Kello 17 Suomen aikaa käynnistyi Lontoossa kaksi valioliigaottelua. Pohjoisessa Arsenal isännöi Southamptonia, etelämpänä Chelsea Leedsiä.

Arsenal lähti otteluunsa ilman kapteeniaan; Pierre-Emerick Aubameyang oli sivussa kurinpidollisista syistä.

Alkuminuutit näyttivät samalta kui Gunnersin viime aikojen otteet; Southampton oli niskan päällä, ja yleensä varmasti esiintyvä toppari Gabriel nappasi varoituksen jo viidennellä peliminuutilla. Pian brasilialainen antoi dramaattisen harhasyötön, josta aukeni vieraille maalipaikka.

16. minuutilla Bukayo Saka ajoi Kyle Walker-Petersin jaloille varoituksen, ja erittäin vaarallisesta paikasta vihelletyn vaparin arvoisesti. James Ward-Prowse pääsi ampumaan lähes mielipaikaltaan boksin rajalta – vain vähän takayläkulman yli.

21. peliminuutilla nolla puhkesi, ja yllättäen isäntien toimesta. Takehiro Tomiyasun aktiivinen pelaaminen vasemmalla laidalla avasi Sakalle paikan nousuun. Pallo keskelle, josta Alexandre Lacazette pääsi pyssyttämään sydämensä kyllyydestä oikealle ylös – Willy Caballeron yllätyspaluu Valioliigaan alkoi ensimmäisen laukauksen painumisella verkkoon.

Kuutta minuuttia myöhemmin Caballero kaivoi pallon taas takaansa. Kieran Tierneyn periksiantamaton pelaaminen boksissa tuotti kolmannella yrityksellä onnistuneen noston luukulle, josta Martin Ødegaard puski sen vasempaan yläkulmaan.

Arsenal

@Arsenal
Three in three for MØ in the @PremierLeague...

🆚 #MUNARS ⚽
🆚 #EVEARS ⚽
🆚 #ARSSOU ⚽

Baller.

Saintsin loukkaantumisvaikeudet saivat jatkoa avausjakson lopulla, kun Adam Armstrong joutui jättämään kentän.

Ward-Prowse pääsi yrittämään vapariosumaa varsinaisen peliajan jo täytyttyä, lähes täsmälleen samasta kohdasta kuin puolta tuntia aiemmin. Tällä kertaa Arsenalin muuri hoiti tilanteen.

Gabriel kertoi maailmalle olevansa tulossa isäksi, reilun tunnin pelin jälkeen. Tehtyään ensin yhden hylätyn osuman, nousi 23-vuotias kulmatilanteessa reilusti muiden yläpuolelle ja puski tilanteeksi 3-0. Pallo verkosta, paidan sisään ja peukku suuhun, sydänterveiset katsomoon.

Ottelun alussa vaikeuksissa ollut Arsenal pelasi nyt kuin kunniansa vuosina. Vain muutaman minuutin sisään 3-0 -osumasta, oli pallo käynyt kertaalleen Southampton-maalin kummassakin tolpassa.

Chelsea tarvitsi kaiken avun

Chelsea lähti kuromaan kiinni viiteen pisteeseen Man Cityn iltapäivän voiton myötä venynyttä eroa sarjataulukon kärkeen. Vastustaja Leeds oli alkuasetelmassa selkeä altavastaaja; Marcelo Bielsan taikatemput eivät olleet tähän asti riittäneet 14. sijaa ylemmäs.

15 minuutin pelin jälkeen ennakkoasetelma näytti pitävän, maalintekoyritykset kirjattiin isännille 4-0. Seuraava vartti oli kuitenkin jotain kaikkea muuta. Maalintekoyritykset kirjattiin 4-4, ja tilanne taululla 0-1, kun Raphinha upotti Marcos Alonson aiheuttaman rankkarin sisään.

Blues tuli tasoihin Mason Mountin osumalla 42. minuutilla. Alonso oli tällä kertaa mukana joukkueensa eduksi, tehden esityön maaliin. Tauolle mentäessä sekä maalit että varoitukset kirjattiin 1-1, Reece Jamesin ja Junior Firpon katseltua keltaista.

OptaJoe

@OptaJoe
10 - Mason Mount has been directly involved in 10 Premier League goals this season (6 goals, 4 assists), with only Mohamed Salah (22) and Emmanuel Dennis (12) exceeding that total. Development.

Tunti ei ehtinyt täyteen, ennen kuin pallo vietiin toistamiseen samaiselle rangaistuspilkulle illan aikana, nyt Chelsean eduksi. Jorginho pamautti VAR-tarkistuksen jälkeen tuomitun rankkarin röyhkeästi vasempaan yläkulmaan.

Vaikka tilastot tasoittuivat, alkoi vaikuttaa siltä että Chelsea palaa voittokantaan. 82. minuutilla Leeds teki kuitenkin strategisen vaihdon; Raphinhan tilalle 19-vuotias Joe Gelhardt. Wigan-kasvatti kiitti kunniasta lähes saman tien, iskemällä ottelun tasoihin.

Näytti siltä, että Chelsea joutuu antamaan Manchester Citylle ja Liverpoolille sarjan kärjessä lisää siimaa tasapelin myötä. Lisäajan ollessa jo loppupuolella pallo vietiin kuitenkin vielä kerran pilkulle – Jorginhon illan toinen rankkariosuma sinetöi sinisten voiton.

Kello 17 Suomen aikaa alkaneiden valioliigaotteluiden tulokset:

Arsenal-Southampton 3-0
Chelsea-Leeds 3-2
Liverpool – Aston Villa 1-0