Chelsea antoi monien yllätykseksi keskiviikkona kenkää päävalmentajalleen Thomas Tuchelille.

Lontoolaisten alkukausi on kieltämättä sujunut alavireisesti niin tulosten kuin esitystenkin osalta, mutta potkujen antaminen seitsemän pelin perusteella vaikuttaisi kovin hätiköidyltä.

Lehtitietojen mukaan Tuchelin lähtöpassit eivät johtuneetkaan pelkistä heikoista tuloksista, vaikka niillä oli varmasti vaikutuksensa. Kuka nyt antaisi kenkää valmentajalle seitsemän pelin voittoputkessa?

Chelsea sai viime keväänä uudet omistajat, kun seura siirtyi venäläisoligarkki Roman Abramovitsin hallusta yhdysvaltalaisen Todd Boehlyn ja Clearlake Capitalsin johtaman konsortion haltuun.

Boehly ja kumppanit olivat tiettävästi seuraan tullessaan sitä mieltä, että Tuchel on oikea valmentaja Chelsean peräsimeen, mutta viime kuukausien aikana uudet omistajat tulivat toisiin ajatuksiin.

Tuchel on täysin oikeutetusti pidetty hahmo Chelsean kannattajien keskuudessa voitettuaan debyyttikaudellaan Mestarien liigan ja toimittuaan valopilkkuna vaikean viime kevään aikana.

Hän käänsi parhaansa mukaan keskustelua ja huomiota itseensä ja jalkapalloiluun samaan aikaan, kun Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus sanktioi Abramovitsia, millä oli valtavia vaikutuksia myös Chelsean toimintaan.

Kannattajat eivät varmasti sulatakaan Tuchelin potkuja ilman kunnon selitystä ja korvaajaa, joita kumpaakin kaivataan pikaisesti.

Kireät välit pelaajiin ja omistajiin

Uutisoimme aiemmin Telegraphin tietojen pohjalta, että Tuchelin välit Chelsean pelaajiin ja uusiin omistajiin olivat koetuksella ennen hänen potkujaan.

Harjoituskentällä vallitsi tiettävästi kireä tunnelma. Turhautumista oli havaittavissa etenkin pelaajissa, jotka olivat jääneet vähälle peliajalle ja joita oli peluutettu erikoisilla tonteilla.

Chelsean tasoisessa ja kokoisessa tähtisikermässä kaikkia pelaajia on mahdotonta pitää tyytyväisenä ympäri kauden. Lehtitiedot eivät kerro, oliko Tuchelin suhde joihinkin pelaajiin peruuttamattoman huonossa kunnossa, mutta luultavasti painavampi tekijä hänen potkuissaan olivat hänen välinsä Chelsean uuteen seurajohtoon.

Lontoolaisseuran uudet omistajat tulivat reilun kolmen kuukauden aikana siihen lopputulokseen, että Tuchel ei ole heidän ajamaansa kulttuuriin sopiva valmentaja.

Chelsean omistajat antoivat Tuchelille kesällä enemmän sanavaltaa sen suhteen, keitä pelaajia seuran tulisi tavoitella ja hankkia. Tuchel ei kuitenkaan pitänyt siitä, että hänelle annettiin lisää vastuuta, koska hän halusi keskittyä valmentamiseen.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Tuchel Chelsean harjoituksissa toissa viikolla. Kuva: Getty Images

Saksalaisvalmentaja teki myös usein selväksi, että hän ei pitänyt rekrytointipuoleen laajennetusta roolistaan, mikä aiheutti närää Chelsean seurajohdossa, sillä Boehly ja kumppanit hoitivat kuitenkin loppupeleissä valtaosan siirtoihin liittyvistä töistä.

Uutta omistajaryhmää tympi myös Tuchelin haluttomuus tehdä heidän ja seuran muiden osastojen kanssa saumattomammin yhteistyötä. Tuchel halusi työskennellä valmennusryhmänsä kesken, mutta Chelsean uusi seurajohto kaipaa tiettävästi valmentajaa, joka aktiivisesti vaihtaisi heidän kanssaan ajatuksia ja keskustelisi muun muassa hankinnoista ja kehitysehdotuksista.

Cristiano Ronaldon mahdollisesta hankinnasta syntynyt keskustelu kuvastaa hyvin Tuchelin ja Boehlyn toimintatapojen eroa. Telegraphin mukaan Boehly oli kiinnostunut hankkimaan portugalilaistähden Manchester Unitedista, mutta Tuchel torppasi idean sen enempää syitään avaamatta.

Kun Boehly vaati Tuchelilta perusteellisempaa selitystä, saksalaisluotsi valaisi ärsyyntyneesti, miksi hän ei halunnut Ronaldoa ryhmäänsä. Tuchelia turhautti ilmeisesti, että hän joutui avaamaan pelillisiä asioita ymmärtämättömälle seurapomolle, miksi Ronaldo ei sopisi hänen systeemiinsä.

Lehtitietojen perusteella vaikuttaa siltä, että Tuchelin ja Chelsean uusien omistajien ajatusmaailmat olisivat ennemmin tai myöhemmin törmänneet vielä rajummin toisiinsa kuin ne ennen potkuja ehtivät.

Hankala ajoitus

Tuchelin potkut vaikuttavat äkkipikaiselta ratkaisulta, mutta Chelsean omistajat vaikuttavat odottaneen pienintä mahdollista saumaa jo tovin.

Kun Boehly ja kumppanit saapuivat Chelseaan, seuralla ei ollut mitään syytä harkitakaan Tuchelin potkuja.

