Chelsean päävalmentaja Thomas Tuchel sanoo ymmärtävänsä laitapuolustaja Marcos Alonson perustelut sille, miksi hän ei enää polvistu ennen pelejä.

Valioliiga-joukkueet ovat viime vuoden koronatauon jälkeen polvistuneet ennen pelejä osoittaakseen tukensa rasismin vastaiselle ja tasa-arvoa ajavalle liikkeelle.

Sunnuntaina Alonso jäi kuitenkin seisomaan ottelussa Tottenhamia vastaan, kun muut pelaajat laskeutuivat toisen polvensa varaan. Polvistumisen sijaan Alonso osoitti sormellaan pelipaitansa Ei sijaa rasismille -merkkiä.

Ottelun jälkeen Alonso perusteli päätöstään sanomalla, että hänestä polvistuminen on ”menettänyt hieman voimaansa”. Espanjalaispakki sanoi, että hän on täysin kaikenlaista rasismia ja syrjintää vastaan, mutta hän haluaa jatkossa osoittaa tukensa omalla tavallaan.

Moni Alonson joukkuekavereista on joutunut rasististen solvausten kohteiksi viime vuosina. Alonso sanoi, ettei ole keskustellut päätöksestään heidän kanssaan, muttei näkisi siinä ongelmaa.

– Me olemme pukukopissa kuin perhe. Minulla on todella hyvä suhde kaikkiin, rakastan kaikkia, enkä ole tähän mennessä puhunut siitä kenellekään. En usko, että siihen on tarvetta, mutta tietysti, jos minun on puhuttava jollekin, niin sanon saman kuin sinullekin (toimittajalle), enkä usko, että siitä koituisi ongelmia.

Tuchel ymmärtää Alonson kannan ja uskoo sen herättävän keskustelua.

– Siitä ei ole keskusteltu ryhmässä, mutta jos pelaaja tekee tällaisen päätöksen – emme ole kuplassa – niin tietysti se aiheuttaa keskustelua. Tärkeintä on, että minä tunnen Marcusin henkilökohtaisesti ja luotan tuhatprosenttisesti siihen, että hän on täysin sitoutunut rasismin vastaiseen taisteluun. Siitä ei ole epäilystäkään.

– Me päätimme yhdessä polvistua. Ehkä on toimittava rutiinia vastaan, jotta voi herätä ja käydä jälleen hyvän keskustelun. Me haluamme tehdä kaikkemme rasismia vastaan.

– Siihen on erilaisia keinoja. Marcos valitsi omansa. Hän on aikuinen, vastuuntuntoinen ihminen. Tämä on hänen päätöksensä, me hyväksyimme sen. Hän perusteli päätöksensä, ja tästä eteenpäin keskustelu voi päättyä tai jatkua tuottoisasti miettimällä, miten voimme tehdä enemmän.

Tuchelilta kysyttiin, ymmärtääkö hän Alonson perustelun polvistumiseleen merkityksen heikkenemisestä.

– Eikö se mene aina näin? Kun joku tekee jonkun eleen ja kaikki tekevät sitä, niin siitä tulee paljouden myötä normaalia, koska pelejä on niin paljon. Ehkä se vähentää sen vaikutusta. Jos se on Marcosin kanta, niin ymmärrän sen.