Sunnuntain valioliigailtapäivä tarjosi jalkapalloviihdettä kolmen ottelun edestä, tässä uutisessa poimintoja tapahtumista. Kuudesta esiintyneestä joukkueesta vain Liverpool onnistui kaivamaan täyden pistepotin.

Arsenal-Burnley

Isännät lähtivät peliin melko poikkeuksellisilla asetelmilla. Oikean laitapakin tonttia hoiti loukkaantuneen Takehiro Tomiyasun sijasta topparina paremmin tunnettu Ben White. Keskikentältä taas pelikiellossa olivat sekä Granit Xhaka että Thomas Partey. Tämä merkitsi Martin Ødegaardin pelaamista normaalia alempana, Albert Sambi Lokongan kanssa.

Burnleyn hyökkäyksestä puuttui kaksi tuttua mörssäriä, Chris Woodin siirryttyä Newcastleen, ja Ashley Barnesin ollessa poissa. Claretsin hyökkäyksessä aloitti kaksikko Matej VydraJay Rodriguez.

18. peliminuutin kohdalla Aaron Ramsdale tuli isäntien maalilla epäonnistuneesti vastaan, ja oli huitoa pallon suoraan Burnley-hyökkääjälle. Jatkotilanteessa kuitenkin vieraiden käsivirhe. Ottelu sai joka tapauksessa ison sähköiskun – heti vapaapotkun jälkeen Arsenal pommitti kohti Nick Popen vartioimaa veräjää useamman kerran peräjälkeen.

Ottelun erotuomari David Coote oli valinnut linjan, jossa kortti ei turhan helposti nouse. Ashley Westwood talloi avausjakson puolivälin jälkeen Kieran Tierneyn jaloille tavalla, jollaisesta on nähty suoria ulosajoja. Nyt tuomiona keltainen kortti. Välittömästi vapaapotkun jälkeen Josh Brownhill kolhi kovin ottein Whitea – ei varoitusta. Paria minuuttia myöhemmin sama toistui keskemmällä kenttää – nyt nähtiin jo keltaista.

Arsenal hyökkäsi joukkueista vaarallisemmin, vaikkei Burnleykään vaille tilanteita jäänyt. Korkeat pallot vieraiden boksiin olivat näill turhan helppoja hoitaa, eivätkä laidoilta toistuvasti läpi pujottelua yrittäneet Bukayo Saka ja Gabriel Martinellikaan päässeet perille saakka.

Saka koki kovia toisena jakson alkupuolella. Törmättyään ensin Erik Pietersin kanssa, laituri jäi pian boksin rajoilla Dwight McNeilin taklauksen urhiksi. Ødegaard nosti seuranneen vapaapotkun vain vähän vasemman ylänurkan yli. Arsenal käynnisti tunnin vaiheilla hyvän jakson pelissään. 63. minuutilla Pope pysäytti Emile Smith Rowen kulmapotkun jälkeen lähettäneen vedon alakulmasta.

Ottelua pelattiin 60. ja 70. peliminuuttien välillä oikeastaan vain vieraiden päädyssä.

Ottelun pysyessä sitkeästi maalittomana, Mikel Arteta hämmensi yleisöä vaihtamalla koko ajan vaarallisempia otteita esittäneen Smith Rowen kentällä Eddie Nketiahiin. Olipa vaihdon motiivi mikä tahansa, toivottua tulosta se ei tuottanut.

Crystal Palace – Liverpool

Liverpool otti kuskin paikan ottelun kahdeksannella minuutilla, kun Virgil van Dijk pääsi puskemaan vieraat johtoon kulmapotkutilanteesta. Isäntien merkkaus erikoistilanteessa petti pahemman kerran.

Vieraat hallitsivat avausjaksoa selvästi. Vicente Guaita kotijoukkueen maalilla joutui poimimaan pallon toistamiseen selkänsä takaa reilun puolen tunnin kohdalla. Kuten avauosumaan, teki esityön myös 0-2 -maaliin Andrew Robertson. Tällä kertaa skotlantilaisen alustuksesta maalimerkinnän sai nimiinsä takatolpalla odotellut Alex Oxlade-Chamberlain.

Vierasjoukkueen peliin tuli toisen osuman jälkeen ehkä pientä lepsuilua. Palace sai lähes heti toisen osuman jälkeen helpohkosti hienon maalipaikan. Riisto Liverpool-boxin tuntumassa ja lopulta pallo Conor Gallagherille noin pilkun tuntumaan. Huimaa kautta pelaava nuorukainen ei saanut askeleitaan kuitenkaan sovitettua palloon.

Hetkeä myöhemmin Joël Matip tarjosi pallon suoraan Michael Olisen jalkaan. Tämä pääsi haastonsa jälkeen myös laukomaan, mutta Alisson torjui. Palace kuitenkin pääsi luomaan uhkaa kahdesti peräkkäin riistämällä pallon korkealla Liverpoolin huolimattomuuden takia.

Crystal Palace tuli toisen nelivitosen alkuun hirmuisella hengellä. Olise loi oikealta laidalta kaksi huippupaikkaa henkilökohtaisilla oivalluksillaan heti ensi minuuteilla. Ensimmäisessä tilanteessa Gallagher puski ohi pallosta, jälkimmäisessä pallo tavoitti Jeffrey Schluppin takatolpalta. Tämä jatkoi pallon keskustaan Odsonnne Edouardille. Kantapääjatko jäi kuitenkin Alissonin hyppysiin.

Edouard onnistui hetkeä myöhemmin. Schlupp avasi Jean-Philippe Matetalle pystyyn, ja tämä pääsi petaamaan ranskalaiselle tyhjän maalin; 1-2.

Aivan varsinaisen peliajan lopulla Diogo Jota kaatui boksissa, ja asia vietiin VAR-tarkasteluun. Lopputuloksena rankkari, jonka Fabinho ampui alakulmaan – peli ohi.

Leicester-Brighton

Maalittoman avausjakson jälkeen King Powerin isännät hyödynsivät ottelun hallinnan. Patson Daka sai pallon boksissa heti 46. minuutilla, ja napautti taululle lukemat 1-0.

Brighton tuli vastoin odotuksia tasoihin 82. minuutilla. Kolme vaihtoa toisella puoliskolla tätä ennen tehneet vieraat nousivat 1-1 -tilanteeseen tunnin kohdalla mukaan tulleen Danny Welbeckin maalilla. Hyökkääjäkonkari pääsi puskemaan osuman läheltä Neal Maupayn keskityksestä.

Kello 16 alkaneiden otteluiden lopputulokset:

Arsenal-Burnley 0-0
Crystal Palace – Liverpool 1-3
Leicester-Brighton 1-1

Lauantain viimeinen valioliigaottelu pelataan Chelsean ja Tottenhamin välillä, kello 18.30 Suomen aikaa alkaen.