Chelsea tuli viime kaudella Valioliigassa kolmanneksi ja ylsi kummassakin Englannin cup-kilpailussa finaaliin, mutta hävisi molemmissa pilkuilla Liverpoolille. Palkintokaappiinkin tarttui jotain, kun Chelsea voitti UEFA Super Cupin ja seurajoukkueiden MM-turnauksen, joskin ne ovat arvostuksessaan lähempänä näytösotteluita kuin arvostettuja seurakilpailuja.

Lehtitiedot eivät kerro, kuinka varhaisessa vaiheessa Chelsean omistajat huomasivat heitä ärsyttäneet piirteet Tuchelissa, mutta potkujen antaminen kesken kesän olisi poikinut vielä suuremman vastarinnan kannattajilta kuin nyt.

Chelsean omistajien oli käytännössä pakko jatkaa Tuchelin kanssa ja seurata, mihin tilanne kehittyy. Ajoitus oli siinä mielessä erittäin hankala, että Chelsean oli samaan aikaan rakennettava joukkuetta valmentajalle, jonka tulevaisuudesta seurajohdolla oli epäilyksensä.

Tuchelista huolimatta Chelsealla olisi ollut edessään vilkas siirtokesä jo sen takia, että se menetti viime kauden jälkeen topparit Andreas Christensenin ja Antonio Rüdigerin, joiden sopimukset tulivat päätökseen.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Leicesteristä 80.4 miljoonalla eurolla hankittu Wesley Fofana, 21, oli Chelsean kesän kallein hankinta. Kuva: Getty Images

Lontoolaisseura käytti Transfermarkt-sivuston mukaan kesän siirtoikkunassa 282 miljoonaa euroa uusiin pelaajiin, enemmän kuin yksikään toinen seura Valioliigassa ja koko maailmassa.

On vaikea sanoa, miten ja missä määrin Tuchel käytti sanavaltaansa pelaajahankintojen suhteen, mutta Ronaldon tapaus osoittaa ainakin sen, että hän teki selväksi, millaisia pelaajia hän ei halunnut joukkueeseensa.

Myös Pierre-Emerick Aubameyangin siirto vaikuttaa siltä, että Chelsean seurajohto kuunteli epäilyksistään huolimatta Tuchelin toiveita. On vaikea kuvitella, että 33-vuotias gabonilaiskärki olisi hankittu Chelseaan, jos hän ei olisi pelannut Tuchelin alaisuudessa jo Borussia Dortmundissa. Lopulta Aubameyang pääsi pelaamaan Tuchelin alaisuudessa Chelseassa peräti 59 minuuttia.

Tuchelin kenkiminen seurasta olisi voinut olla ajoituksellisesti hankalaa myös, jos Chelsean seurajohto olisi odottanut pidempään.

Kannattajat olisivat ymmärtäneet potkut paremmin, jos Chelsea olisi syyskuun päättyessä viiden pelin tappioputkessa. Mutta mitä kauemmin Chelsea olisi odottanut, sen vaikeampi ja kalliimpi sen olisi hankkia Tuchelille korvaaja.

Tämänhetkiset lehtitedot kertovat, että ykkösehdokas Tuchelin seuraajaksi on Brightonin päävalmentaja Graham Potter. Muina vaihtoehtoina on mainittu esimerkiksi Mauricio Pochettino ja Zinedine Zidane.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Chelsea joutunee joka tapauksessa intensiivisiin neuvotteluihin Brightonin kanssa, jos se haluaa kaapata Potterin itselleen. Brighton ei välttämättä edes suostuisi neuvottelupöytään muutaman viikon tai kuukauden kuluttua, jos joukkueen vire jatkuu nähdynlaisena.

Kirjoitushetkellä Brighton on Valioliigassa neljäntenä, kolme pistettä edellä Chelseaa, kun kuusi kierrosta on pelattu.

Europeleistä on vielä aikaista puhua, mutta Brightonin halu luopua Potterista ei ainakaan voimistu sitä myötä, kun sen laariin sataa voittoja ja pisteitä nykyiseen tahtiin.

Vaikka Brighton ei taistelisikaan ensi keväänä pokaaleista, sillä ei ole mitään syytä luopua huippuarvostetusta valmentajastaan, jos tilanne näyttää edes auttavasti siltä, että Potterin joukoilla on mahdollisuus taistella keväällä jostain – Brightonin mittakaavalla – isosta.

Pochettino ja Zidane ovat tällä hetkellä työttömiä, mutta kuinka kauan Chelsea olisi voinut laskea heidän käytettävyytensä varaan, jos seura olisi antanut Tuchelille vielä enemmän aikaa? Zidanen on huhuttu odottavan Ranskan maajoukkuepestiä, joka vapautunee Qatarin MM-kisojen jälkeen, ja Pochettino lienee useammankin suurseuran tarkkailussa.

Siitä ei pääse mihinkään, että Chelsean omistajien päätös Tuchelin potkuista vaikuttaa hätäiseltä ja ehkä onkin sitä. Valioliigan sarjataulukosta ei voi vetää suuria johtopäätöksiä kuuden kierroksen jälkeen, kun Chelseasta pykälän alempana majaileva Liverpool on lähempänä putoamisviivaa kuin sarjakärkeä.

Jos Tuchelin potkut olivat kuitenkin ainoa vaihtoehto Chelsean silmissä, nyt saattoi olla ainoa oikea hetki niille.

Ville Liimatta