Qatarin emiiri, sheikki Tamim bin Hamad al-Thani, on kiinnostunut ostamaan Manchester Unitedin, kertoo Guardian.

Manchester Unitedin omistaa tällä hetkellä yhdysvaltalainen Glazerin perhe, joka haluaisi seurasta kuusi miljardia puntaa (noin 6,7 miljardia euroa). Al-Thani, 42, uskoo, että 4,5 miljardia puntaa olisi realistisempi hinta.

Euroopan jalkapalloliitto UEFA saattaa joutua harkitsemaan sääntömuutosta, jos Manchester United siirtyy Al-Thanin omistukseen, koska hän omistaa Qatar Sports Investmentin kautta myös Paris Saint-Germainin.

UEFA:n nykyiset säännöt eivät salli samojen omistajien seurojen kohdata toisiaan sen kilpailuissa, joten United ja PSG eivät saisi kohdata toisiaan esimerkiksi Mestarien liigassa, jos kauppa toteutuu.

Glazerin perhe laittoi Unitedin myyntiin marraskuussa ja ilmoitti ”aloittavansa prosessin strategisten vaihtoehtojen tutkimiseksi”.

Yksi Britannian rikkaimmista ihmisistä, miljardööri Sir Jim Ratcliffe vahvisti viime kuussa, että hänen yhtiönsä Ineos on ehdolla Unitedin ostajaksi. Radcliffe, 70, on syntynyt Failsworthissa Suur-Manchesterissa ja on elinikäinen Unitedin kannattaja.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kehottanut Valioliigaa tiukentamaan sääntöjään seurojen omistajuutta koskien kuultuaan Qatarin kiinnostuksesta Manchester Uniteda kohtaan.

– Kun MM-kisat ovat päättyneet ja Qatarin hallitus on ponnistellut maan uuden, loistokkaan imagon luomiseksi, vaikuttaa erittäin todennäköiseltä, että Qatarin tarjous Manchester Unitedista olisi jatkoa tälle valtion tukemalle urheilupesuhankkeelle, kommentoi Amnesty UK:n talousasioista vastaava johtaja Peter Frankental.

– Newcastlen erittäin kiistanalaisesta siirtymisestä Saudi-Arabian haltuun on kulunut jo lähes 18 kuukautta, ja qatarilaisten tarjous Manchester Unitedista olisi jälleen uusi herätys Valioliigalle omistussääntöjen uudistamisen tarpeesta.

– Emme välttämättä vastusta valtioihin sidoksissa olevien rahoituskonsortioiden osallistumista englantilaiseen jalkapalloon, mutta Valioliigan on pikaisesti vahvistettava omistussääntöjä varmistaakseen, että ne ovat ihmisoikeuksien mukaisia eivätkä tarjoa mahdollisuutta urheilupesuun.