Yhä nuoremmat pelaajat ovat nouseet viime vuosina valokeilaan jalkapallomaailman huipulla. Jadon Sanchon, Kylian Mbappén ja Jude Bellinghamin kaltaiset superlupaukset ovat jo nuorena ottaneet ison roolin joukkueissaan. Seuraavaksi listaamme arvokkaimmat teini-ikäiset pelimiehet Valioliigasta.

Alle 20-vuotiaita pelaajia ei vielä ole kovin paljon suuressa roolissa Valioliigassa. Siksi näiden nimien listaaminen markkina-arvon mukaan onkin mielenkiintoista. Kuka heistä nousee nopealla aikataululla jo isompaan rooliin? Kuka kehittyy hitaammin? Kuka vaipuu varjojen maille?

Alla kymmenen arvokkainta alle 20-vuotiasta pelaajaa listattuna. Jokaisen pelaajan kohdalla myös lyhyt esittely. Listan ulkopuolelle jäivät vielä Norwichin toppari Andrew Omobamidele sekä Leedsin hyökkääjä Joe Gelhardt, jotka ovat pelanneet tällä kaudella Valioliigaa ja onnistuneet myös maalinteossa kumpainenkin.

TOP 10: Valioliigan arvokkaimmat alle 20-vuotiaat

1. Fábio Silva, Wolverhampton, 25M€
Ikä: 19 vuotta
Pelipaikka: Keksushyökkääjä

Portugalilainen Fábio Silva siirtyi Portosta Wolvesiin syyskuussa 2020. Siirtosumma oli peräti 40 miljoonaa euroa, ja Silva nousi Wolvesin seurahistorian kalleimmaksi hankinnaksi. Kauppa on kuitenkin herättänyt myös Portugalin viranomaisten mielenkiinnon, lue lisää.

Suuri siirtosumma toi isot odotukset, joihin vasta 19-vuotias hyökkääjä ei ainakaan vielä ole täysin vastannut. Viime kaudella Silva pelasi Valioliigaa 32 ottelussa, joissa syntyi neljä maalia. Tällä kaudella vastuuta on tullut vähemmän, vain reilu puoli tuntia. Aikaa toki on, mutta myös Wolves-siirron hämäryydet ovat varjostaneet nuoren portugalilaisen uraa Englannissa.

2. Amad Diallo, Manchester United, 18M€
Ikä: 19 vuotta
Pelipaikka: Oikea laitahyökkääjä

Amad Diallo siirtyi tammikuussa 2021 Manchester Unitediin reilulla 20 miljoonalla eurolla. Lupaava juniori on saanut kasvaa Unitedin organisaatiossa rauhassa. Reservijoukkueen puolella on tullut jonkin verran minuutteja ja tehoja, mutta edustusjoukkueen puolelle ei ole vielä ollut juuri asiaa.

Atalantasta saapunut Amad Diallo on todellinen huippulupaus. Kuva: Getty Images.

Diallo on myös kärsinyt loukkaantumisista tällä kaudella. Fysiikkapuolella riittää vielä tekemistä, mutta kolmen vuoden sisällä mies saa varmasti saumansa Unitedissa tai jossain muualla lainasopimuksen myötä. United ei kiirehdi noursunluurannikkolaisen lupauksensa kanssa.

3. Harvey Elliott, Liverpool, 15M€
Ikä: 18 vuotta
Pelipaikka: Keskikenttä, laitahyökkääjä

Kesän harjoituspeleissä vaikutuksen Jürgen Kloppiin nuoresta iästään huolimatta tehnyt Harvey Elliott on tällä hetkellä loukkaantuneena. Lupaava alkukausi romuttui vakavaan loukkaantumiseen kauden alkupuolella Leedsiä vastaan. Nilkkavamma pilasi lupaavan läpimurron, mutta uusia tilaisuuksia on varmasti vielä tulossa.

Elliott on aloittanut kevyen harjoittelun, joten ensi vuoden puolella nuorukainen saatta jo saada saumansa, ellei tammikuussa mies lähde lainalle. Todella valoisa tulevaisuus edessä.

4. Kayky, Manchester City, 14M€
Ikä: 18 vuotta
Pelipaikka: Laitahyökkääjä

Manchester City nappasi lupaavan brassihyökkääjä Kaykyn kesän siirtoikkunan Deadline Dayna Fluminensesta. Vastuuta on tullut Cityn reserveissä sekä Youth Leaguessa. Brasiliassa nuorukaisesta on jo puhuttu ”uutena Neymarina”, mutta ura on vasta alkamassa.

Sopeutuminen uuteen kulttuuriin ja kielen opettelu tuovat omat haasteensa. Cityllä ei myöskään ole mikään kiire Kaykyn kanssa. Kokenut Fernandinho on ottanut Kaykyn hellään huomaansa. Guardiola on kehunut nuorukaista fiksuksi pelaajaksi, joka on vasta integroitumassa englantilaiseen jalkapalloon.

