Blackpoolin hyökkääjästä Jake Danielsista on tullut Yhdistyneen kuningaskunnan ensimmäinen avoimesti homo ammattilaismiesjalkapalloilija vuosikymmeniin.

Daniels, 17, debytoi Blackpoolin edustusjoukkueessa vasta tässä kuussa, mutta hän sanoi olevansa valmis olemaan roolimalli muille.

Edellinen avoimesti homo miespelaaja oli edesmennyt Justin Fashanu, joka kertoi seksuaalisesta suuntautumisestaan julkisesti syksyllä 1990. Kahdeksan vuotta myöhemmin Fashanu teki itsemurhan 37 vuoden iässä.

17-vuotias poika syytti Fashanua seksuaalisesta hyväksikäytöstä Yhdysvalloissa. Fashanua vastaan nostettiin syyte ja hänestä annettiin pidätysmääräys, mutta hän oli jo poistunut asunnostaan. Fashanu kertoi itsemurhaviestissään, että hän pakeni Englantiin, koska pelkäsi, ettei saisi oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä homoseksuaalisuutensa vuoksi. Itsemurhaviestissä todettiin, että seksi oli yhteisymmärrykseen perustuvaa.

– Tämä on ollut minulle fantastinen kausi kentällä. Olen tehnyt debyyttini ykkösmiehistössä, tehnyt 30 maalia nuorten joukkueella, allekirjoittanut ensimmäisen ammattilaissopimukseni ja nauttinut menestyksestä joukkuekavereideni kanssa yltäen mahtavaan suoritukseen nuorten FA Cupissa ja voittamalla Lancashiren jalkapalloliiton nuorten ammattilaiscupin, kommentoi Daniels Blackpoolin tiedotteessa.

– Mutta kentän ulkopuolella olen piilotellut todellista minääni ja sitä, kuka oikeasti olen. Olen tiennyt koko elämäni, että olen homo, ja nyt minusta tuntuu, että olen valmis tulemaan ulos ja olemaan oma itseni.

– Se on askel tuntemattomaan, kun olen yksi tämän maan ensimmäisistä jalkapalloilijoista, joka paljastaa seksuaalisuutensa, mutta Josh Cavallo, Matt Morton ja muiden lajien urheilijat, kuten Tom Daley, ovat inspiroineet minua rohkeuteen ja päättäväisyyteen ajaa muutosta.

– Olen vihannut valehtelua koko elämäni ajan ja tuntenut tarvetta muuttua sopeutuakseni joukkoon. Haluan olla itse roolimalli tekemällä tämän.

– Minun kanssani samassa tilanteessa on ihmisiä, jotka eivät ehkä tunne oloaan mukavaksi paljastaessaan seksuaalisuuttaan. Haluan vain kertoa heille, ettei sinun tarvitse muuttaa sitä, kuka olet tai millainen sinun pitäisi olla vain sopiaksesi joukkoon. Se, että olet oma itsesi ja olet onnellinen, on tärkeintä.

Daniels kertoi Sky Sportsin haastattelussa, että hän harkitsi pitävänsä seksuaalisen suuntautumisensa piilossa koko uransa ajan.

– Ajattelin pitkään, että minun olisi piiloteltava totuuttani, koska halusin olla – ja nykyään olen – ammattilaisjalkapalloilija. Kysyin itseltäni, pitäisikö minun odottaa ulos tulemista eläköitymiseen asti. Kukaan muu ammattilaisjalkapalloilija (Yhdistyneessä kuningaskunnassa) ei ole avoimesti homo.

– Tiesin kuitenkin, että se johtaisi pitkään valehteluun ja siihen, etten voisi olla oma itseni tai elää haluamaani elämää.

– Asoiden yliajattelu ja sen aiheuttama stressi ovat kaikonneet sen jälkeen, kun kerroin perheelleni, seuralleni ja joukkuekavereilleni. Se vaikutti mielenterveyteeni.

– Nyt olen vain itsevarma ja iloinen voidessani vihdoin olla oma itseni.