Kesän EM-finaali Wembleyllä Italian ja Englannin välillä päättyi italialaisten juhliin. Rangaistuspotkukilpailu koitui jälleen kerran Englannin kohtaloksi.

Heinäkuinen kamppailu jäi mieliin varsinaisen pelin ohella myös englantilaiskannattajien käytöksestä. Ennen kaikkea lipuitta Wembleyn sisään rynnineistä ja aggressiivisesti käyttäytyneistä henkilöistä.

Brittiläisen sosiaalihuollon virkamies ja rikollisuuden neuvonantaja Louise Casey julkaisi vastikään raportin heinäkuun tapahtumista.

[readmore from=englanti]

Hän otti voimakkaasti kantaa tuhansien ihmisten edesvastuuttomaan käytökseen ja esitti useita voimakkaita toimenpiteitä vastaisuuden varalle.

Caseyn raportti koskettaa useita viranomaistahoja ja tapahtumien järjestäjiä. Sen tarkoitus on tuoda epäkohdat ja kehitystoimet pinnalle.

Luonnollisesti se on myös herättänyt valtavasti keskustelua ja puheenvuoroja. Englannin jalkapalloliiton puheenjohtaja Mark Bullingham oli raportin sisällöstä hyvin samoilla linjoilla.

– Mihinkään tapahtumaan ei kuulu tuollainen häpeällinen käyttäytyminen tuhansilta liputtomilta kannattajilta, Bullingham pauhasi.

– Olen pahoillani kaikkien niiden puolesta, joiden odottama historiallinen ilta muuttui kärsimykseksi mainittujen henkilöiden vuoksi.

Bullingham kertoi, että FA hyväksyy kaikki raportin kohdat ja toteaa kaiken tuon opettaneen heitä tulevaisuutta varten.

Myös Lontoon metropolialueen poliisipäällikkö Rachel Williams kommentoi Casey raporttia.

– Olen kovin pahoillani, että niin monet jalkapallosta nauttimaan saapuneet ihmiset, joutuivat todistamaan täysin epäsoveliasta kaaosta, kertoi Williams.

– Tämä kansallisesti merkittävä hetki tahraantui näiden liputtomien ja sosiaalisesti epäkypsien huligaanien takia. He halusivat vain aiheuttaa sekasortoa rikollisin keinoin. Kadumme, että emme kyenneet paremmin estämään tätä.

Myös osa kannattajista, jotka joutuivat seuraamaan tapahtumia sivusta, toivat omat kokemuksensa julki.

”Wembleyn ympäristö oli kuin taistelutanner sodassa. Lasinsiruja, humaltuneita ihmisiä, avointa huumeiden käyttöä. Kaikkiaan tilanne aiheutti huolta ja epäluuloa aika pian. Kyllä se lopulta pilasi koko hienon päivän. Sekasorto, järjestyksenvalvojat joutuivat keskittymään siihen ja esimerkiksi laukkuja ei tarkistettu ollenkaan. Mitä tahansa olisi voinut tuoda stadionille.”Paul.

”Kaikki portaat olivat tukossa ja jokainen hätäuloskäynti oli blokattu. Meidän rivillämme oli kymmenen kaveria, joista kellään ei ollut lippua. Jokainen heistä käytti kokaiinia pelissä ja tilanne kävi vaaralliseksi” –Tom.

”Välierän alla oli myös karmeaa käytöstä. Siitä olisi pitänyt jo oppia jotain. Turvatoimien olisi pitänyt olla paremmat. Olen hurjan monta vuotta seurannut ja kannattanut Englantia. Tämän piti olla yksi elämäni hienoimmista hetkistä, mutta se meni täysin pilalle.”Tony.

Eikä finaalin tapahtumat tietenkään olleet traumatisoivia pelkästään kannattajille vaan myös ihmisille, jotka tekivät Wembleyllä työtään.

Myös BBC:n kokenut urheilutoimittaja Natalie Pirks otti kantaa kesän tapahtumiin.

– Olen nähnyt satoja pelejä Wembleyllä näiden kahden vuosikymmenen aikana. Tämä oli oikeasti pelottavaa. En ole koskaan kokenut vastaavaa, Pirks sanoi.

– Olisin aiemmin empimättä sanonut, että ottaisin koska tahansa lapseni mukaan, kun Englanti pelaa. Nyt olen kuitenkin erittäin iloinen, että he eivät siellä olleet.

Se lause kertonee oleellisen.

Lähde: BBC