5. Valentino Livramento, Southampton, 12M€
Ikä: 19 vuotta
Pelipaikka: Oikea laitapuolustaja

Chelsean akatemiasta Southamptoniin lähteminen on tässä vaiheessa vaikuttanut fiksulta liikkeeltä englantilaisen Valentino ”Tino” Livramenton kohdalla. Livramento on tämän listauksen eniten pelannut pelaaja tällä kaudella. Livramentolle on auennut Southamptonissa avauskokoonpanon paikka oikeana laitapuolustajana ja nuorukainen on vastannut huutoon.

Nuorukainen on urakoinut 17 ottelua, joissa on syntynyt myös jo ensimmäinen valioliigamaali. Livramento on hyvää vauhtia kilpailemassa tällä kaudella kauden tulokkaan palkinnosta. Juuri nyt tulevaisuus vaikuttaa varsin valoisalta. Jälleen Englannille on kasvamassa kovan luokan laitapuolustaja.

6. Christos Tzolis, Norwich, 12M€
Ikä: 19 vuotta
Pelipaikka: Laitahyökkääjä

Kreikkalaisesta PAOK:sta viime kesänä Norwichiin saapunut Christos Tzolis on mielenkiintoinen talentti, jolla on vielä pitkä matka Valioliigan parrasvaloihin. Nuorukainen on saanut heikossa Norwichissa näyttöpaikkoja sieltä täältä, mutta rooli on jäänyt odotetusti vielä pieneksi.

Tzolis kasvaa kuitenkin hiljalleen korkoa, ja Norwichin 11 miljoonan euron investointi voi hyvin osoittautua vielä muutaman vuoden päästä järkeväksi sijoitukseksi. Tzolisin kohdalla puhutaan kuitenkin vielä raakileesta Valioliigan viheriöille.

7. Ki-Jana Hoever, Wolverhampton, 7M€
Ikä: 19 vuotta
Pelipaikka: Oikea laitapuolustaja

Liverpoolin akatemiasta vajaalla kymmenellä miljoonalla eurolla Wolvesiin kesällä 2020 siirtynyt hollantilaispuolustaja Ki-Jana Hoever on tällä kaudella vakiinnuttanut paikkansa Wolvesin edustusjoukkueessa. Peliminuutteja tuli jo viime kaudella mukavasti, joten kehitys vaikuttaisi olevan raiteilaan.

Pian Hoeverin kohdalla on ajankohtaista kysyä, olisiko esimerkiksi lainasopimus johonkin Mestaruussarjan joukkueeseen paras vaihtoehto. Tällä kaudella minuutit ovat jääneet vielä vähiin kahta ysikymppistä lukuun ottamatta. Joka tapauksessa Hoever on varsin kehityskelpoinen laitapakki, jolla on ominaisuudet nousta avaavaksi laitapuolustajaksi Valioliigassa.

8. Jarrad Branthwaite, Everton, 3M€
Ikä: 19 vuotta
Pelipaikka: Keskuspuolustaja

Englantilaistoppari teki debyyttinsä Valioliigassa jo kaudella 2019-20. Viime kaudella ei minuutteja Valioliigassa tullut, mutta loppukauden laina Blackburnissa toi alkuun mukavasti vastuuta. Loppukausi meni kuitenkin vaihtopenkin ja katsomon puolella.

Tällä kaudella Jarrad Branthwaite pelasi ensimmäiset minuutit Evertonin paidassa Valioliigassa joulukuussa Chelseaa vastaan ja pelasikin heti täydet 90 minuuttia. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että nuorukaisen olisi järkevintä hakea säännöllistä peliaikaa loppukauden aikana lainalla esimerkiksi Mestaruussarjasta. Aikaa on.

9. Hannibal Mejbri, Manchester United, 3M€
Ikä: 18 vuotta
Pelipaikka: Hyökkäävä keskikenttä

Manchester Unitedin akatemiassa riittää lupaavia pelimiehiä, joista lopulta vain harva nousee edustusjoukkueeseen. Hannibal Mejbri on yksi näistä lupauksista. Pitkä sopimus vuoteen 2026 saakka antaa aikaa kehittyä kaikessa rauhassa reservien ja akatemian puolella.

Vielä on vaikea sanoa, mihin Mejbrin eväät jonain päivänä riittävät. Katsotaan 2-3 vuoden päästä uudestaan.

10. Shola Shoretire, Manchester United, 3€
Ikä: 17 vuotta
Pelipaikka: Laitahyökkääjä

Ralf Rangnick antoi monelle nuorelle lupaukselle ensimmäisen kosketuksen Euroopan huippujalkapalloon, kun United pelasi viimeisen lohkovaiheen pelinsä Mestarien liigassa. Shola Shoretire oli yksi näistä pelaajista, jotka pääsivät debytoimaan Unelmien teattarilla Mestarien liigassa Young Boysia vastaan.

Myös Shoretirellä on vielä pitkä matka kuljettavanaan noustakseen jonain päivänä Manchester Unitedin avauskokoonpanoon, mutta eväitä sinne kyllä riittää. Vasta 17-vuotias Shoretire on jo ehtinyt pelata kaksi ottelua Englannin alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa. Tulevaisuus on valoisa, mutta töitäkin riittää jokaisella osa-alueella.