puhkaisivat myös Aston Villa (105,6m€), Chelsea (120m€), Manchester City (127,5m€) ja Manchester United (140m€).

Kahdesta pelaajasta maksettiin yli 100 miljoonan euron siirtokorvaus. Romelu Lukaku siirtyi Internazionalesta Chelseaan 115 miljoonalla eurolla, joka oli Chelsean siirtosummaennätys. Jack Grealish vaihtoi kasvattajaseurastaan Aston Villasta Manchester Cityyn hulppealla 117,5 miljoonalla eurolla. Entisestä Villa-kapteenista tuli samalla kaikkien aikojen kallein brittipelaaja.

Merkittävimpien pelaajahankintojen listaus on tehty siitä näkökulmasta, kuinka paljon kyseinen pelaaja parantaa joukkuetta, ja kuinka kova tarve joukkueella oli kyseiselle pelaajalle.

TOP 10: Valioliigan merkittävimmät kesäsiirrot

10. José Sá, Wolves

Wolves joutui kesällä maalivahtikaupoille, kun seuran ykkösvahti Rui Patrício siirtyi AS Romaan. Olympiakosista hankittu Sá, 28, on loistava korvaaja, jonka myötä Wolves ei ainakaan maalivahtiin tule kauden aikana kaatumaan.

9. Jack Grealish, Man City

Kuva: Getty Images

Jos pelaajasta maksaa yli 100 miljoonaa euroa, puhutaan silloin poikkeuksetta yhdestä maailman parhaista pelaajista. Grealish ei vielä ole suurelle yleisölle mikään maailmantähti, mutta voi nousta sellaiseksi Cityssä. Cityllä ei varsinaisesti ollut tarvetta hankkia kymppipaikalla ja laitahyökkääjän tontilla viihtyvää Grealishia, joten listauksessa kärkisijoille ei ollut asiaa.

8. Odsonne Édouard, Crystal Palace

Crystal Palace teki siirtoikkunan viimeisenä päivänä varsin mielenkiintoisen hankinnan, kun se hankki Skotlannissa loistaneen Édouardin. 23-vuotias ranskalaishyökkääjä paukutti viime vuosina maaleja kuin liukuhihnalta Celticissä, mutta onnistuuko sama myös Valioliigassa? Se jää nähtäväksi.

7. Joe Willock, Newcastle

Kuva: Getty Images

22-vuotias Willock oli Newcastlen ykköskohde kesällä. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja vietti viime kauden jälkimmäisen puoliskon lainalla Harakoissa ja oli seuralle kultaakin arvokkaampi pelaaja. Willock päätti viime kauden huimaan seitsemän ottelun maaliputkeen, joten odotukset pelaajaa kohtaan ovat korkealla St James’ Parkilla.

6. Martin Ødegaard, Arsenal

Arsenal hamusi siirtomarkkinoilta pelintekijää, ja lopulta sai sen, kenet se eniten halusi. Pitkään näytti siltä, että hyvän kevätkauden Tykkimiehissä pelannut Ødegaard jatkaa pelaajauraansa Real Madridissa, mutta siirtoikkunan loppua kohden tilanne kääntyi päälaelleen. Real suostui lopulta myymään norjalaistähden Arsenalille 35 miljoonalla eurolla. 22-vuotiaasta Ødegaardista tulee olemaan pitkään iloa Pohjois-Lontoossa.

5. Emiliano Buendía, Aston Villa

Teemu Pukin monivuotinen tutkapari, Emi Buendía, siirtyi kesällä Norwichista Aston Villaan. Hänet hankittiin Villa Parkille paikkaamaan joukkueen ykköstähti Jack Grealishin lähtöä, joten saappaat ovat suuret täytettäväksi. Argentiinalaisella on potentiaalia nousta suureen valokeilaan ja tulevaisuudessa entistä suurempaan seuraan, mutta aika näyttää onnistuuko hän siinä.

4. Kurt Zouma, West Ham

West Ham vahvisti siirtoikkunan viime metreillä heikointa osa-aluettaan, keskuspuolustusta, värväämällä Kurt Zouman Chelseasta. 26-vuotias Zouma vahvistaa merkittävästi Hammersin puolustuslinjaa, ja samalla joukkueen kokonaisuutta. Vastustajat vapiskaa, West Ham on nyt entistäkin haastavampi vastus.

