Jalkapalloilijoiden siirtoruletti on välillä juurikin rulettia. Mikäli oikeita kaupantekotapoja tai osapuolia ei löydy, joutuvat seurat tasaisesti luopumaan myös varsin arvokkaina pidetyistä tekijöistä ilman korvauksia. Kesäkuun loppu on tyypillinen sopimusten päättymisajankohta, ja nytkin vain muutamien viikkojen päästä vapailla papereilla on tarjolla melkoisia nimiä.

Koko kentällinen laatua

Sky Sports kasasi kentällisen jo pelkästään viime kaudella Englannissa pelanneista.

Maalivahti Sam Johnstone on ollut monen seuran papereissa pitkään, noustuaan jopa A-maajoukkerinkiin huolimatta siitä että edusti seuratasolla Mestaruussarjaan juuttunutta West Bromwichia.

Konkari James Milner on Skyn systeemissa sijoitettu oikeaksi pakiksi – jota paikkaa 36-vuotias on Jürgen Kloppinkin peluutuksessa välillä hallinnoinut. Saksalainen on moneen otteeseen esittänyt julkisuudessa, että haluaisi pitää veteraanin myös jatkossa, mutta uudesta sopimuksesta Liverpool ei ole tiedottanut.

Burnleyn putoamiseen lopulta päättyneen kurimuksen keskellä toppari James Tarkowski onnistui kirkastamaan kuvaansa edelleen, ja onkin tiettävästi useiden seurojen siirtokohteena.

Tiistaina jäähyväisensä Wolvesille jättänyt Romain Saïss on melkoinen villi kortti – marokkolaisen suhteen suuria puheita ei olla vielä kuultu. Transfermarkt arvioi 110 valioliigaottelun kokemuksella varustetun 32-vuotiaan yhdeksän miljoonan euron arvoiseksi.

Vuoden 2016 valioliigamestaruutta Leicesterissä juhlinut Jeffrey Schlupp saa sopimuksensa Crystal Palacen kanssa päätökseen myös tämän kuun lopussa. Paljon vastuuta manageri Patrick Vieiralta saanut monikäyttöinen pelaaja saattaa edelleenkin viime metreillä sitoutua jatkoon Etelä-Lontoossa.

Eittämättä suurimpia siirtotapauksia englantilaisseuroista poispäin on Paul Pogba. Ranskalaisen flirttailut muihin suuntiin ovat jatkuneet jo pitkään, ja keskiviikkona Manchester United viimein ilmoitti myös virallisesti, ettei keskikenttäpelaaja jatka seurassa. Uudeksi osoitteeksi vahvimmilla on Pogballe tuttu Juventus, joka ei ole ensi kertaa ilmaissiirtojen perässä.

Ilmainen ja ilmainen

Pogban mainitsemisen perään lienee sopivaa muistuttaa, että pelaajien ”ilmaiseksi saaminen” ei toki ole ottajille aivan niin hieno tilanne kuin ilmaus antaa ymmärtää. Vertailun vuoksi, vaikkapa vahan linnan Ranskan maaseudulta saattaa saada hyvinkin pienellä rahalla, mutta sellaisen ylläpitämiseen vaadittavat varat ovatkin aivan toinen juttu.

Juventuksen kerrotaan sorvanneen maailmanmestarille paketin, jossa tämä tulee kolmen vuoden sopimuksen nojalla ansaitsemaan lähes 12 miljoonaa euroa vuodessa.

Lisää keskikenttää

Pogban viimeaikainen seuratoveri Nemanja Matić jättää Unitedin myös. 33-vuotiaan kokemus on melkoinen, ja yksi sitä läheltä seuranneista managereista tiettävästi serbialaisen palveluksista edelleen kiinnostunut. José Mourinhon AS Roma saattaa olla Matićin uusi osoite.

Christian Eriksen palasi kentille ja Valioliigaan Brentfordin kanssa tekemänsä kevätkauden mittaiseen sopimuksen myötä. Tanskalainen ehti osoittaa taitojen ja vainunt olevan tallella. Huhuissa Erikseniä on viety takaisin tämän vuosikausia edustamaan Tottenhamiin, jossa nykyisin puhaltavat Antonio Conten tuulet tosin saattavat olla arvaamattomat. Myös jatkon Beesissä on sanottu olevan mahdollinen.

Manchester Unitedin kirjoilta poistuu edelleen lisää pelaajia, yhtenä heistä seuran oma kasvatti Jesse Lingard. Jo useamman Man U -managerin koirankoppiin joutunut 29-vuotias teki vahvan vaikutuksen vuosi sitten päättyneellä lainallaan West Hamissa, ja David Moyesin uskotaan olevan varsin kiinnostunut yhteistyön jatkamisesta. Myös Newcastle on mainittu uran jatkamisen vaihtoehtona.

Juan Mata poistuu punaisista myös, monen mielestä jopa yllättävän myöhään. Paljon urallaan voittanut 34-vuotias saattaa olla hidastunut, mutta palltaitoa löytyy. La Roja -sankarin odotetaan olevan palaamassa kotimaahansa Espanjaan.

Laca palaa? Keitä muualta tarjolla?

Arsenalin ja Alexandre Lacazetten yhteinen taival päättyy myös. Ranskalaishyökkääjän tulevaisuuden korteissa lienee vahvimmin paluu kotimaahan, jossa 31-vuotias on pitänyt jatkuvaa yhteyttä kasvattajaseuraansa Lyoniin. 71 maalia 206 pelaamassaan Gunners-ottelussa iskeneen pelaajan jatko Emiratesilla ei tosin sekään ole täysin poissuljettu ajatus, vaikka epätodennäköiseltä vaikuttaakin.

Edellä listattiin vain osa englantilaisseuroissa ammattiaan harjoittaneista, jotka ovat pian saatavilla ilman siirtokorvausta. Saarten ulkopuolella vastaavalla nimliistalla ovat muiden muassa sellaiset tähdet kuin Ousmane Dembélé, Isco, Mattia De Sciglio, Paulo Dybala, Corentin Tolisso