Leeds isännöi Manchester Unitedia sunnuntaina Elland Roadilla. Valioliigaottelun loppulukemat 2-4 ovat asia sinänsä – muita seikkoja tullaan puimaan edelleen.

Seurojen – tai ainakin niiden kannattajien – vihanpito on historiallista, ja otteluun valmistauduttiin ennennäkemättömillä turvatoimilla. Kyse oli joukkueiden ensimmäisestä, yleisön läsnäollessa tällä kentällä käydystä taistosta sitten vuoden 2003.

Jalkapalloliitto FA:lle jäi pelistä tutkittavaa, kun sen viimeisen maalin tehnyt, vieraiden ruotsalaishyökkääjä Anthony Elanga sai katsomosta lentäneen esineen päähänsä. Liitto kertoi maanantaina aloittavansa tutkimukset tapauksesta.

FA ei kuitenkaan ole ainoa, jolle kahinasta jäi sanottaa. PFA, eli ammattijalkapalloilijoiden liitto huomautti vakavasta, alituiseen puhuttavasta aiheesta – pelaajien päävammojen käsittelystä. PFA vaatii sääntömuutosta, jolla aivotärähyksen kokeneen pelaajan tilalle saataisiin vaihtaa tilapäisesti toinen.

Leedsin Robin Koch sai iskun päähänsä törmäyksessä Scott McTominayn kanssa, mutta tämän katsottiin hoitotoimenpiteiden jälkeen olevan kunnossa jatkamaan peliä. 17 minuuttia myöhemmin todettiin, ettei se ole mahdollista, ja saksalainen otettiin kentältä.

– Yksinkertaisesti sanottuna kansainväliset säännöt eivät toimi, ja pelaajat asetetaan vaaraan, liitosta kommentoitiin.

PFA on esittänyt vaatimuksen väliaikaisista vaihtopelaajista jo huhtikuussa 2021. Se haluaisi mahdollistaa iskun saaneen pelaajan tarkemman tutkimisen. Nykyisten sääntöjen puitteissa mahdollisen aivotärähdyksen toteaminen joudutaan tekemään hetkessä.

Leedsin taholta asiaa kommentoitiin tuoreeltaan.

– Voimme vahvistaa, että päiden yhteen osumisen seurauksena Robin Koch läpäisi kaikki Valioliigan aivotärähydsprotokollan mukaiset testit. Pelaajalle kerrottiin, että mikäli hänellä ilmenee oireita, vaihto tehdään välittömästi, kuten sitten tapahtuikin.

Pientä osviittaa siitä, miten pelaajien ja yleisön välinen kemia toimi, saa oheisen V Sportin videon loppuosasta.

Lähde: BBC