IFAB:n maaliskuussa 2021 tekemä muutos käsivirhesääntöön on täysin mätä ja vaatii välitöntä muutosta, kirjoittaa Mico Tuominen.

Manchester Unitedin ja Middlesbrough’n välinen FA Cupin ottelu toi sen hyvin esiin. Duncan Watmore ei onnistunut kuolettamaan palloa jalallaan ja peliväline kimposi hänen käteensä. Päivänselvä osuma, jonka kaikki näki – jopa sokea Reetta.

Watmore ei kuitenkaan lopettanut pelaamista, kuten teki usea Man Unitedin pelaaja. Hän syötti pallon takatolpalle Matt Crooksille, jolla oli helppo työ siirtää peliväline lähietäisyydeltä maaliverkkojen perukoille.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Hymähdin, kun Middlesbrough ryntäsi kulmalipulle tuulettamaan maaliaan. “Miksi te tuuletatte, kun maali hylätään pomminvarmasti”, oli ajatukseni. Väitän, että noin 99,9% peliä seuranneista odotti samaa, koska VAR oli käytössä. Näin ei kuitenkaan käynyt. Maali hyväksyttiin ja läpi ottelun pahasti alakynnessä ollut Middlesbrough nousi kuin varkain tasoihin – ja lopulta myös eteni jatkoon rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

IFAB muutti käsivirhesääntöä maaliskuussa 2021. Uusien sääntöjen mukaan “vahingossa tapahtuvaa käsivirhettä ei enää vihelletä”. Jo lähes vuoden voimassa ollut sääntömuutos on aiheuttanut yllättävänkin vähän harmia. Itseasiassa niin vähän, että harva edes muisti tällaista sääntöä.

Sääntö on täysin mätä ja jättää aivan liikaa tulkinnanvaraa. Miten ihmeessä tuomari voi tietää, pelasiko pelaaja palloa kädellään vahingossa vai tarkoituksella?

Eikä siinä vielä kaikki. Jos Watmore olisi käsivirheensä jälkeen itse tehnyt maalin, olisi maali hylätty. Nyt niin ei kuitenkaan käynyt, kun hän toimi vain maalin syöttäjänä. Kyllä, luit aivan oikein, näin se menee tämän hetkisten sääntöjen mukaan.

LUE MYÖS: Man United kärsi shokkitappion – Ralf Rangnick kertoi näkemyksensä kyseenalaisesta tilanteesta: ”Kuinka se voi olla sattumaa?”