Chelsean entinen toppari Fikayo Tomori on yksi uudemman sukupolven englantilaispelaajista, jotka ovat lähteneet kokeilemaan siipiään kotimaansa huippusarjojen ulkopuolelle.

Englannin A-maajoukkueessa kolmesti esiintynyt Tomori, 25, oli vakuuttanut lainapestillään Derbyssa kaudella 2018-19 ennen kuin hän palasi kasvattajaseuraansa Chelseaan suurten odotusten saattelemana.

Hän saikin seuraavan kauden alussa mukavasti vastuuta, mutta sesongin jälkimmäisen puoliskon hän vietti lähes kokonaan vaihtopenkillä tai loukkaantuneena, sivussa tositoimista.

Kaudella 2020-21 Tomori sai Chelseassa vastuuta vain neljässä ottelussa, ja sitten hänelle riitti. Tammikuussa 2021 hän lähti lainalle AC Milaniin, joka lunasti hänet puoli vuotta myöhemmin itselleen yli 30 miljoonalla eurolla.

– Olin turhautunut ennen lähtöäni Milaniin. Urani Chelseassa oli alkanut niin hyvin, mutta sitten en yhtäkkiä enää tiennyt, mihin olin menossa. Kesän 2020 alkaessa en ollut ikinä lähtenyt harjoituskaudelle tietäen, missä pelaisin kauden alkaessa. Se ei ollut helppoa, kertoi Tomori The Players’ Tribunelle.

Tomori painotti, että hän rakasti pelaamista kasvattajaseurassaan, jonka akatemiasta edustusjoukkueeseen olivat ponnistaneet myös hänen hyvät ystävänsä Mason Mount, Tammy Abraham ja Trevoh Chalobah.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Dujon Sterling (vas.), Trevoh Chalobah, Tammy Abraham ja Fikayo Tomori juhlimassa UEFA Youth Leaguen mestaruutta keväällä 2016. Kuva: Getty Images

Peliajan vähennyttyä Tomorin ilo muuttui alakuloksi, mutta sitten hän sai soiton AC Milanin tekniseltä johtajalta, italialaisjalkapallon suurlegendalta Paolo Maldinilta, joka halusi hänet Rossonerin riveihin lainalle.

– Isäni rakasti Milania. Isäni on nigerialainen ja hän seurasi varttuessaan parasta eurooppalaista jalkapalloa. Hänen aikanaan Milan oli joukkue, joka tuntui voittavan Mestarien liigan joka vuosi. Kun hän tajusi, että puheluni oli todellinen, hän innostui ja antoi minulle pienen Milanin historian oppitunnin. Istuin siinä ja sanoin: ”Niin, kiitos, isä. Tiedän kyllä vähän jalkapallosta”, kertoi Tomori.

Englantilaistopparin innostus kasvoi entisestään, kun hän huomasi, miten hänen silloiset joukkuekaverinsa reagoivat kuullessaan potentiaalisesta siirrosta Milaniin.

– Kun kasvoin Lontoossa, tuntui siltä, että ainoat ulkomailla pelaavat englantilaiset pelaajat olivat David Beckham ja Owen Hargreaves. Se ei ollut todellinen vaihtoehto. Eikä kyseessä ollut mikä tahansa seura, vaan AC Milan.

– Mutta sitten puhuin Chelsean pojille, jotka olivat käyneet Italiassa – Antonio Rüdigerille, Mateo Kovacicille ja Emersonille. Toni oli ollut Romassa, ja hän puhui aina siitä, miten hyvä kannatus siellä oli. Hän tuli luokseni ja kysyi: ”Menetkö Milanoon? Kuule, jos sinulla on mahdollisuus, mene”.

– Sitten oli Thiago Silva. Hän ei edes puhunut englantia, mutta kun hän kuuli, mistä puhuimme, hän vain sanoi: ”Milan?” ja näytti isoeleisesti peukkua!

– Ajattelin: ”Ok. laittakaa minut siihen koneeseen!”

Tätä nykyä Tomori on pelannut jo 82 ottelua AC Milanissa, jonka kanssa hän voitti viime kaudella Italian liigamestaruuden. Tomori valittiin mestaruuskaudella myös Serie A:n tähdistökentälliseen.