Yhden Manchester Unitedin suurimman pelaajalegendan George Bestin pelipaita saapuu syyskuussa Helsingin Urheilumuseoon. Harvinaista vaatekappaletta pääsee ihailemaan osana Manchester Unitedin kannattaja Jere Virtasen suunnittelmaa pop up -näyttelyä.

Man Unitedin yksityismuseo Helsinki Red Roomin omistavan Virtasen näyttely on toteutettu yhteistyössä Urheilumuseon ja Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDON kanssa. Yksityisyrittäjänä ja intohimoisena Unitedin kannattajana tunnettu Virtanen jakaa Urheilumuseoon osan kokoelmastaan julkisesti näytille osana suunnittelemaansa Legends Weekend -tapahtumaa.

Kyseinen Bestin pelipaita on ainoa esine näyttelyssä, joka ei kuulu Virtaselle. Paita on TAHDON omasta kokoelmasta, kun United kohtasi HJK:n vuonna 1965 Suomessa lokakuussa Eurooppa Cupin lohkovaiheen ottelussa.

United voitti ottelun 3-2-lukemin. Best vaihtoi tuolloin pelin jälkeen paitoja HJK:n Jarmo Lindahlin kanssa.

Näyttely on auki 19. -25. syyskuuta välisenä aikana. Viikko huipentuu perjantaina 23.9. Töölön Bolt Arenalla pelattavaan otteluun, jossa Manchester Unitedin legendoista koottu joukkue kohtaa Suomen maajoukkuelegendat.

Best pelasi vuosina 1963-1974 11 vuotta Unitedin laidalla. Pohjois-Irlannin maajoukkuepelaaja voitti kahdesti Englannin pääsarjamestaruuden ja kerran Eurooppa-Cupin.

Best tunnettiin myös kentän ulkopuolisesta maineestaan, kuten päihteiden huuruisesta juhlinnastaan ja naisseikkailuistaan. Pohjois-Irlannin maajoukkuepelaaja menehtyi marraskuussa 2005 vain 59-vuotiaana.

– Best oli jalkapallon ensimmäinen kentän ulkopuolinen supertähti. Hän oli ensimmäinen, joka toi rock & rollin ja seksin jalkapalloon, Virtanen kuvailee Valioliiga.comille.

– Hän otti kaikki ne iskut vastaan oltuaan ensimmäinen. Kukaan ei tiennyt kuinka vastaavia tapauksia vastaan tulisi toimia. Somea ei ollut, joten hän rakensi imagonsa puhtaasti kentällä ja pressin avulla.

Bestin paitaa lukuunottamatta näyttelyn muut esineet tulevat olemaan yllätyksiä. Esineet tulevat liittymään Unitedin historian tärkeimpiin hetkiin.

Muokattu 24.8. klo 13.14: Korjattu Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDON nimi oikein.

Joni Ahokas, Helsinki
Twitter: @AhokasJoni