Kesän EM-finaali karkasi paikallisten kannattajien osalta pahasti käsistä ennen odotetun Englanti-Italia-kamppailun alkua.

Toki suuri osa ihmisistä oli iloisissa juhlatunnelmissa ennen huimaa Wembleyn näytelmää, mutta valitettavan suurella joukolla lataus meni pahasti yli.

Varsinkin huolta ja murheita aiheuttivat noin 2000 ihmistä, jotka rynnivät väkisin stadionin uumeniin ilman ottelulippuja.

Brittiläisen sosiaalihuollon virkamies Louise Casey sai juuri valmiiksi raportin tuon 11. heinäkuuta pelatun kamppailun tapahtumista.

Niistä, jotka eivät liittyneet nurmella nähtyyn otteluun.

Casey tunnetaan myös Lady Caseyna ja Blackstockin paronittarena. Hän on myös maan rikollisuuden neuvonantaja.

Raportista nousee päällimmäisenä pintaan järjestäjien kollektiivinen epäonnistuminen tapahtuman suunnittelussa. Stadionille pääsi luikahtamaan, kuten edellä mainittiin, peräti 2000 ihmistä.

Yrittäjiä oli vielä enemmän ja Wembley:lle tehtiin peräti 17 erillistä rynnäkköä päihtyneiden tai muuten kiihtyneiden kannattajien muodossa.

Tuo 11. heinäkuuta on Caseyn mukaan ”kansallisen häpeän päivä”.

Järjestyksenvalvonnassa oli kyseisenä päivänä paljon kokemattomia työntekijöitä, joka raportin mukaan selittyi osin koronapandemialla. Lisäksi poliisin kerrotaan saapuneen paikalle liian myöhään.

– Upeat roolimallimme kentällä etenivät ensimmäiseen finaaliinsa 55 vuoteen. Kaiken tuon pilasi joukko liputtomia, humaltuneita ja huumausaineiden vaikutuksen alaisena olleita roistoja. Joku olisi voinut kuolla, Casey kertoi.

– He päättivät pahoinpidellä viattomia, haavoittuvia ja kehitysvammaisia ihmisiä. Osansa saivat myös poliisit, vapaaehtoiset ja stadionin henkilökunta.

– Olimme aidosti onnekkaita, että säästyimme erittäin vakavilta seurauksilta. Meidän on ryhdyttävä kovimpiin mahdollisiin toimiin sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka uskovat jalkapallo-ottelun olevan sopiva syy tällaiselle käytökselle.

Caseyn mukaan suurin vastuu tapahtuneesta lankeaa juuri sille joukolle, joka menetti täysin itsehillintänsä hienon ottelun alla.

Poliisi teki finaalin yhteydessä 51 pidätystä. Niistä 26 Wembleyllä. Tutkimukset jatkuvat edelleen.

– Poliisi käy läpi tuhansia tunteja turvakameroiden nauhoja, vartalokameroiden kuvaa ja sosiaaliseen mediaan ladattuja pätkiä. Haluamme tunnistaa jokaisen häiriöitä aiheuttaneen, julisti Casey.

Yhteensä englantilaiskannattajiin liittyviä pidätyksiä tehtiin EM-kisojen aikana 90 kappaletta.

– Surullisimpia hetkiä tämän tutkimuksen ja raportin parissa, oli kuulla Englannin jalkapallon puheenvuoro aiheesta.

– He eivät tietenkään halunneet Englannin häviävän finaalia, mutta huoli tapahtumien kulusta mahdollisen voiton jälkeen oli erittäin suuri. Se oli heidän mielestään siis jopa helpotus, että Italia voitti.

Caseyn mukaan nyt ihmiset poistuivat Wembleyn lehtereiltä pettyneinä, mutta varsin rauhassa. Hänen mielestään on silti huolestuttavaa, että tällaisia ajatuksia nousee edes pinnalle oman maan kannattajista ja pelosta, että mitä tapahtuu Englannin voittaessa.

– Lakia noudattavat kannattajamme, maajoukkueemme ja kansallispelimme ansaitsevat parempaa! Tällaista ei saa tapahtua enää koskaan.

Caseyn mukaan FA piti Englannin häviötä jopa helpotuksena, koska liitto pelkästi kaaosta. Getty Images.

Esille raportissa nousivat vahvasti päihteet ja ihmisten pakkautuminen stadionin ympäristöön jopa kahdeksan tuntia ennen peliä.

Caseyn mielestä esimerkiksi perinteisen Fan Zonen -puuttuminen oli todennäköisesti osatekijä tapahtumiin. Lisäksi julkisessa liikenteessä juomiseen ei puututtu tarpeeksi vahvasti.

Viimeiseksi Casey otti kantaa raportissaan ihmisten käyttäytymiseen sosiaalisessa mediassa. Marcus Rashford, Jadon Sancho ja Bukayo Saka joutuivat rasististen hyökkäysten kohteeksi finaalin päätyttyä.

– Minkä ihmeen takia mustat jalkapalloilijat jatkaisivat pelaamista maalleen, jos he joutuvat tällaisen käytöksen kohteeksi? Syyllisiä ovat heidän omat maanmiehensä!

– Mikä saa ihmiset uskomaan, että on millään mittarilla hyväksyttävää murtautua stadionille, pahoinpidellä ihmisiä ja aiheuttaa epäjärjestystä. Kaikki tämä vain tärkeän ottelun takia.

Caseyn raportissa oli myös ratkaisuehdotuksia tulevaisuuden varalle.

Ensimmäiseksi hän ehdottaa viranomaisille suurempia valtuuksia puuttua kannattajien huumausaineiden, soihtujen ja savupommien käyttöön.

Seuraavana esille nostettiin jalkapalloliiton kampanja, joka keskittyy kannattajakulttuurin ja jalkapallokannattajien käyttäytymiseen.

Casey vaatii jatkossa myös parempaa keskusteluyhteyttä kaikkien suurten otteluiden ympärillä toimivien välillä. Tähän kuuluvat poliisi ja muut viranomaiset, stadionin henkilökunta ja järjestyksenvalvonta muun muassa.

Viimeisenä raportissa esitetään, että kansallisesti merkittävät jalkapallo-ottelut saavat jatkossa järjestäjiltä täysin erilaisen lähestymistavan.

Lähde: BBC