Englannin jalkapalloliitto FA on paljastanut pitkän listan John Yemsin loukkaavista ja rasistisista huomautuksista, mutta on silti todennut, ettei englantilainen manageri ole ”tietoisesti rasisti”.

Englannin Kakkosliigassa pelaavaa Crawleya viimeksi valmentanut Yems on saanut 15 kuukauden pannan jalkapallosta, koska hän on rikkonut useaan otteeseen FA:n sääntöjä koskien syrjivää puhetta.

FA nosti syytteen 63-vuotiasta vastaan sen jälkeen, kun hän oli väitetysti esittänyt Crawleyn pelaajille 16 kommenttia, jotka ”sisälsivät viittauksen etniseen alkuperään ja/tai ihonväriin ja/tai rotuun ja/tai kansallisuuteen ja/tai uskontoon tai vakaumukseen ja/tai sukupuoleen”.

Yems, joka toimi aikoinaan Newcastle-manageri Eddie Howen apuvalmentajana Bournemouthissa, myönsi itse syyllisyytensä yhteen syrjivään kommenttiin.

Tämän lisäksi hänet todettiin syylliseksi 11 muuhun, vuosien 2019 ja 2022 välillä ilmenneisiin puheisiin, joista FA julkaisi pitkän listan.

FA:n tuomion mukaan Yems muun muassa:

  • Kuvaili ryhmän muslimijäseniä ”terroristeiksi”.
  • Lausui näyttelijä Arnold Schwarzeneggerin nimen toisen puoliskon tarkoituksella väärin korostaakseen N-sanaa.
  • Käytti rotustereotypiaa afrikkalaista alkuperää olevaa mustaa pelaajaa kohtaan kysymällä, pitääkö tämä jerk-kanasta.
  • Sanoi muslimipelaajille: ”Teidän väkenne räjäyttää tavaroita liiveillä”.
  • Sanoi, että seuran irakilainen nuorisomaajoukkuemies ”luultavasti räjäyttäisi stadionin”.
  • Sanoi toistuvasti eräästä toisesta pelaajasta, että hän kantaisi ”pommia laukussaan”.
  • Kutsui yhtä pelaajaa ”curryn mässyttäjäksi” ja kysyi, oliko pelaaja tyytymätön siihen, että hänelle tarjoilla ”curry-pizzaa”.
  • Huomautti eräälle pelaajalle, ”kuinka tumma hänen ihonsa on” tämän palattua Crawleyn riveihin espanjalaisseura Grenadasta.

Rangaistusasiakirjan mukaan FA vaati kahden vuoden pelikieltoa, mutta riippumaton paneeli oli Yemsin asianajajien kanssa samaa mieltä siitä, että heidän asiakkaansa ei ollut rasisti eikä hän ”koskaan aikonut tehdä rasistisia huomautuksia”.

Lähde: Sky Sports

LUE MYÖS: