Legendaarinen Boxing Day tarjosi tälläkin kertaa tapahtumarikasta jalkapalloa maailman huipulta. Lontoossa Tottenham Hotspur Stadiumilla iskivät yhteen kotijoukkue ja Crystal Palace.

Kamppailussa oli alkuminuuteista asti hieno tunnelma, vaikka koronavirus oli latistanut hieman yleistunnelmaa Valioliigankin osalta. Tapaninpäivän otteluista kolme siirrettiin tulevaisuuteen.

Vieraat tulivat avausjakson alkuhetket todella aggressiivisella yleisilmeellä. Palace prässäsi ylhäältä ja eteni varsinkin laitojen kautta muutaman kerran lupaavan näköisesti. Varsinkin hyökkääjät Odsonne Edouard ja Wilfried Zaha pelasivat muutaman mukavan seinäpelin, joista olisi voinut jotain syntyäkin.

Tottenham ei päässyt pallonhallinnan ja lyhytsyöttöpelin voimin paikoille asti. Vieraiden puolustus oli tiivis, mutta Lucas Moura ja Heung-Min Son aiheuttivat tälläkin kertaa vastustajille ongelmia pitkillä tempokuljetuksillaan.

Reilun puolen tunnin jälkeen vieraiden pallonmenetys keskialueella kostautui välittömästi. Moura pääsi laidaltaan irti ja pelasi pallon boxin sisään matalana. Harry Kane odotti siellä ja sijoitti pallon yhdellä kosketuksella verkkoon.

Osuma oli tehottomuuden kanssa tuskailleelle maajoukkuekapteenille kauden kolmas Valioliigassa.

Boxing Dayn osalta kyseessä oli myös Kanen yhdeksäs maali tapaninpäivän otteluissa. Tällä hän nousi jakamaan kaikkien aikojen ennätystä Liverpoolin legendan Robbie Fowlerin kanssa.

Ongelmat Palacen vasemmalla laidalla jatkuivat. Vain pari minuuttia myöhemmin Emerson Royal pääsi nousemaan laitaa pitkin ja lähetti pallon keskityksellä maalin edustalle. Tällä kertaa Moura pääsi itse viimeistelemään. Pallo puskien ohi Jack Butlandin.

Vieraiden karmea loppu avausjaksolle sai kruununsa, kun Zaha lensi toisella keltaisella kortilla ulos. Jo aiemmin ottelussa varsin lämpöisenä käynyt norsunluurannikkolainen huitoi ja töni kaksinkamppailussa Davinson Sánchezin täysin sääntöjen vastaisesti kumoon.

Toisesta nelivitosesta muodostui lopulta pitkälti pelailua. Vieraat koittivat vielä kammeta itseään mukaan otteluun, mutta Tottenham sai jatkuvasti enemmän tilaa omille vastaiskuilleen vajaamiehistä Palacea vastaan.

Noin 52 minuutin kohdalla Kane meinasi ottaa ennätyksen kokonaan haltuunsa. Kulmapotku oikean laidan puolelta päätyi suoraan Kanen juoksulinjalle. Englantilaiskärki yritti ohjata pallon takakulmaan, mutta peliväline viuhui hivenen ohi.

Parikymmentä minuuttia myöhemmin pallo oli jälleen vierasjoukkueen verkossa. Ottelun ehdoton hahmo, Moura alusti tälläkin kertaa, mutta nyt oli Sonin vuoro ohjata matala keskitys sisään.

Lopulta täysin yksipuolinen näytös, johon vaikutti suurilta osin myös Zahan hermojen meneminen ja typerä ratkaisu. Antonio Conte Spursin ruorissa on edelleen tappioitta Valioliigan osalta tällä kaudella. Neljä voittoa ja kaksi tasapeliä.

Vain kaksi manageria Tottenhamin historiassa on pystynyt samaan. Kuusi ensimmäistä otteluaan tappioitta selvittivät myös Jacques Santini vuonna 2004 ja Tim Sherwood kaudella 2013/14.

Loppulukemat 3-0.

Toinen kamppailu Lontoossa pelattiin Olympiastadionilla, jossa West Ham isännöi Southamptonia.

Alkukaudesta huimaa jälkeä tehnyt Hammers on viime aikoina ollut pienoisissa vaikeuksissa. Kaikki kilpailut mukaan lukien alla oli neljä voitotonta kamppailua, joista tappioita peräti kolme.

David Moyesin suojateilla oli vaikeaa myös tapaninpäivänä. Saints oli pelipäällä ja haki 3-2-vierasvoiton Lontoosta.

Alkutahdit löi norjalaislaituri Mohamed Elyounoussi, jonka maalilla Southampton pääsi 1-0-johdossa tauolle.

Toiselle jaksolle West Ham otti kentälle alkukauden hyökkääjätähtensä Michail Antonion. Jamaikalainen on sittemmin kärsinyt vähän vaivoista ja tehottomuudesta. Edellinen maali seurajoukkueessa oli yli kahden kuukauden takaa.

Boxing Day -kierroksella Antonio tarvitsi täysosumaan kuitenkin vain kolme minuuttia. Kamppailun teemaksi muodostui vieraiden nopeat kuitit. Vain kymmenisen minuuttia tasoituksesta James Ward-Prowse vei Southamptonin rangaistuspotkusta uudestaan johtoon.

Saïd Benrahma tasoitti jälleen pelin, mutta ainoastaan kuusi minuuttia myöhemmin puolustaja Jan Bednarek pääsi Ward-Prowsen keskitykseen väliin. Loppulukemat West Ham 2 – 3 Southampton.

Samalla West Ham pullahti ulos eurosijoilta.

Bednarek tuulettaa kuvassa kamppailun voittomaalia. Getty Images.