3. Raphaël Varane, Manchester United

Varane oli juuri sitä, mitä lääkäri Manchester Unitedille määräsi. Keskuspuolustajan hankinta oli pakollinen tänä kesänä, mutta harva osasi odottaa näin kovaa pelaajaa sisään. Kaiken mahdollisen Real Madridissa ja Ranskan maajoukkuepaidassa voittanut Varane halusi uusia haasteita, ja Man Unitedissa niitä on todenteolla tarjolla. Jo heti debyyttiottelussa Varane näytti mikä hän on miehiään, ja yhdessä Harry Maguiren kanssa he muodostavat yhden Valioliigan parhaimmista topparipareista.

2. Romelu Lukaku, Chelsea

Romelu Lukaku osui heti paluupelissään Arsenalin verkkoon. Kuva: Getty Images

Yksi tämän hetken parhaimmista hyökkääjistä palasi Valioliigaan jopa hieman yllättäen. Chelsea latoi pöytään sellainen rahapinon, ettei talousvaikeuksien kanssa painiva Internazionale voinut kieltäytyä siitä. Lukakun paluun myötä Chelsean ei tarvitse enää tuskailla maalinteon kanssa, kuten viime kaudella, jolloin Jorginho oli seitsemällä maalilla joukkueen paras maalintekijä. Lukakun värväyksen myötä Chelsea nousi samalla kenties jopa kuumimmaksi mestarisuosikiksi.

1. Cristiano Ronaldo, Manchester United

Kuva: Getty Images

Tuskin kukaan osasi enää odottaa, että Cristiano Ronaldo palaa kotiin. Moni siitä toki unelmoi, mutta se, että noin kymmenen vuotta kestäneistä iänikuisista huhuista tuli totta, oli jättimäinen yllätys.

Manchester Unitedilla ei sinänsä ollut tarvetta tehdä tätä hankintaa, mutta kun sille aukesi sauma hankkia yksi kaikkien aikojen parhaista pelaajista takaisin, se totta kai käytti sen hyväkseen.

Ronaldo tuo Unitediin jotain sellaista, jota ei kukaan muu pelaaja maailmassa pystyisi tuomaan, ei edes Lionel Messi. Hänellä on erityisen vahva side seuraan, ja erityisesti Sir Alex Fergusoniin. Ronaldo tietää, että ilman Fergusonia ja Manchester Unitedia, hänestä ei ehkä koskaan olisi tullut samankaltaista pelaajaa tai ihmistä. Rakkaus seuraan on säilynyt, vaikka edelliset 12 vuotta hän on edustanut Real Madridia ja Juventusta.

Moni voi pitää Ronaldoa jo ikäloppuna pelaajana, mutta todellisuudessa hänellä lienee uraa huipulla jäljellä vielä useampi vuosi. Kiitos siitä kuuluu herralle itselleen, joka on uhrannut jalkapallolle lähes koko elämänsä. Hän on nuoresta pojasta lähtien paiskinut töitä aivan mielettömän määrän. Nyt se kantaa hedelmää, sillä 36-vuotiaana Ronaldo on yhä niin rautaisessa kunnossa, että muut voivat vain kadehtia.

Ronaldon maalimäärät ovat olleet huimia viime vuosien aikana, eikä loppua näy. Viime kaudella portugalilaistähti voitti Serie A:n maalikuninkuuden ylivoimaisesti tehden 29 maalia. Parhaalla kaudella (2014-15) Ronaldo tykitti huimat 48 maalia La Ligassa.

Valioliigassa on lupa odottaa noin 20 maalin kautta. Se olisi maalimäärä, jolla kriitikot hiljennettäisiin. Maalimäärää on hyvin vaikea tässä kohtaa ennakoida, kun Ronaldo ei ole vielä peliäkään Ole Gunnar Solskjærin Manchester Unitedissa pelannut.

Varmaa on kuitenkin se, että Ronaldo tuo maaleja, ja nostaa rajusti myös vaatimustasoa. Enää ei kelpaa Liigacupin pysti, vaan nyt pelataan Valioliigan mestaruudesta sekä Mestarien liigan voitosta – kaikki muu on pettymys.