Manchester United on jälleen irtisanonut managerinsa – Ole Gunnar Solskjær onnistui pitämään pestin kaikkiaan lähes kolme vuotta.

Tietojen mukaan seura etsii nyt nimenomaan väliaikaista manageria viemään kuluvan kauden loppuunsa. Syy tälle lienee selvä; kaikki potentiaaliset ”isot nimet” ovat sidottuja toisaalle. Vahvimpana kandidaattina pidetty Zinédine Zidane taas vaikuttaa haluttomalta toimeen. Les Bleus -legendan on jo pitkään sanottu odottavan, että paikka Ranskan A-maajoukkueen peräsimessä aukeaa. On hyvinkin mahdollista, että ”Zizou” on valmis odottamaan tätä edelleen, ja Unitedin mediamylläkässä pistäytyminen saattaisi olla riski.

Alex Fergusonin, sittemmin Sir Alex Fergusonin lähtö Manchester Unitedista vuonna 2013 oli odotetusti seuraa kaikin tavoin järisyttänyt tapahtuma. Tuskin kukaan kuitenkaan ajatteli, että vielä kahdeksankaan vuoden jälkeen todellista seuraajaa ei oltaisi löydetty.

Solskjær oli järjestyksessään viides skotlantilaista työssä seurannut kokelas. Norjalaisen kaaren tultua päätökseensä on paikallaan katsoa, miten hän onnistui suhteessa edellisiin managerihin.

David Moyes on löytänyt todellisen uuden kevään West Hamin ohjaksissa. Fergusonin maanmiehen nykyinen joukkue on tätä kirjoitettaessa Valioliigan taulukossa kuusi pistettä tähtiä vilisevää Manchester Unitedia edellä, neljäntenä. Moyesin aika punaisissa ei sujunut samanlaisessa myötätuulessa. Hänen voittoprosenttinsa kaikissa kilpailussa, 51 ottelun mittaisessa pestissä oli 52,9.

Vain neljä ottelua luotsannut Ryan Giggs sai vastaavaksi prosentikseen tasan 50. Häntä puolestaan seurannut Louis van Gaal ylsi 52,4 prosenttiin 103 ottelun jaksollaan. José Mourinhon perinteisen myrskyisä taival Unitedissa kesti jopa 144 ottelua. Portugalilainen kasasi voittoprosentikseen ylivoimaisesti parhaan post-Ferguson -saldon, 58,3.

Solskjær sai pitää managerin paikkansa kaikkiaan 168 ottelun ajan. Hänen voittoprosenttinsa jäi selkeästi Mourinhon vastaavasta, ollen lopulta 54,2.

Seuran perinnetarinan vahvistamisen lisäksi norjalainen pestattiin tietojen mukaan ”heijastelemaan seuran filosofiaa” – siis hyökkäämään. United tekikin hänen aikanaan 64 maalia enemmän kuin Mourinhon kaudella, vaikka valmennettujen otteluiden määrässä oli eroa vain 14 pelin verran.

Ainuttakaan pokaalia ei punaisten leiriin tullut Solskjærin aikana.

Teksti jatkuu upotuksen jälkeen.

GOAL

@goal
Ole Gunnar Solskjaer's Manchester United tenure in numbers...

On myös selvää, etteivät tulokset voineet olla riittäviä esimerkiksi viime vuosien pelaajahankintoihin nähden.

Mikäli oheinen upotus ei aukea, voit katsoa sen sisällön täältä.
Teksti jatkuu upotuksen jälkeen.

Paul Hayward

@_PaulHayward
We knew Man Utd are a business model with a football team attached: a brand-sweat and revenue-grab, with the wrong people making the big decisions, for the wrong reasons.
But it's still spectacular to finish 2nd, sign Ronaldo, Sancho and Varane and then implode like this.

Viihdearvoa on ainakin tarjottu, maalien merkeissä. Vain Valioliigan neljä kärkijoukkuetta on onnistunut maalinteossa kuluvalla kaudella toistaiseksi useammin kuin Manchester United. Samaan aikaan vain kaksi sarjan viimeistä ryhmään, Norwich ja Newcastle, ovat päästäneet enemmän maaleja kuin Solskjærin nyt taakseen jättämä joukkue.