Ihmisoikeusjärjestö Amnesty kehottaa Valioliigaa muuttamaan sen omistaja- ja seurajohtajatestiä siten, että siinä otettaisiin huomioon myös ihmisoikeudet, kertoo BBC.

Vetoomuksen taustalla on Newcastlen potentiaalinen omistajavaihdos, joka saattaa lehtitietojen mukaan varmistua jo tänään, torstaina.

Omistajavaihdoksessa Newcastle siirtyisi Saudi-Arabian julkisen investointirahaston (PIF) johtaman konsortion haltuun. PIF ottaisi haltuun 80 prosenttia seurasta, Amanda Staveleyn omistama PCP Capital Partners 10 prosenttia ja Reubenin veljesten pääomarahasto 10 prosenttia. Kauppahinnaksi on kerrottu 300 miljoonaa puntaa.

Valioliiga saattaa hyväksyä omistajavaihdoksen jo tänään. Lehtitietojen mukaan omistajaehdokkaat ovat osoittaneet, että seuraa ei johtaisi Saudi-Arabian valtio, vaan PIF:n johtama konsortio.

PIF, jonka puheenjohtajana toimii Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman, katsotaan siis erilliseksi Saudi-Arabian valtiosta, minkä ansiosta konsortio voi läpäistä Valioliigan omistaja- ja seurajohtajatestin.

Amnestyn mukaan omistajatestissa tulisi ottaa huomioon myös ihmisoikeudet, jotka ovat Saudi-Arabiassa useiden tahojen mukaan puutteelliset monella tapaa. Maailma kohahti, kun toisinajattelija-kolumnisti Jamal Khashoggi murhattiin lokakuussa 2018 kidutuksen jälkeen raa’asti ja paloiteltiin Saudi-Arabian Turkin suurlähetystössä. Useampi taho on päätynyt selvityksessään siihen, että mitä todennäköisimmin murha oli kruununprinssi bin Salmanin tilaama.

– Sen sijaan, että vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneiden annettaisiin kävellä englantilaisen jalkapallon pariin, me olemme kehottaneet Valioliigaa muuttamaan omistaja- ja seurajohtajatestiään siten, että se ottaisi ihmisoikeudet huomioon, kommentoi Amnestyn toimitusjohtaja Sacha Desmukh.

– Sana ”ihmisoikeudet” ei edes esiinny omistaja- ja seurajohtajatestissä, vaikka englantilainen jalkapallo väitetysti noudattaakin FIFA:n (Kansainvälinen jalkapalloliitto) normeja.

– Kuten formula ykkösen, huippunyrkkeilyn tai tenniksen kohdalla, liittoutuminen pääsarjajalkapallon kanssa on erittäin houkutteleva keino brändätä uudelleen maata tai henkilöä, jonka maine on kärsinyt. Valioliigan on ymmärrettävä paremmin urheilupesun dynamiikkaa ja tiukennettava omistussääntöjään.

LUE MYÖS: