Englannin maajoukkueen ja Manchester Unitedin kaikkien aikojen maalintekijä Wayne Rooney uskoo, että Gareth Southgaten on tehtävä muutoksia avauskokoonpanoonsa Qatarin MM-kisoissa.

Southgaten suojatit ovat pelanneet kisoissa kaksi lohko-ottelua: Englanti murskasi ensimmäisessä pelissään Iranin 6-2, mutta päätyi toisessa 0-0-tasapeliin Yhdysvaltojen kanssa. Ensi tiistaina vastassa on vielä Wales.

Englanti lähti kumpaankin otteluun samalla avauskentällisellä, mutta Rooneyn mielestä Manchester Cityn Phil Foden ansaitsee kunnon näytönpaikan Walesia vastaan.

Foden, 22, on monien ihmetykseksi pelannut Qatarin turnauksessa vasta 19 minuuttia.

– Englannin esitys perjantaina [Yhdysvaltoja vastaan] ei ollut loistava, eikä siitä pääse mihinkään, että heidän on pelattava paljon paremmin, jotta heillä olisi mahdollisuus voittaa nämä MM-kisat, kirjoittaa Rooney Times-lehden kolumnissaan.

– Gareth Southgaten on tehtävä muutoksia tiistain Wales-peliin, ja koska pudotuspelien ulkopuolelle jäämiseen tarvittaisiin melkeinpä ihme, se on hänelle täydellinen tilaisuus antaa minuutteja pelaajille, joita ei ole toistaiseksi käytetty paljon.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Phil Foden (keskellä) on joutunut tyytymään penkkipelaajaan rooliin Qatarissa. Kuva: Getty Images

– Listan kärjessä on Phil Foden. Minusta oli hyvin outoa, että Foden ei tullut vaihdosta sisään Yhdysvaltoja vastaan vastaan, ja kuten kirjoitin ennen turnausta, hän olisi keskeinen osa avauskokoonpanoa, jos minä olisin Englannin valmentaja. Teknisesti hän on Englannin paras jalkapalloilija.

– Hän luo tilanteita, hän tekee maaleja, hän vaikuttaa peleihin ja hän antaa joukkueelleen hallinnan. Joukkueen hallitessa palloa hän pitää pallon aina hallussaan ja tekee yleensä oikeita valintoja, ja myös pallonhallinnan ulkopuolella hän prässää vastustajia.

– Jos sinulla on Fodenin kaltainen lahjakkuus, häntä on yksinkertaisesti pakko peluuttaa. Hän on nyt erilainen pelaaja kuin edellisissä EM-kisoissa, jolloin hän kamppaili tehdäkseen vaikutuksen.

Rooney laittaisi Fodenin vasemmalle laidalle, ja Bukayo Saka taistelisi Raheem Sterlingin kanssa oikeasta laidasta. Lisäksi hän ottaisi Mason Mountin sivuun ja laittaisi Declan Ricen vierelle keskikentän pohjalle Kalvin Phillipsin tai Jordan Hendersonin, jotta Jude Bellinghamin voisi nostaa kymppipaikalle.

Yhtenä isona muutoksena Rooney antaisi lisäksi Tottenhamin Harry Kanelle lepovuoron Walesia vastaan.

Kane, 29, syötti kaksi maalia Irania vastaan, mutta loukkasi samassa ottelussa nilkkansa ja tuli vaihtoon 76. minuutilla. Nilkan kuvauksissa ei ilmennyt suurempia ongelmia, joten Kane pelasi täydet minuutit Yhdysvaltoja vastaan, mutta hänen ruutinsa oli märkää, kuten muillakin Englannin pelaajilla.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Harry Kanen maalitili on vielä avaamatta. Kuva: Getty Images

Viime MM-kisoissa Kane voitti turnauksen maalipörssin kuudella osumallaan, mutta Qatarissa hän ei ole laukonut kertaakaan kohti maalia. Ennen MM-kisojen alkua Kane pelasi Tottenhamissa täydet minuutit kahta vaille kaikissa otteluissa. Rooneyn mielestä Southgatella olisi Walesia vastaan hyvä mahdollisuus lepuuttaa maajoukkueen kapteenia.

– Toinen suuri muutos, jonka tekisin Wales-otteluun, olisi Harry Kanen lepuuttaminen. Yhdysvaltoja vastaan hän näytti siltä, että hän saattoi kärsiä Iran-ottelussa saamansa kovan kolhun vaikutuksista.

– Se johtui taklauksesta toisella puoliajalla, ja siinä ottelussa minusta tuntui, että Garethin olisi pitänyt harkita hänen ottamistaan pois tauolla. Englanti johti 3-0, peli oli jo voitettu, ja Harry on tärkein pelaajamme. Kun on tilaisuuksia suojella häntä ja auttaa häntä pysymään kunnossa, Garethin pitäisi mielestäni tarttua niihin – ja siksi pitäisin Harryn penkillä Walesia vastaan.

– Hän on uskomaton kilpailija ja haluaa aina pelata, mutta joskus valmentajien on päätettävä pelaajan puolesta. Koska Englannin on nyt lähes mahdotonta olla pääsemättä pudotuspeleihin, Garethilla on mahdollisuus hallita Harryn työtaakkaa.

Callum Wilson, kuten näimme hänen tullessaan Irania vastaan, on enemmän kuin kykenevä varamies, ja etusijalla on oltava pudotuspelivaihe. Harryn on oltava tuoreena sitä varten. Aiemmissa turnauksissa hän on näyttänyt hieman väsyneeltä loppua kohden, ja tiistain lepo voi vaikuttaa paljon.

– Ymmärrän, miksi Gareth Southgate piti kiinni samasta joukkueesta, joka oli iskenyt kuusi maalia Iranin verkkoon, mutta en näe hänen tekevän samaa uudelleen B-lohkon viimeisessä ottelussa.

MM-kisojen lohko B
# Joukkue O V T H M P
1 Englanti ENG 3 2 1 0 9-2 7
2 Yhdysvallat USA 3 1 2 0 2-1 5
3 Iran IRN 3 1 0 2 4-7 3
4 Wales WAL 3 0 1 2 1-6 1