Manchester Unitedissa yhdeksän kauden ajan vuosina 1989-1998 pelannut Gary Pallister on liittynyt niiden entisten huippupelaajien joukkoon, jotka kantavat julkisesti huolta jalkapalloilijoiden aivovammoista, neurologisista sairauksista ja muistihäiriöistä, joita päähän kohdistuneet iskut ja puskeminen saattavat aiheuttaa. 56-vuotias Pallister puhui peloistaan Sunday Telegraphin haastattelussa.

– Olen luultavasti yksi heistä, jotka pistivät päänsä hiekkaan ja ajattelivat: ”Toivottavasti se en ole minä”. Minä kärsin hirveistä migreeneistä. Minut on telottu tajuttomaksi. Olen ollut kentällä ja herännyt tietämättä, missä olen, Pallister kertoi kokemastaan.

Englannin jalkapalloliitto FA teki loppukesällä merkittävän linjanvedon ja päätti rajoittaa tuntuvasti puskuharjoituksia kaikilla sarjatasoilla. Pienimpien juniorien peleissä puskeminen onkin kielletty, ja aikuisten tasollekin rajoituksia kaavaillaan.

27. syyskuuta Englannin Spennymoorissa pelattiinkin erittäin mielenkiintoinen testi- ja hyväntekeväisyysottelu. Ensimmäisellä puoliajalla palloa sai puskea vain rangaistusalueella ja toisella puoliajalla ei lainkaan.

Yksi hyväntekeväisyysjärjestö ”Head for Changen” järjestämän ottelun tunnetuista osallistujista oli nelinkertainen valioliigamestari Gary Pallister. Hän on alkanut viime vuosina huolestua yhä enemmän puskemisen seurannaisvaikutuksista.

– Aloin ajatella asiaa ja tajusin olevani ensisijainen ehdokas dementian saajaksi. Ei se sataprosenttisen varmaa ole, mutta jos harrastaa vedonlyöntiä, niin voinee sanoa, että todennäköisesti saan dementian jossain vaiheessa elämääni, kovaluinen toppari totesi.

Pallister allekirjoitti testiottelun yhteydessä kirjeen, joka vaatii jalkapallopäättäjiltä voimakkaampia toimia jalkapalloilijoiden suojelemiseksi aivojen rappeutumiselta ja neurologisilta sairauksilta. Pallisterin oma ammattilaisura kesti yli 15 vuotta. Hän siirtyi kasvattajaseurastaan Middlesbrough’sta Manchester Unitediin vuonna 1989 silloin Englannin historian kalleimpana puolustajana, ja pelasi myös 22 A-maaottelua Englannin paidassa.

[readmore from=päävammat]

– Migreenit jatkuivat koko urani ajan. Nyt se on minulle selvää, että jalkapallo oli luultavasti yksi tärkeimmistä syistä, miksi sain niitä, ex-toppari jatkoi ja tähdensi sanomaansa karuilla yksityiskohdilla.

– Minun piti mennä huoneeseen, jossa oli himmennetyt valot. Aloin oksennella. Takeltelin puheessani. Käsivarsissani kihelmöi. Näkökykyni heikkeni ja näköni sumeni. Tuntui kuin pääni olisi ollut täynnä simpukoita. Jokainen liike sattui. Se oli todella kummallinen tunne. Olin poissa pelistä kahden päivän ajan.

Vuonna 2019 toteutetussa, professori Willie Stewartin johtamassa kenttätutkimuksessa havaittiin, että ammattilaisjalkapalloilijat kuolevat 3,5 kertaa todennäköisemmin aivosairauteen kuin samanikäiset ei-jalkapalloilijat.