VAR-järjestelmä on lanseerauksestaan asti herättänyt tunteita ja mielipiteitä niin puolesta kuin vastaan.

Varsinkin alkuvaiheessa peleistä tuli hyvin katkonaisia. Närää on aiheuttanut myös paitsioiden varsin mikrotasolle viedyt tarkistukset.

Ne, joissa on tavattu piirrellä viivoja hyökkääjän nenästä paitsiojanalle.

Vastaavalla myös Joel Pohjanpalon maali EM-kisoissa Venäjää vastaan lopulta hylättiin. Marginaalisen pieniä eroja ja vanhan liiton ”hyökkääjän etu”, on usein loistanut poissaolollaan.

Valioliigakauden alla toitotettiin kyllä, että jatkossa tasapäisissä tilanteissa se ruudulle piirtyvä viiva on paksumpi eli aivan niin pikkutarkkaa paitsiotilanteiden tarkistus ei enää ole.

Aika kultaa muistot ja mieli hakeutuu helposti johonkin menneeseen. Moni saattaa tiedostamattaan yhä muutella euroja markoiksi päässään. Osa tekee tätä toki ihan tarkoituksella edelleen.

ESPN kävi Valioliigan alkukauden läpi peilaten aikaan ennen VAR-järjestelmää. Valioliigassa on tehty tällä kaudella 22 päätöstä VAR-tarkastuksen nojalla.

Mediajätin laskennallisessa kaavassa otetaan huomioon vain kunkin ottelun ensimmäinen VAR-tuomio. Sille annetaan teoreettisesti ainoa todellinen painoarvo, koska ilman kyseistä tuomiota ei voi olettaa jälkimmäisen koskaan tapahtuvan.

ESPN otti laskuissaan huomioon myös joukkueiden sen hetkiset vireystilat, tuomion ajankohdan, maaliodottamat ennen tuomiota, joukkueiden oletetun tasoeron ja ennen kaikkea VAR-tuomion suoran vaikutuksen.

VAR-tuomiot herättävät tunteita. Getty Images.

Ketkä ovat voittaneet ja ketkä hävinneet?

Sarjan kärjessä majaileva Chelsea on ykkönen myös maailmassa ilman VAR-järjestelmää. Se on itse asiassa yksi VAR-tuomioiden takia pisteitä menettäneistä.

Lontoolaiset todennäköisesti johtaisivat sarjaa isommalla marginaalilla ilman tarkistuksia. Laskuissa Liverpoolia vastaan pelattu tasapeli kääntyi voitoksi.

Eniten VAR-tuomioista kärsinyt joukkue on vastikään maailman rikkaimmaksi seuraksi muuttunut Newcastle United.

Se on ESPN:n kaavan mukaan menettänyt peräti viisi pistettä VAR-tuomioihin. Joukkue majailisi siis sijalla 12.

Myös Burnley on menettäny peräti kolme pistettä jälkikäteen tarkistettuna.

Osa Valioliigan joukkueista sen sijaan on hyötynyt VAR-järjestelmästä. Muun muassa Manchesterin joukkueet, Liverpool ja Leicester ovat saaneet yhden ylimääräisen pisteen VAR-tuomioilla.

Eniten VAR-hyötyä on saanut West Ham, koska seuran 4-2-voitto Newcastlea vastaan kääntyisi 1-2-tappioksi ilman videojärjestelmää.

Myös Arsenal on hyötynyt ja lontoolaisilla on kaksi pistettä enemmän plakkarissa, kuin maailmassa ennen VAR-tuomioita.

Lopultahan tämäkin on subjektiivinen laskukaava ja pitkälti jossittelua. Sarjataulukko on ja pysyy sekä VAR-järjestelmä on todennäköisesti myös tullut jäädäkseen.

Ainahan spekulaatiot ovat silti mukavia, koska ne avaavat portit keskustelulle.

Lähde: ESPN