Suuri kokoelma esineitä Manchester Unitedin historian varrelta saapuu syyskuussa viikoksi Helsingin Urheilumuseoon näytille.

Kyseessä on ensimmäinen ulkomaalaisen jalkapalloseuran näyttely Suomessa.

Pop up -näyttelyn toteuttavat yhteistyönä Man Unitedin yksityismuseo Helsinki Red Roomin omistaja Jere Virtanen, Helsingin Urheilumuseo ja Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO.

Yksityisyrittäjä Virtanen tarjoaa osan keräilykokoelmastaan viikon ajaksi näyttelyyn osana suunnittelemaansa Legends Weekend -tapahtumaa. Näyttely on auki 19. -25. syyskuuta välisenä aikana.

Viikon huipennus nähdään perjantaina 23.9., kun Englannista saapuva Manchester Unitedin Legendojen joukkue kohtaa Suomen maajoukkuelegendat Helsingissä Töölön Bolt Areenalla.

Urheilumuseon ja TAHDON päätymiselle juuri Man United -näyttelyyn oli selkeät perustelut.

– Kun tätä Urheilumuseon ja TAHDON toimintaa on kehitetty palattuamme stadionille, meidän on täytynyt löytää uusia tapoja viestiä ja uusia tapahtumia. Vähän erilaista, kuin mihin ollaan totuttu, Urheilumuseon ja TAHDON johtaja Jukka-Pekka Vuori perustelee hanketta.

– Meillä oli viime vuonna tuo Huuhkajat-nosto, joka oli suuri menestys. Manchester United on aínakin minun tietojeni mukaan maailman suosituin jalkapalloseura. Tämä voisi siis kerätä varsin paljon yleisöä, kun se yhdistetään tällaiseen tapahtumakokonaisuuteen.

Virtasen kokoelma Helsinki Red Roomissa sisältää yli 35 000 keräilyesinettä Manchester Unitedista. Unitedin historian merkittäviä vaiheita käsittelevä kokoelma on kerännyt kansainvälistä huomiota ympäri maailmaa.

Sen maailmanlaajuinen merkittävyys innosti myös TAHTOA tarttumaan yhteistyöhön. Näyttelystä löytyy myös TAHDON omistama George Bestin pelipaita HJK:n ja Manchester Unitedin kauden 1965-66 kohtaamisesta Eurooppa Cupin lohkovaiheessa. LUE LISÄÄ!

– Se on globaalisti merkittävin kokoelma. Jos me saadaan sieltä tänne esineitä viikoksi, me ollaan siitä tyytyväisiä, Vuori lisäsi.

Muokattu 24.8. klo 13.14: Korjattu Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDON nimi oikein.

Joni Ahokas, Helsinki
Twitter: @AhokasJoni