Valioliigassa yhdeksäntenä oleva Brighton tiedotti keskiviikkona tehneensä sopimuksen 18-vuotiaan keskikenttäpelaajan Kacper Kozlowskin kanssa. Huhuja Kozlowskin hankinnasta nousi jo vuodenvaihteessa, mutta nyt hankinta on virallistettu.

Kozlowskin potentiaalista kertoo se, että hän oli mukana Puolan viime kesän EM-kisajoukkueessa – maan kautta aikain nuorimpana EM-kisapelaajana. Kozlowski pelasi otteluissa Espanjaa ja Ruotsia vastaan yhteensä 52 peliminuuttia.

Kozlowskin myynyt seura Pogon Szczecin saa pelaajastaan myös kunnollisen siirtokorvauksen, Transfermarktin mukaan 10 miljoonaa euroa. Summa voi vielä nousta 1,5 miljoonalla eurolla bonuspykälien täyttyessä.

Vielä tänä keväänä Kozlowskia ei valioliigakentillä nähdä, sillä Brighton lainaa hänet kevätkauden ajaksi Belgian liigaa yllättäen johtavalle Royale Union Saint-Gilloiselle. Sekä Brightonin että Saint-Gilloisen omistaja on englantilainen Tony Bloom.

Lainapestin uskotaan paitsi tukevan Kozlowskin kehitystä niin myös helpottavan hänen työluvan saantiaan. Brexitin jälkeen nuorten ulkomaalaispelaajien ei ole enää yhtä helppoa saada työlupia Englantiin kuin aiemmin.

Jos Kozlowski olisi pelannut kauden loppuun saakka Ekstraklasassa, ei hän todennäköisesti olisi saanut kasaan työluvan saamiseksi vaadittuja 15 pistettä Brexitin uudessa työlupapisteytysmallissa. Jos Royale Union kuitenkin voittaa Belgian-mestaruuden ja etenee europeleihin, on työlupa saletti. Lisäpisteitä Kozlowski voi saada myös, jos hän pelaa maaliskuussa MM-jatkokarsinnoissa. Toistaiseksi A-maaotteluita on tilillä kuusi.

Toistaiseksi ulkomaalaispelaajille on myönnetty pelilupia Isoon-Britannian poikkeuslupien turvin. On kuitenkin epävarmaa, jatkuuko sama käytäntö myös ensi kesän jälkeen.

Kacper Kozlowski pelasi nuoresta iästään huolimatta jo 40 ottelua Ekstraklasassa ennen ulkomaille lähtöään. Maaleja peleissä syntyi neljä ja maalisyöttöjä seitsemän.

Brighton & Hove Albion

@OfficialBHAFC
"He's a very, very talented young player." 🤩

The boss discusses our newest signing, Kacper Kozlowski. 🇵🇱👇

Brighton & Hove Albion

@OfficialBHAFC
Our new recruit. 🤩🎥 @_Ekstraklasa_