Arsenal esitti Valioliigalle vetoomuksen sunnuntaille suunnitellut Pohjois-Lontoon derbyn siirtämiseksi, pelaajatilanteensa ongelmiin vedoten. Seuran pyyntöön suostuttiin; ottelu pelataan myöhäisemmässä ajankohdassa. Siirto ei ollu lähelläkään ensimmäistä tällä kaudella. Jatkumossa on sekä häviäjiä että voittajia.

Valioliigan linja vahvasti kateissa – ottelut pitäisi pelata

Tappiolla on ilman muuta koko sarja; kukaan ei tunnu enää tietävän, miten sääntöjä ottelusiirroista sovelletaan. On periaatteessa luonnollista, koronapandemian vuoksi pelien ajankohtia on rukkailtu. Ai että miksikö vain periaatteessa?

Valioliiga, kuten moni muukin huippusarja, on valtavilla budjeteilla pyöritettävää viihdealan liiketoimintaa (mikä ei tietenkään poista sitä, että se on myös eliittitason urheilua). Järjettömillä resursseilla toimivilla seuroilla on, vain hyvin harvoja poikkeuksia lukuunottamatta, käytössään todella isot määrät pelaajia. Niillä on käytössään myös paras mahdollinen lääketiede ja hoitofasiliteetit. Näin ollen pelaajia kyllä jokaisella joukkueista riittää – kyse tuntuukin olevan vain siitä, uskovatko managerit käytettävissään olevien pelaajien tason riittävyyteen.

Liverpool sai siirrettyä Liigacupin otteluaan Arsenalia vastaan viikolla, ja siinä ohessa käännettyä välierän otteluparin paikat päittäin – ensimmäinen semifinaali päätti maalittomana viime torstaina Anfieldilla. Pelin alla selvisi, että lopulta vain yhden Liverpool-pelaajan saama koronatestitulos oli todella ollut positiivinen. Tapahtumasarja sai ymmärrettävästi aikaan kohua, ja joidenkin seurojen kerrottiin vaatineen Redsin väitettyä koronavirustartuntojen sumaa tutkittavaksi EFL:n toimesta. Näin ei tapahtunut.

Arsenal lähti edellä mainittuun otteluun – aivan kuten sen isäntäjoukkuekin – ilman tukkua avauskokoopanoon yleensä kuuluvia pelaajia. Lopulta myös loukkantumis -ja sairastumistilanne kääntyi tässä tapauksessa vierasjoukkueelle raskaammaksi. Lisää kolhuja tuli itse ottelussa, ja oli selvää että Gunnersilla olisi esimerkiksi keskikentälleen tarjolla vain yksi ainoa edustusryhmään varsinaisesti kuuluva pelaaja.

Mikel Arteta on jatkuvasti toistellut, että hänen joukkueensa haluaa lähtökohtaisesti aina pelata suunnitellut ottelut. Nyt siirtopyyntö kuitenkin tehtiin, ja on selvää että siihen vaikutti kaksi eri tasoista asiaa.

Ei ole tarkemmin avattua, miten monta koronatapausta Emiratesin isäntien riveissä tällä hetkellä on. Loukkaantumisten, ja Afrikan mestaruuskisojen johdosta poissaoloja on paljon – pelaajia puttuu riveistä enemmän kuin 10. Kuuluvatko loukkaantumiset normaaliin jalkapalloarkeen? Totta kai. Onko tapana siirtää otteluita maajoukkuekomennusten johdosta? Ei muistaakseni. On kokonaan toinen keskustelunaihe, olisiko Afrikan kisojen ajaksi syytä lähtökohtaisesti ajoittaa sarjoihin tauko, kuten vaikka EM-kisojen kohdalla toimitaan.

Kuka häviääkään eniten?

Olen melko vahvasti samaa mieltä Pohjois-Lontoon derbyn perumisesta kuin Liverpoolin ja Manchester Unitedin ex-pelaajat, kommentaattorit Jamie Carragher ja Gary Neville – päätös oli lähtökohtaisesti väärä.

Mikäli upotus ei aukea, voit katsoa sen sisällön täältä.

Gary Neville

@GNev2
Game off. What started out as postponements due to a pandemic has now become about clubs not having their best team . The Premier League must stop this now , draw a line in the sand and say all games go ahead unless you have an exceptional amount of CV cases . It’s wrong 👍

Mikäli upotus ei aukea, voit katsoa sen sisällön täältä.

Sky Sports News

@SkySportsNews
🗣 "I believe that all teams must be made to play their fixtures"

🗣 "We're talking about teams calling games off based on if they think they have their best squad... it's got to stop"

@GNev2 and @Carra23 share their thoughts on recent postponements 💬

Kuitenkin, kun huomioidaan toiminta ottelusiirtopyyntöjen suhteen kaudella, muuttuu asia melko lailla. Tilanne on tällä hetkellä niin nurinkurinen, että Arsenal itse asiassa osoitti pyynnöllään asiaankuuluvaa röyhkeyttä. Asiaankuuluvaksi sen ovat tehneet kauden aikana useat muut seurat. Kuten sanottua, Valioliigassa pelataan mieletömillä resursseilla. Sen myötä myös panokset ovat mielettömät. Ne huomioiden olisi outoa, mikäli Valioliigan ja EFL:n heikkoutta päätöksentekolinjassaan hyödyntäisi vain osa seuroista.

Mikäli oheinen upotus ei aukea, voit katsoa sen sisällön täältä.

Sam Dean

@SamJDean
Premier League should have foreseen these problems as soon as they allowed injuries (how to define the severity of an injury?) and Afcon absences to count alongside Covid cases. Arsenal can’t really be blamed, imo, for making a valid application within the rules. Rules are wrong

Miksi sitten juuri Carragher ja Neville ovat nyt suurimmassa äänessä? Heidät identifioidaan yleensä vanhojen seurojensa kautta, mutta tässä kohtaa yhtälö on varsin helppo. Kummankin palkan maksaa Sky Sports, joka on se suurin häviäjä sunnuntain suurottelun siirrossa.

Tottenhamin kitkerää asennetta ottelusiirtoon on hieman vaikea käsittää, muuten kuin taloudellisessa mielessä. Jos Arsenal mahdollisesti saa myöhemmin pelattavaan derbyyn takaisin nyt puuttuvia pelaajia, niin käy myös Spursille. Antonio Conten ryhmästä olisi sunnuntaina varmuudella puuttunut muiden muassa Son Heung-Min, jonka arvoa valkoisille tuskin kukaan kyseenalaistaa. On hyvinkin mahdollista, että pelaajien terveystilannetta ajatellen siirrosta hyötyy lopulta enemmän Tottenham.