Sunnuntain kahdesta valioliigaottelusta ensimmäinen pelattiin Evertonin Goodison Parkilla, vieraana David Moyesin nykyinen työnantaja West Ham.

Maaleja nähtiin lopulta yksi, ja se vei West Hamin Evertonin ohi sarjataulukossa.

Mikäli oheinen upotus ei aukea, voit katsoa sen sisällön täältä.
(Teksti jatkuu upotuksen jälkeen).

Everton

@Everton
🔵 | Your Everton team for #EVEWHU...

#COYB #EFC

Mikäli oheinen upotus ei aukea, voit katsoa sen sisällön täältä.
(Teksti jatkuu upotuksen jälkeen).

West Ham United

@WestHam
📋 Here's how we line up against Everton this afternoon...

COME ON YOU IRONS! ⚒

@betway | #EVEWHU

Irons painoi pelin isäntien päätyyn heti alusta. Tilastoihin pääsi ensimmäisenä Michail Antonio, harmikseen varoituksen merkeissä. Erotuomari Stuart Attwell katsoi jamaikalaisen liioitelleen kaatumistaan tilanteessa Michael Keanen kanssa.

Oltiin pelattu jo yli vartti, kun Everton lähenteli West Ham -maalia. Asialla Toffeesin pohjoislontoolaiskaksikko; Tottenham-kasvtti Andros Townsend haki krossillaan takatolpalle Arsenalissa varttunutta Alex Iwobia, lopulta ilman tulosta.

Pallonhallinta oli rajulla prosentilla siellä, missä Goodisonin yleisö on sen tottunut viime aikoina olevan; vierasjoukkueella. Huippuvaarallisilta paikoilta Rafa Benítezin ryhmä kuitenkin onnistui vierailijat pitämään poissa.

28.minuutilla kotijoukkue väläytti, kun Demarai Gray juoksi upeasti aivan sivurajaa pitkin lähetetyn pitkän syötön kiinni, ja huijasi vielä Angelo Ogbonnan keskityksensä tieltä. Iwobi ei osunut maalin edessä palloon.

Iwobi oli ensimmäisellä jaksolla enemmän esillä kuin lähes koko Arsenal-urallaan. Pian edellisen tilanteen jälkeen oli hänen vuoronsa keskittää päätyrajalta vasemmalta. Hätiin nyrkkeineen ehti vain vaivoin vanha joukkuetoveri West Ham -veräjällä, Lukasz Fabianski. Paria minuuttia myöhemmin puolalainen sai taas olla varuillaan, Everton-hyökkäyksen päättyessä puskuun läheltä. Yhtäkkiä siniset olivat ottelussa huomattavasti vaarallisemman oloinen joukkue.

34 peliminuutin täyttyessä Tomas Soucek iski pallon kesken isäntien hallinnan ohi Jordan Pickfordin – tilanteessa kuitenkin selkeä paitsio.

Attwellin linja petti pahemman kerran vähän ennen puoliaikaa. Antonio juoksi ylös kilpaa Ben Godfreyn kanssa, ja entinen Norwich-pakki sukelsi vähintään yhtä räikeästi kuin aiemmin lapulla suorituksestaan palkittu West Ham -kolossi. Nyt oikeudenjakaja levitteli käsiään.

Jordan Pickfordin arvonta ratkaisi – Benítez neuvoton

Gray jatkoi vahvoja otteitaan myös toisella puoliskolla. 25-vuotias nousi vasemmalta heti jakson ensi hetkillä, ja lähetti Fabianskin ohittaneen keskityksen, joka ei ollut kaukana päätyä jopa suoraan maaliin.

Solomon Rondonin ensimmäinen Everton-maali oli lähellä 52. minuutilla; pusku Townsednin keskityspalloon läheltä painui vain vähän takatolpan ohi.

Ottelu osoitti edetessään jatkuvasti, miten paljon tilastot ”valehtelevat”. 54. peliminuutilla kirjoihin oli merkitty kummallekin joukkueelle vasta yksi maalia kohti suuntautunut yritys, mutta viihdearvo oli koko ajan suuri. Numerot ovat numeroita, mutta niiden takana on kokonainen nyanssien maailma.

Jäljellä olevien minuuttien vähetessä joukkueet joutuivat muistelemaan, miten pistejakosäännöt jalkapallossa menevät – kolme pistettä auttaa reippaasti yhtä enemmän. Ruuvia tuntui tässä vaiheessa edelleen vääntävän tiukemmin Everton. Samaan aikaan kun voittamisen tärkeys tuntui muistuneen pelaajien mieliin, alkoi toivoa reaktioita penkkien päistä – etenkin Moyesin vaihdot tuntuivat kestävän yllättävän pitkään, kentällä olleista useamman näytettyä jo ideapankkinsa tämän ottelun osalta kuihtuneen.

Ogbonna pamautti pallon lopulta ohi Pickfordin, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä 15. minuuttia. Godfrey hävisi kulmapotkutilanteen hypyn italialaiselle täysin, ja peliväline jatkoi matkaansa komeasti vasemman puolen verkkoon. Pickford voi ottaa osan osumasta omaan piikkiinsä; kulmapotku tuomittiin hänen toimittuaan epävarmasti tilanteessa jossa Antonio ryntäsi kohti maalia. Innokkaimmat vaativat 27-vuotiasta jo pois myös maajoukkuemaalilta.

20v-vuotias Anthony Gordon oli Benítezin ratkaisu penkiltä, hän tuli 79. minuutilla sisään Iwobin tilalle. Samalla Moyes joutui ottamaan kentältä silmäkulmansa auki saaneen Soucekin, tilalle Craig Dawson.

Evertonin alakerta oli hädässä maali jälkeen myös seuraavassa kulmatilanteessa, tällä kertaa paniikkipurkutekniikka kuitenkin toimi.

Jos Pickford sai syytteitä sisään menneestä pallosta, paikkaili hän osakkeitaan reippaasi ottelun viime minuuteilla. Tavalliseen tapaansa energisesti esiintynyt Jarrod Bowen teki itselleen maalipaikan, ja ampui laadukkaasti kohti yläkulmaa – vahti venyi upeaan käsitorjuntaan riman alta.

Benítez teki ottelussa 94 minuutin aikan yhden ainoan vaihdon, vaikka sen loppupuolella jo hyvin pitkään oli selvää, ettei joukkueen hyökkäys löydä avaimia Ironsin puolustusta vastaan. Resurssit ja loukkaantumistilanteet ovat mitä ovat, mutta ei espanjalainen miltään sateentekijältä tänään vaikuttanut.